[mashshare]
Lukt het niet in je moestuin om zelf succesvol groenten te kweken? Heb je problemen met beestjes, rotten je tomaten voordat ze rood worden of blijft je prei maar een pink dik?
De kans is dan groot dat je op zoek bent naar de juiste manier van tuinieren. Maar op je zoektocht ga je heel veel verschillende manieren en technieken tegenkomen.
Als je mijn blog leest ga je merken dat ik geen combinatieteelt in de klassieke zin van het woord toe pas. Zoek je nog wat verder op internet ga je lezen over een teeltrotatie met 6 bedden en ergens anders roteert men over wel 12 bedden.
Ik gebruik geen netten over kolen tegen de rupsen, anderen zijn hier fanatiek in en veranderen hun moestuin in een tentenkamp.
Als je zoekende bent, vormt dit een groot probleem, want wat moet je eigenlijk doen en wie moet je geloven?
Meerdere waarheden
Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth!
Marcus Aurelius
Er zijn vele waarheden en juiste werkwijzen, ik ga u niet vertellen dat onze manier van werken de enige juiste is als u natuurlijk wilt tuinieren.
Het is voor mij de enige juiste, voor mijn omstandigheden, mijn kennis en mijn manier van werken. Het is perfect mogelijk dat die manier niet past voor jou of dat je er slechts enkele elementen kan uithalen.
Maar hier gaat het dikwijls verkeerd.
Het volgende nieuwe idee
Het probleem wordt dan dat je blijft zoeken en nooit begint. Of begint maar na enkele maanden al op zoek gaat naar een andere manier van werken. En zo geraak je er nooit!
Tuinieren gaat langzaam, je kan dat niet forceren en je bent verplicht het tempo van de natuur te volgen. Je zaait één keer per jaar tomaten, mislukt het, dan moet je een jaar wachten.
Je plant één keer vroege aardappelen, doe je iets verkeerd, dan moet je een jaar wachten op je herkansing.
In een tuin heb je lange cyclussen, het is dus niet zinvol om na enkele maanden een werkwijze overboord te gooien en volgens een andere theorie te werk te gaan.
Wij rekenen vanaf de start ongeveer 3 – 5 jaar voordat je bodem op orde is en er een evenwicht bereikt wordt in je tuin. Je moet dus doorzetten, ook als je even geen resultaten bereikt.
Mijn advies voor jou
Kies één manier van werken. Kies één concept om te tuinieren en hou je eraan. Verander niet in de loop van het seizoen als het even tegenzit!
Kies één (1!) nieuw idee en zet door. Bijt door de zure appel als het even tegenvalt qua oogst of werk.
In plaats van te veranderen van systeem of werkwijze, probeer je oorspronkelijke concept beter uit te voeren. Observeer goed en doe hetzelfde als je al deed, alleen beter.
Je gaat merken dat als je doorzet, als je niet constant verandert van tactiek, dat de resultaten zullen volgen.
Want heel waarschijnlijk heb je al meer dan ideeën genoeg en heb je helemaal geen behoefte meer aan nog een andere manier om iets te doen.
Kies er gewoon één en ga ervoor in 2016!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Jacobus de Boer says
Heerlijk kort maar krachtig stukje. Bedankt voor de quote van Aurelius, eentje om mee te nemen.
Frank Anrijs says
🙂 Ik vond het ook een hele goeie!
Tim Hannes says
Frank,
Je haalt hier de netten aan over kolen tegen rupsen. Ik gebruik die zelf ook niet over mijn kolen Als de rupsen te overvloedig aanwezig zijn , pluk ik ze zelf weg. In tegendeel bij de prei. De preimineervlieg is relatief nieuw in ons klimaat en heeft bij mijn weten geen of weinig natuurlijke vijanden. Ik kan me niet voorstellen dat jij nog niet hebt mogen kennis maken met deze vlieg. Hoe ga jij hier mee om ?
Frank Anrijs says
Tot nu toe hebben we er nog maar beperkt last van. Soms in het begin, maar de planten groeien erdoor en hebben weinig schade.
Wij doen uiteraard niets anders dan een goede bodem voorzien en voldoende mineralen. Ook hebben wij heel veel natuurlijke vijanden op ons domein, al weet ik niet of zij in dit verhaal een grote rol spelen …
Jorine van Keulen says
Dag Frank,
Dank je wel voor al je inspirerende artikelen! Ik heb de quote van Aurelius overgenomen en uitgeprint! Hij hangt hier nu voor mijn neus! Want ik merk dat ik door al die meningen van een ieder van mijn eigen pad geraak! …en dat betreft niet alleen het (moes)tuinieren! Inderdaad, ‘n mening is maar ‘n mening! Fijn om dit, zo in het begin van weer een nieuw jaar, weer even helder te hebben!
Frank Anrijs says
Graag gedaan 🙂
Joyce van den Ende says
Dank je wel voor je goede advies Frank. En het is ook precies wat ik ga doen. Ik stap over van de “oude vertrouwde” moestuinmethodes over op natuurlijk moestuinen. En geef het zeker drie jaar een kans, ik ben heel nieuwsgierig en kan niet wachten!