[mashshare]
Het meest gelezen artikel van deze blog gaat niet over onze manier van combineren, over slakken of over hoe je kleinfruit moet snoeien. Vreemd genoeg is het een artikel dat eigenlijk niet echt over tuinieren gaat, maar het was een experiment met lavagruis en een onkruid dat blijkbaar in enorm veel tuinen voor problemen zorgt: Heermoes is geen lastig onkruid!
Het experiment is ondertussen al enkele jaren oud en in de reacties onderaan werd de vraag geopperd hoe het nu gesteld is met de aan- of afwezigheid van heermoes.
Tijd dus voor een update (met enkele bedenkingen erbij) 🙂 !
Het experiment
Zoals eerder gezegd zag de bodem van onze zelfpluktuin in het voorjaar en de zomer zo groen als gras, alleen kwam het door de heermoes! Uittrekken hebben we geprobeerd, maar zoals je zelf al wel gemerkt zal hebben is dat redelijk hopeloos. Na enkele weken staan de scheuten weer overal mooi te pronken en kan je opnieuw beginnen.
De oplossing is voor ons lavagruis geworden en dat is het nog steeds! We zijn nu meer dan 4 jaar later en er groeit nauwelijks heermoes. Hier en daar wel enkele sprietjes maar slechts zeer beperkt. En wat mij hierbij opvalt, is dat de heermoes die wel nog bovenkomt, heel vaak onder de struiken groeit.
Zou het kunnen dat de bodem door de rijke gift aan mineralen via de lava aangevuld is, maar in ons geval maar juist voldoende? Dat waar de planten mineralen verbruiken om te groeien en bessen te vormen, de heermoes zichzelf wel nog een functie als mijnplant toedicht? En dat hij daarom rond de struiken nog wel groeit met de bedoeling om de bodem aan te rijken?
Wat ik wel al met zekerheid kan zeggen is dat het in ons geval een blijvende oplossing is geweest! Alle heermoes is op een jaar verdwenen en geloof me: er stond heeel veel!
Een volgend experiment
Omdat een éénmalig experiment niet echt iets bewijst, heb ik deze winter de proef nogmaals op de som genomen. Vooraan is er nog een stuk moestuin waar veel heermoes opkomt en ook hier zijn we het liever kwijt dan rijk. In de late winter heb ik ook hier een gulle gift lavagruis gegeven en in spanning de resultaten afgewacht.
Mijn verwachting was dat het ook hier goed zou werken. Het experiment was in de zelfpluktuin goed verlopen en ik heb al van vele mensen gelijkaardige geluiden gehoord. Al moet ik zeggen dat het bij de meeste mensen vaak wel wat langer duurt voor er resultaat is. Maar in het voorjaar kwam de heermoes zonder twijfelen op en bedekte al gauw de bodem.
Experiment mislukt?
Ik weet het niet. Ik heb er veel over nagedacht, en het deed mij ook denken aan de mulch die we dit najaar gelegd hebben. Het lijkt voor jou misschien een vreemde zijstap, maar de verbindende factor is de lange droge periode.
De mulch verteerde deze winter veel trager dan anders, zoveel trager zelfs dat we tot nu toe nog nauwelijks hebben moeten mulchen. Ons winterdeken is op sommige plaatsen nog steeds aanwezig! Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Eerste dacht ik dat we veel te dik gemulcht hadden, maar later ging er een lichtje branden.
Organisch materiaal dat niet vochtig is, verteert niet snel. Zo vergaat het dus ook de mulchlaag. Door de aanhoudende droogte in de winter en het voorjaar kon het bodemleven zijn werk niet doen en werd de mulch niet omgezet. Maar zou het niet net hetzelfde verhaal zijn voor het lavagruis?
Door de aanhoudende droogte, en zeker oppervlakkig waar het lavagruis ligt, was het bodemleven inactief en wordt het gesteente niet afgebroken. De mineralen werden dus niet vrij gezet en de heermoes had geen enkele reden om weg te blijven.
Heel veel vragen en mails
Zou deze droogte ook niet de reden kunnen zijn waarom er juist dit jaar zoveel problemen zijn met heermoes? Doordat het bodemleven veel minder actief is geweest, doordat er veel minder organisch materiaal is omgezet, heeft de heermoes een tandje bijgestoken om de mineralen naar boven te brengen en de bodem aan te rijken.
Als deze theorie juist is, zou in dit stuk moestuin de heermoes volgend jaar wel sterk moeten verminderen. Ik ben benieuwd 🙂 .
Eigen ervaringen?
Ik heb tot nu toe dus enkel onze zelfpluktuin als afgerond experiment, maar er zijn ondertussen al zoveel mensen lavagruis komen halen, dat er toch ook iemand die deze blog leest het moet gebruikt hebben. En dan ben ik heel nieuwsgierig naar jouw resultaten!
