[mashshare]
Ik moet je uiteraard niet vertellen dat het afgelopen jaar enorm droog is geweest. Zelfs augustus was droger dan gemiddeld, de neerslag die we deze maand gehad hebben in Tienen was voldoende om de groenten te laten overleven, maar de onderliggende lagen zijn zeker niet aangevuld!
Doorheen het seizoen heb ik op verschillende punten gemerkt dat een goede bodem die voldoende gemulcht wordt, weinig last ondervindt van de droogte. Dingen je zaait, hebben zonder extra water moeite om te kiemen maar dat is het. Alle andere groenten die je plant (met een goed nat perskluitje) groeien goed en ondervinden nauwelijks problemen. Integendeel zelfs, veel groenten hebben het uitstekend gedaan: denk maar aan de boontjes, snijbonen, tomaten, paprika’s, Nieuw-Zeelandse spinazie of de pompoenen.
Ook de aardappelen zijn heel goed geweest bij ons, met ondanks de droogte in het voorjaar een goede opbrengst met grote knollen.
Winkel
Een onderdeel van het project Yggdrasil is de hoevewinkel met de bedoeling om mensen de kans te geven lokaal hun biologische groenten en fruit te kopen. De tijd dat onze tuin kon voorzien in de vraag van de hoevewinkel ligt al ver achter ons en dus kopen wij groenten bij, maar seizoensgebonden en zo lokaal mogelijk. Zo komt bv. 90% van de groenten uit België. Meer speciale of kort houdbare dingen zoals rucola, wilde kruidenmengeling, warmoes, Nieuw-Zeelandse spinazie en een bladgroentenmengeling kweken we nog zelf. Aardappelen, wortelen, uien en kolen alleen al vragen zo’n groot teeltoppervlak dat we dat niet meer doen.
Ik verkoop ondertussen al verscheidene maanden (aangekochte) nieuwe aardappelen, en hierbij viel mij op dat deze heel slecht bewaren. Heel veel knollen worden al snel (na enkele dagen) zachter en kan je een beetje induwen. Het is te vergelijken met pootaardappelen die al lang liggen. Deze worden ook zachter en hier komt het doordat ze een beetje zijn uitgedroogd door het lange bewaren.
Maar bij nieuwe aardappelen kan uitdroging toch nog geen rol spelen?
Temeer daar wij onze aardappelen ook al gerooid hebben begin juli en die zijn allemaal nog keihard en kraakvers. Nog geen enkele eigen aardappel is veranderd in boetseerklei, terwijl ik er bij de aangekochte aanhoudend moet uitrapen en weggooien.
Maar wat blijkt?
Aardappelen die in een droge bodem zitten kunnen te weinig water opnemen en krijgen na het oogsten al heel snel uitdrogingsverschijnselen. De buitenste rand wordt zachter. Op zich is dit geen probleem, door de aardappelen even in het water te leggen zuigen ze zich vol met water en worden ze weer hard. Hierna kan je ze perfect schillen en klaarmaken.
Door de regen die we in augustus gekregen hebben is de grond wel wat vochtiger en hopelijk hebben de aardappelen die nog niet gerooid zijn voldoende water kunnen opnemen om een langere bewaarperiode te overbruggen.
Maar wederom blijkt dat een goede bodem met veel organisch materiaal en een mulchlaag zijn waterhuishouding veel beter op orde houdt. Ondanks de grote droogte en paniekberichten die je in het voorjaar overal in de krant kon lezen en op het nieuws hoorde, krijg ik van veel mensen die werken volgens ons systeem juist goed nieuws. De oogst valt reuzegoed mee, nog nooit zo’n mooie tuin gehad … De voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je al veel organisch materiaal in je bodem hebt en goed mulcht.
Mulchen brengt veel met zich mee
Er is altijd het overduidelijke voordeel wanneer je mulcht: geen onkruid. Maar er zijn zoveel andere voordelen waar je misschien niet bij stilstaat: voedingsstoffen voor je plant, schuilplaatsen voor je natuurlijke vijanden, betere bodemstructuur, betere waterhuishouding, betere aardappelen 🙂 ….
