In boeken over groenten kweken wordt altijd gesproken over de bodemstructuur en het belang hiervan voor een goede moestuin. Onvermijdelijk komt dan ook humus ter sprake.
Humus is zeer belangrijk in een bodem om meerdere redenen maar zijn aandeel in de structuur van de grond moet niet overdreven worden.
Er zijn vele factoren die samenwerken bij het vormen van de bodemstructuur.
Verschillende factoren
Het allerbelangrijkste voor de structuur is natuurlijk het soort grond dat u heeft: zand, klei, leem en alles daar tussenin.
Maar deze deeltjes worden op een bepaalde manier samengehouden en vormen zo de uiteindelijke bodemstructuur.
De vorm die deze gegroepeerde deeltjes aannemen is afhankelijk van de chemische en fysieke eigenschappen van de grond. De eigenschappen die de bodemstructuur beïnvloeden zijn:
- oriëntatie van de deeltjes
- gehalte van klei en humus
- zwellen en krimpen onder invloed van het weer (hieronder wordt zowel krimpen en zwellen onder invloed van regen én vorst verstaan)
- wortelgroei
- bodemorganismen
- biologische invloeden (wormen en kleine dieren)
- menselijke activiteit
Al deze factoren bepalen het soort bodemstructuur dat u heeft. Maar de belangrijkste factor om de ideale bodemstructuur te bekomen is de aanwezigheid van bodemorganismen.
Bodemorganismen plakken alles vast
Wanneer u uw grond bekijkt ziet u geen afzonderlijke deeltjes zand, leem en klei maar een kruimelstructuur. Deze kruimels zijn het resultaat van een actief bodemleven.
Het bodemleven produceert de lijm om de individuele deeltjes om te vormen tot kruimels. Tijdens hun dagelijkse activiteiten produceren bacteriën, schimmels en wormen een plakkerige stof die als lijm dient en deze bindt humus-deeltjes, mineralen en gronddeeltjes tot grotere gehelen en vormt zo de begeerde kruimelstructuur.
Maar dit is niet alles.
Van klein naar groot
Laten we starten met de bacteriën. Het slijm dat ze produceren zorgt dat ze aan elkaar maar ook aan gronddeeltjes blijven plakken. Kolonies worden gevormd.
Deze kolonies op hun beurt plakken ook aan elkaar vast, samen met de gronddeeltjes die eraan hangen. Ook schimmels doen hun best om de structuur te verbeteren.
Een veel voorkomende groep van bodemschimmels produceert een plakkerige stof glomalin genaamd. Wanneer de schimmeldraden door de grondporiën groeien, plakt deze glomalin de gronddeeltjes zoals superlijm samen tot grote kruimels.
Deze kruimels vergroten de aanwezige poriën, en maken de bodem luchtiger en vergroten de capillaire werking zodat plantenwortels gemakkelijker aan water, lucht en voedingsstoffen geraken.
Wormen doorkruisen de grond op zoek naar eten. Tijdens hun zoektocht eten ze kleine deeltjes grond en organische stof. Deze kleine deeltjes worden na de vertering uitgeworpen en kleven aan elkaar.
Buiten het verbeteren van de grondstructuur door het ‘samenplakken’ van gronddeeltjes is er ook nog de verbetering van de grondstructuur door het gewriemel van deze bodemorganismen (fysieke verbetering van de bodemstructuur).
Gewriemel van organismen in de grond
Elke groep van organismen heeft een andere lichaamsgrootte. Wanneer ze zich verplaatsen, wringen en kronkelen ze tussen, onder en over de verschillende gronddeeltjes en kruimels.
Om het visueler te maken, stellen we de breedte van een bacterie gelijk aan de breedte van 1 spaghetti sliertje. Dit is maar smal en gaat niet veel veranderen denkt u misschien, maar u moet niet vergeten dat er al vele miljoenen bacteriën in een soeplepel grond zitten!
Indien we de vergelijking doortrekken, is een schimmeldraad ongeveer 3 keer breder dan een spaghetti sliert. Een nematode heeft ongeveer de dikte van een potlood, een protozoa heeft al de doorsnede van een serieuze worst.
Mijten en springstaarten zijn al vergelijkbaar met kleine bomen. Kevers en wormen hebben al de diameter van een serieus uit de kluiten gewassen boom.
Stel u eens even voor welke verscheidenheid aan poriën er ontstaat wanneer al deze organismen doorheen de bodem wroeten en wriemelen.
Elektrische ladingen trekken elkaar aan
Als laatste zijn de gronddeeltjes ook nog elektrisch geladen. Het oppervlak van organisch materiaal en kleideeltjes is geladen en zo trekken ze elkaar aan. Samen met voedingstoffen zoals calcium, ijzer, magnesium, … vormen ze ook een soort bindmiddel dat leidt tot een goede kruimelstructuur.
Hieruit blijkt dat humus vanzelfsprekend belangrijk is voor een goede bodem en het vasthouden van voedingsstoffen, maar dat de bodemstructuur vooral afhangt van het aanwezige bodemleven.
Zoals al zo dikwijls is gebleken is het dus heel belangrijk om te zorgen dat u het bodemleven optimaal stimuleert om zo een stevige basis te krijgen voor uw moestuin.
Stimuleren van bodemleven
U kunt het bodemleven op verschillende manieren stimuleren.
Allereerst door eten te voorzien. Organische stof is eten voor bodemorganismen. Verrijk de bodem met organische stof en het bodemleven zal welig tieren.
Een tweede stap die u kunt zetten om het bodemleven te stimuleren is NIET spitten.
Door te spitten doodt u immers een groot gedeelte van het bodemleven. Doordat u de bodem omkeert veranderen voor vele miljarden organismen ineens de levensomstandigheden en sterven ze.
Een derde belangrijke maatregel is het bannen van bestrijdingsmiddelen in de tuin. Het is al herhaaldelijk bewezen dat bestrijdingsmiddelen een negatieve invloed hebben op het bodemleven.
Door dus enkele dingen achterwege te laten, door minder te doen in de tuin, bekomt u dus een betere tuin. Het vraagt echter wel enkele jaren geduld omdat het een proces is dat moet opgebouwd worden.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Chris Holemans says
Hello,
mag men eventueel, om gebruik van karton uit te sparen, de bodem met aanwezig onkruid en plantenresten, nog freezen en dan afdekken met stro en dergelijke (mulchen) om dan effectief te beginnen met de cultuur zoals het moet ?
groetjes
Frank Anrijs says
Dag Chris,
het is een snelle en gemakkelijke start wanneer u gaat frezen. Wij zijn ook zo begonnen. Eerst gefreesd omdat de grond echt steenhard was, daarna afgedekt en nooit meer enige grondbewerling uitgevoerd 🙂
Groeten,
Frank
jo dobbels says
Ik zou in de lente grotere gedeelten van mijn tuin willen verbouwen, waar nu gazon is. Dan zou ik nu al met karton en mulch of schors moeten afdekken. Vraag: Het is een gazon met nogal redelijk wat mos en weegbree, dus ik veronderstel samengedrukte grond en verzuurd. Hoe kan ik de grond zo goed mogelijk voorbereiden? Nu wat kalk strooien voor het afdekken? En in de lente wat verteerde stalmest erin draaien zonder de grondlagen om te leggen? Ik heb al je raadgevingen i.v.m. mulchen gelezen en ben van plan om die toe te passen. Het is nu de kwestie hoe kan ik beginnen om het eerste jaar al een beetje resultaat te hebben? Ook nog over mulchen: zijn gemalen afgevallen bladeren een goede mulch om mee te beginnen? Sorry, voor mijn misschien nogal domme lekenvragen. Ik moet ergens beginnen. Het enthousiasme en de zin is er alvast, maar net dat klein stukje raad bij ‘t begin kan goud waard zijn.
Frank Anrijs says
Dag Jo,
ik zou inderdaad nu zo snel mogelijk afdekken, maar de grond zal nog niet klaar zijn in het voorjaar. Wat u wel kunt doen is een dikke laag compost bovenop het afgedekte stuk leggen zodat u in de compost kunt beginnen kweken. U heeft ineens uw bedden, u heeft ineens een mulchlaag en u kan direct een redelijke oogst verwachten.
Bladeren vormen een perfecte mulch. Wel is het verstandig om er even met het grasmachine over te rijden zodat ze wat versnipperd zijn. De vertering gaat dan sneller gebeuren, en de bladeren gaan minder gemakkelijk tegen elkaar plakken en de bodem afsluiten.
Groeten,
Frank
PS: Je mag altijd vragen stellen, via mail of via de reacties. Ik beantwoord altijd alle vragen, al gaan er soms enkele dagen over voor het antwoord u bereikt :-).
armand puttemans says
beste Frank,
Een aantal jaren geleden heb ik bij mijn zoon een deel van het gazon voor de winter afgedekt met karton en daarop een laag van 5 cm compost. Hierop is hij dan gestart met een groentetuin die hij het eerste jaar gespit heeft. Had dat beter anders geweest? Wat denk jij van het gebruik van de grelinette?
Groeten,
Armand
Frank Anrijs says
Dag Armand,
ik denk dat je juist te werk gegaan bent. Wanneer je een stuk gazon in gebruik wilt nemen dan is het moeilijk om al in het eerste jaar een losse bodem te hebben. De zode van het gras is meestal niet verteerd na 1 maal afdekken.
Het eerste jaar spitten is dan een effectieve oplossing. Wanneer u daarna mulch gebruikt en niet meer spit is dat perfect.
Een grelinette is goed om verdichte en harde bodems losser te maken zonder te spitten. Onze grond is echter al los zodat wij dit niet gebruiken. Maar het is een heel goed werktuig voor een opstartende moestuin op zware of compacte grond.
Groeten,
Frank
Frans Hendrix says
Wanneer ik tegen mijn collega’s moestuinders zeg dat ik niet spit, is de reactie vaak dat dan je compost en stalmest niet ondergespit wordt. En dat kan toch niet, zegt men. Hoe moet ik ze ervan overtuigen dat dat niet nodig is?
Woelmuizenier says
Mijn buren staan er al jaren lang met hun neus op te kijken en hebben nog altijd moeite om het te geloven. 😉
Frank Anrijs says
Ik denk inderdaad dat een voorbeeld zijn en tonen dat het werkt de beste manier is om ze te overtuigen 🙂