Heeft het lavagruis ook in jouw tuin effect gehad? Snel, traag, helemaal niet? Laat het mij zeker weten in de reacties hieronder 🙂
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
MMG says
Beste Frank, ben al 2 jaar bezig aan de strijd tegen heermoes in mijn gazontje 50 m2.
2 x jaar een goede beurt lavameel gegeven,
trek het heermoes regelmatig uit….. geen succes man!
Frustrerend maar ik ga verder. Iedere goede tip is welkom 😉
dennis says
hallo,er bestaat een site biosolutions genaamd..zeker de moeite om eens te checken. Daar wordt tot in de puntjes uit gelegd waar dit lastig onkruid vandaan komt en hoe het,op een biologische manier,weg te werken. Alles heeft idd te maken met een mineraal tekort en verarmde bodem. Op die site vind je ook tal van mogelijkheden om ander onkruid weg te werken. Voor heermoes is er zoiets als ‘heermoes min’
Ann says
Hoi,
ikzelf heb een tuin waar niet zo schandalig veel heermoes groeit, maar natuurlijk staat het er ook. Dit is ook de plant die meest door de mulch heen komt en blijft komen. Nu, ik heb het gevoel dat mulchen bij mij ook al een deel geholpen heeft. Ik heb pas dit jaar lavameel en lavagruis gebruikt, dus kan het zo nog niet zeggen of het echt nog mindert. Ik vind het ook geen lastig onkruid meer. Ik trek het uit en leg het neer als mulch. Het gevoel van ‘vechten tegen heermoes’ is er dan ook niet meer. Het is niet meer onkruid wieden dat ik doe, maar mulch leggen en dat is een heel ander gevoel:-).
Elvira meulkens says
Hallo Frank, hier in 4950 Weismes-Hoge Venen- is genoeg water naar beneden gekomen als het mij lief was.Had ik alles kunnen opvangen, was het meer als 5000 liter geweest. 800 liter kon ik opvangen, de rest ging in de grond.En nu nog modder. Vandaag schijnt nog de zon en hoop dat het iets droger gaat worden. Heermoes ben ik hier nog nooit tegen gekomen. Waarom, weet ik niet. Wel heb ik heel veel verschillende soorten riet/biezen, zwarte vlokkenbloemen en nog vele andere soorten. Teveel om op te noemen.Een echte ON-Kruiden tuin:eetbaar. Teveel van het goede.Lavagruis is hier niet te krijgen. Zal het in Duitsland gaan kopen.Ik dacht heermoes is iets goeds als bodembedekkung. Zal nog eens alles doorlezen. Heb ik al gedaan met Glyfosaat. (2013)Fijne zondag en een beetje meer regen naar Vossenaken.En een fijne werkweek.Elvira. (Hoop dat ge er maar ene hebt)
Elvira meulkens says
Moet een reactie schrijven. Heb juist gezien, dat ik een vervolgreactie kan krijgen op mijne artikel. Groetjes.
Wim Riet says
Hallo
Een goede gift patentkali en weg was de heermoes
Greet says
Hallo,
ook bij mij is de heermoes vol overtuiging terug gekomen. Ik had vorig najaar rijkelijk lavakorrels gestrooid, maar tot nu toe zie ik geen verschil. Ik blijf volhouden. Dit najaar opnieuw!
Sophie De Ceunynck says
Dag iedereen,
Ja hoor ik heb ook lavameel en -gruis gebruikt in de tuin en het voelt kei goed aan. Bij alles wat ik geplant heb heb ik lavameel en -gruis gebruikt. Ik had ook smeerwortel gekocht en geplant, zonder meel en gruis. Als de smeermortel niet wilde groeien heb ik lavameel er op gestrooid … en ja hoor nu is hij flink aan het groeien. Zo leuk om het plantje zien te herleven.
Simonne says
Hallo Frank
Had vorig jaar een paar plaatsen waar heermoes welig stond. Heb vrij veel lavagruis gegeven en werd aanvankelijk met extra heermoes geconfronteerd. Heb een tijdje elke dag een beetje geplukt voor thee of voor de composthoop en merk nu dat de opkomst van heermoes is verminderd.
Wat opvalt is dat heermoes heel actief is bij gemulchte plaatsen, vooral tussen gehakselde houtsnippers.
Frederik Buyse says
dag iedereen,
ik woon in West-Vlaanderen en kan mij iemand zeggen waar ik lavameel
kan kopen in grote hoeveelheden. Het is te verkrijgen in de Aveve maar is nogal
redelijk prijzig.
Marja van Kaam says
Lavameel en lavagruis te bestellen bij http://www.biosolutions.be Een goed adres.
