Ik heb mij op mijn blog nooit uitgesproken over de huidige gang van zaken bij biotech bedrijven zoals Monsanto. Ook oproepen tot protestmarsen en -acties heb ik nooit actief ondersteund. Eén reden daarvoor is dat ik weinig kennis heb over deze materie. Ik heb dit onderwerp nooit echt gevolgd, en ik vind dat je pas over iets een mening kan ventileren als je enige kennis van zaken hebt.
Nu ben ik niet iemand die op de barricaden gaat staan roepen en tieren, dus de kans ik klein dat ik ooit op een protestmars zal opduiken. Maar na het lezen van Koe 80 Heeft een Probleem is mijn kennis over het hele probleem rond globalisering wel sterk toegenomen, samen met mijn verontwaardiging!
Koe 80 heeft een probleem
Het is geschreven door Dirk Barrez, journalist en auteur, en iemand die heel begaan is met de Derde Wereldproblematiek en de globalisering. Hij heeft al vele jaren ervaring en kennis van zaken na het maken van vele documentaires over deze problematiek. Hij heeft voor zijn werk de halve wereld afgereisd en veel gezien in de praktijk!
Hij is de oprichter van PALA.be, een digitale nieuwsbrief over de globaliserende wereld. Hij is ook één van de drijvende krachten achter DeWereldMorgen.be. Voldoende adelbrieven en mijn verwachtingen waren dan ook redelijk hoog :-).
Het is volgens mij een vaste strategie voor schrijvers: het boek is min of meer opgesplitst in 2 delen. In het eerste deel krijgt u vooral heel veel onheilspellend nieuws te lezen, het tweede deel is veel hoopgevender en concentreert zich op lopende en opstartende initiatieven die toch de belofte voor een andere toekomst in zich verbergen.
Alles gaat verkeerd!
In de eerste helft van het boek wordt in duidelijke bewoording uitgelegd wat er allemaal verkeerd loopt en – heel belangrijk – waarom. Het is mij nu veel duidelijker waarom er zo’n massale protesten (dikwijls heel gewelddadige!) zijn bij WTO-vergaderingen en andere tops van wereldleiders.
Er komen punten aan bod waar ik nog nooit van gehoord had of waarvan ik de – dikwijls donkere – keerzijde nog niet had bekeken. Wat is bv. het effect van de subsidies van de Europese Unie, wat is er mis met handelsakkoorden, … Ik was er eerlijk gezegd toch wel wat van verschoten. Dat grote bedrijven enkel naar geld en opbrengsten kijken weet iedereen wel denk ik. Maar om de gevolgen zo uitgeschreven te lezen is toch confronterend.
Maar ….
In het tweede deel van het boek kijken we naar initiatieven en mogelijke oplossingen die overal in de wereld ontluiken. We gaan kijken in verschillende landen waar er klein- maar ook grootschalige initiatieven worden opgestart door en voor boeren, tegen multinationals en wereldmachten.
Het boek dateert wel al van 2007 en het probleem is waarschijnlijk zelfs nog nijpender dan toen. Multinationals zoals Monsanto en grootdistributeurs hebben ondertussen door fusies en overnames de markt nog meer in handen. In het boek wordt uitgelegd dat zoiets 100 jaar geleden onmogelijk was maar heden ten dage blijkbaar de normaalste zaak van de wereld is.
Er is in elk geval nog veel werk aan de winkel willen we een wereld hebben waarin boeren kunnen produceren voor de lokale bevolking en niet gedwongen worden om voor een hongerloon (of zelfs dat niet) voedsel te produceren voor het buitenland. Een eerste stap is misschien wel een groter bewustzijn, en een logisch begin in uw zoektocht naar meer informatie is zeker Koe 80 Heeft een Probleem.
Het boek is momenteel niet meer te verkrijgen dus kijk of het in uw plaatselijke bib beschikbaar is. Voor mensen met weinig tijd en een weerzin tegen boeken is er ook een verkorte versie in de vorm van een reportage. In een kleine 10 minuten bent u er al vanaf :-): Reportage Koe 80 heeft een probleem.
Update:
Het boek is nog wel degelijk verkrijgbaar, het is te bestellen via volgende link (met gratis verzending!): Koe 80 heeft een probleem!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie