[mashshare]
Heel dikwijls wordt in deze blog het woord permacultuur niet in de mond genomen. Maar uiteindelijk is natuurlijk tuinieren een vorm van permacultuur.
Permacultuur is ontstaan in een zoektocht naar oplossingen voor verwoestijning, erosie en andere problemen die grootschalige monoculturen met zich meebrengen. De basis van permacultuur zijn de 3 ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen.
Maar hier houdt het niet bij op. Er zijn verschillende praktische principes uitgewerkt waardoor je wat hulp hebt om deze 3 algemene ethische principes toe te passen. Want laten we eerlijk zijn: als je ze zo leest is het toch niet evident om deze te vertalen naar je moestuin.
Maar zelfs met de hulp van deze extra praktische principes is het niet eenvoudig, en ik zie dikwijls dingen fout lopen die eigenlijk niet kunnen fout lopen wanneer je deze principes zou toepassen!
Waarom zou ik ze toepassen?
De meest gebruikte lijst van principes is degene die je terug vindt op de permacultuurnetwerk-site. En het lijkt misschien heel abstract en ingewikkeld, maar heel veel van deze principes pas je sowieso al toe als je op natuurlijke manier tuiniert.
Ik leg deze ook nooit expliciet uit, maar doorheen mijn blog zijn ze allemaal al wel eens besproken, gewoon niet met die woorden 🙂 .
Toch wil ik deze keer één principe van wat dichter bekijken, want het is er één waar bijna iedereen tegen zondigt!
Permacultuurprincipe 9
Het symbool van dit principe is een slak, wat al een beetje een idee moet geven waar dit principe over gaat:
Gebruik kleine en trage oplossingen
In mijn ogen betekent dit onder andere dat je in natuurlijk tuinieren moet proberen om oplossingen te zoeken, maar ook goed moet beseffen dat snelle oplossingen meestal niet de juiste zijn.
Het is niet eenvoudig om geduld te oefenen en al zeker niet in een moestuin. Want elke keer je iets nieuws probeert, moet je meestal een jaar wachten op de resultaten.
Daarom is het ook belangrijk om klein te beginnen en niet ineens alles om te gooien als je nog niet weet hoe het gaat uitpakken. Misschien lijkt iets op het eerste zicht een goede oplossing, maar draait het tijdens het seizoen helemaal verkeerd uit!
Onze manier van werken!
Heel veel mensen komen langs op Yggdrasil, lezen mijn blog of volgen mijn nieuwsbrief en kunnen zich helemaal vinden in onze manier van werken. Ze zijn wild enthousiast en beginnen daarna op dezelfde manier in hun eigen moestuin.
Maar in plaats van een klein stukje te doen, veranderen ze ineens hun volledige moestuin en of nog erger, wordt er ineens een heel groot nieuw stuk ontgonnen door het te bedekken met karton en stro.
Maar ze vergeten dan wel dat het opzetten van een natuurlijke moestuin behoorlijk wat werk vraagt, en zeker in het tweede en het derde jaar. Wanneer je maar een klein stuk van je moestuin omvormt, kan je geleidelijk je moestuin aanpassen. Zo kan je elk jaar je stuk uitbreiden en geleidelijk je volledige moestuin omvormen, waardoor je het werk altijd de baas kan.
Want eens je achter begint te geraken in een moestuin, kost het veel tijd en vooral veel moed om de achterstand terug in te halen. Heel snel wordt er dan opgegeven en krijgt het natuurlijk tuinieren de schuld. Maar dat is eigenlijk niet juist …
Misschien niet jouw manier van werken?
Een andere reden om klein en traag te beginnen is dat onze methode niet perse jouw methode is. Misschien begin je vol goede moed en verander je je hele moestuin, maar werkt het toch niet voor jou.
Wanneer je dan je volledige moestuin hebt omgegooid en moet werken op een manier die je niet ligt, ga je een lang tuinseizoen tegemoet. Heel veel plezier ga je dan niet beleven en hoogstwaarschijnlijk zal je oogst ook tegenvallen.
Hoe dan wel?
Wanneer je iets verandert of aanpast, of wanneer je een oplossing voor een probleem hebt gevonden, probeer dan eerst in het klein of het werkt.
Dek een klein stuk af en kijk doorheen het tuinjaar of het werkt voor jou, of je jezelf er goed bij voelt. Doe dan een groter deel of desnoods je volledige tuin.
Probeer op een klein stukje een mogelijke oplossing voor een probleem en kijk of het echt wel werkt. Eens je zeker bent dat het effectief helpt, pas het dan overal toe!
Het gaat langer duren voordat je helemaal bent omgeschakeld of je de ideale oplossing hebt, maar je gaat zeker zijn dat het werkt. Het gaat veel minder frustraties opleveren, het gaat veel minder tijdsverlies opleveren.
Kies dus voor een trage oplossing, durf je tijd te nemen met proberen op kleine schaal!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Daniël Maegh says
Hallo Frank,
Dat is iets dat zeker de waarheid is, haast en spoed is zelden of nooit goed!!
Maar de natuur of weersomstandigheden werken ook niet echt mee, zeker nu met al die regen. Ik ben in men proeftuin nu al het derde jaar goed bezig zoals het boekje, zoals jullie voorschrijven. Maar nu heeft het de eerste 6 maanden van het jaar zoveel geregend dat de grondwaterstand zo hoog staat, dat op sommige plaatsen naast de tuin het water te voorschijn komt. Als ik nu iets plant, dan voel ik dat de grond geweldig nat is, met gevolg dat alles heel heel laat is. Dat er veel lucht uit de grond is verdwenen en vaster zit dan te voren. Dat heb ik de voorbije 35 jaar op mijn grond nog nooit mee gemaakt.
Wat zou ik het beste doen? Gewoon dit jaar met rust laten of……
Frank Anrijs says
Problemen met water heeft elke tuinder dit jaar en er is ook niet echt iets dat je kan doen om dit op te lossen.
Moest je het vaker voor hebben, dan kan je eventueel licht verhoogde bedden maken, maar als dit de eerste keer is dat je zoveel last hebt met water, dan moet/kan je niets doen.
Ik vermoed dat bijna elke tuinier dit jaar problemen heeft met een overvloed aan vocht in de bodem 🙁