MMG says
Hierbij, mvg Martine :
BioSolutions
Ruggekouterweg 35
8580 Avelgem
0483/57.60.25
00/32/483-57.60.25
info@biosolutions.bio
Karien Verborgh says
Wij kopen het hier:
Ranschaert bvba
Adres: Bevrijdingslaan 8-10, 8700 Tielt
Telefoon: 051 40 37 52
http://www.orgame.be/nl/organische-meststoffen-met-respect-voor-de-natuur
Willems Eugène says
Beste Frank,
Dank zij uw artikels beschouw ik heermoes niet meer als onkruid maar na het uittrekken gebruik ik het op verschillende plaatsen als mulching en heb zo een verrijking en ontsmetting (tegen schimmelziektes)van de bodem.
Wat het lavagruis betreft ga ik volgend jaar een grotere hoeveelheid gebruiken en zal u daarna het resultaat mededelen. In mijn stadstuintje groeit er wel zeer veel heermoes.
Groeten uit 1140 Evere
Willems Eugène
VAN de vyver Agnes says
Beste Frank en dito lezers,
Ik meld jullie graag dat er in mijn moestuin bijna geen heermoes meer groeit
op de bedden maar wel nog onder de struiken en aan de randen.
Vermoed dat het ook het gevolg is van het gebruik van lavagruis en lavameel.
Vriendelijke groeten en dank
Agnes
Frans HEndrix says
Hallo Frank,
Een vraag die niet op het artikel aansluit:
Mijn vaste bedden zijn sinds dit jaar bedekt met houtsnippers.
Kan ik de overblijfsels van planten die daar op gegroeid zijn (bonen, courgette, bieten,sla, warmoes etc. laten staan en laten vergaan? Is het beter om op houtsnippers niet te mulchen en ze onbedekt te laten en eventueel aan te vullen met nieuwe housnippers?
Jimmy De Keyser says
Dag Frank,
ik stel me voor dat heermoes/paardestaart een plant is die de vocht-, lucht- en/of schimmelbalans van de bodem regelt. Volgende zaken doen me in die richting denken:
– heermoes groeit graag en goed op (vochtige) gemulchte plaatsen
– heermoes wortelt zeer diep (zuurstof in de bodem brengen)
– heermoes bevat veel silicium/kiezelzuur
– kiezelzuur heeft een uitdrogend effect op de omgeving (denk maar aan de zakjes silicagel die bep. producten in gesloten verpakking droog houden)
– lava (mogelijks verschillen ngl de soort??) bevat vaak een groot aandeel silicium/kiezelzuur
– heermoes hangt ‘s ochtends vaak boordevol dauwdruppels
M.i. is heermoes een zegen, en kan je het maar beter z’n werk laten doen ter verbetering vd bodem. Als na enkele jaren de structuur verbeterd is (humus, bodemleven, goede verhouding lucht/vocht in de bodem), dan zit het werk vd heermoes erop en gaat die gewoon op rust.
Het enige wat ik doe (in mijn 2 jaar oude natuurlijke moestuin met veel heermoes), is het bodemleven voeden met organisch materiaal en lava, en zo nu en dan heermoes uittrekken/afknippen en tussen de groenten leggen als mulch.
eSTER says
Hallo Frank,
Het eerste wat me binnenvalt na het lezen is dat het moment van uitstrooien mogelijk deel uitmaakt van de oplossing. De eerste poging op het juiste moment toegediend en de tweede poging wellicht niet. Als je de uitstrooidata nog weet zou je dit kunnen checken. In de biologisch dynamische tuinbouw wordt het moment gepakt wanneer het bodemleven zich voor de winter opmaakt. Volgens de agenda van Guurtje Kieft zou een aanstaand goed moment voor lavagrit zijn zondag 16 sept. na 10.15u (als zon in het sterrenbeeld van maagd staat en de maan in het teken van leeuw).
Wiel Corpeleijn says
Hoi Frank,
Heb je je (blog)activiteiten gestaakt of komt om een of andere reden niets meer via mijn pc terecht?
Mijn email-adres is sinds kort noodgedwongen veranderd in sowibel378@kpnmail.nl.
Groengroeten vanuit Eindelooshaof in het Nederlandse Thorn.
Wiel Corpeleijn.
Bert says
Na het lezen van dit en het vorige artikel over heermoes en lavameel moest ik dit ook eens proberen.
Mijn voortuin stond de laatste jaren heel vol met heermoes, trekken is stekken zegt men… Eind 2017 heb ik lavagruis en lavameel gestrooid en in de lente van 2018 deed ik dit opnieuw.
Er staat nog steeds heermoes maar het aanzienlijk minder dan vroeger. Het valt familieleden zelfs op dat het minder is. Vroeger had ik een halve GFT-container na het trekken van heermoes, nu is dat een klein emmertje.
Toeval? Geen idee, maar ik ga in de herfst opnieuw lavagruis en lavameel strooien.
Desmet - lamsens says
Beste gevraagd aan 1 tuinboer en kalk raad hij aan we zullen het proberen tis op onze steentjes niet te doen van heermoes hij zegt zoveel mogelijk kalken kben benieuwd .