De boodschap is dus dat organisch materiaal op je bodem aanbrengen (bovengronds!) in een tuin echt wel zaligmakend is. Je zal er geen spijt van krijgen wanneer je komend najaar een dik pak bladeren en grasmaaisel op je groentetuin aanbrengt.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Ria says
Hi Frank, mulchen brengt inderdaad veel met zich mee, elk jaar duizenden slakken. Dit najaar ga ik het mulchen maar eens overslaan, en de kippen en de pas aangeschafte loopeenden de ruimte geven in de hoop dat ik dan volgend jaar zelf ook eens iets van mijn groentjes kan eten.
Met vriendelijke groet,
Ria
veronique van den bossche says
Hallo Frank,
Wij zijn nu ook al een paar jaartjes op jouw manier bezig….Maar dit jaar heb ik ook voor het eerst alle,maar ook alle mulch weggehaald.Ik was het zo beu om steeds de kiemplantjes te zien opeten…ik ben tientallen keer herbegonnen.De ajuin is minder groot door de slakkenvraat aan het jonge groen,op de selder,de rijpe aardbeien,de spitskool natuurlijk,de brocoli,en nu de tomaten in de serre,worden aangevallen.We hebben nu ook 8 loopeenden die straks in de tuin mogen,en ik herbegin te mulchen want het wieden is nog een veel grotere klus….Groetjes Véronique
Margreet says
Hier ook al een paar jaar aan het mulchen en dit jaar voor het eerst dat de slakken schuilen onder de andijvie ipv ze helemaal op te vreten!! De aardappelen worden hier wel snel zacht dit jaar, maar die hebben denk ik te weinig mulch gehad dit jaar. Gaan we volgend jaar beter doen. Ik ben steeds hoopvoller dat we eindelijk eens echte kroppen andijvie en boerenkool kunnen oogsten!! Hier geen loopeenden, ‘s winters mogen de kippen door de groentetuin scharrelen en verder niet. Ik moet eerlijk zeggen dat de groentetuin nogal een rommeltje is, veel van dat, muur? heet het geloof ik? Maar het is een goede bodembedekker/mulch en gemakkelijk weg te trekken, dus de aarde is daardoor wel steeds bedekt.
Groetjes Margreet
Dick van Hilten says
Ondanks dat ik al een paar jaar mulch met bladeren, geen last van slakken. Er komen wel veel merels in de tuin wormen zoeken. Misschien eten die ook de slakken op. Verder gebruik ik veel houtsnippers op de paden.
Dick van Hilten says
Ondanks dat ik al een paar jaar mulch met bladeren, geen last van slakken. Er komen wel veel merels in de tuin wormen zoeken. Misschien eten die ook de slakken op. Verder gebruik ik veel houtsnippers op de paden.
Daniël Maegh says
Het ganse voorjaar tot einde juni, geen last van slakken gehad. Nadien is het meer beginnen regenen en zijn de slakken ook meer terug gekomen. Aan de boontjes hebben ze goed aangezeten. Nu zitten er weer veel slakken, wat zal dat geven. Nu binnenkort gaan ze allemaal eitjes leggen, hopelijk is dat een goed menu voor sommige dieren. De slakken schuilen graag onder Oost-Indische kers, dat zijn van die lekker malse blaadjes en daar eten ze niet van ?Wat zou daar de reden van zijn? Ik gebruik ook al jaren mulch, er zitten ook heel veel vogels in mijn tuin, zelfs kraaien.
Robin says
In mijn moestuin mulch ik ook. Ik heb niet veel last van slakken dit jaar. Wat ik wel doe, is verspreid in de tuin enkele grote tegels leggen. De weinige slakken die er zijn verstoppen zich hier onder. Elke dag krijgen mijn kippen dus een dessertje (vinden ze heel lekker).