Mijn zoon is gepassioneerd door fietsen en zijn helden zijn Sven Nijs, Niels Albert en Kevin Pauwels. Bij hem op de kamer geen ridders en dinosaurussen maar posters en foto’s van cyclocrossers. Vanzelfsprekend volgt hij een opleiding BMX en hiervoor moet hij donderdag 1 uur gaan trainen en ‘s zondags maar liefst 2,5 uur.
Hij rijdt nog maar sinds vorig najaar en zit samen met 11 anderen in de beginnersgroep. Waar ze zich hele trainingen mee bezig houden is de start.
Alle oefeningen zijn in een of andere vorm een deel van het startproces wat bij BMX’en heel belangrijk is. Aangezien een parcours maximum 400 meter lang is en de wedstrijd na een kleine minuut al voorbij is, maakt dit dat een slechte start gelijk staat met een verloren wedstrijd.
BMX en De Natuurlijke Moestuin
Ook bij de Natuurlijke Moestuin is de start heel belangrijk. De meeste informatie die ik op mijn blog al gegeven heb, gaat over het beginnen van een moestuin. Waarom u moet afdekken, waarom spitten niet zo goed is, dat u gesteentemeel moet gebruiken als bemesting om de bodem te remineraliseren, dat u in het begin niet overmoedig moet zijn, …
Zeker in vergelijking met een gangbare moestuin is het opstarten van een Natuurlijke Moestuin veel moeilijker. Hier zijn verschillende redenen voor:
- Wanneer het seizoen begint, spit u in een gangbare moestuin alles onder en begint u met een schone lei. Dit gaat niet in een Natuurlijke Moestuin.
- Er is niet veel informatie te vinden over de Natuurlijke Moestuin. Het internet loopt over van de informatie over gangbaar tuinieren, er zin vele boeken beschikbaar en ook op tv zijn er verschillende tuinprogramma’s om u te helpen.
- Door gebruik te maken van de natuur als medewerker, moet u meer nadenken over uw tuin: hoe kan ik het beste mijn planten combineren, hoe moet ik mijn moestuin oriënteren, …
Ook in de Natuurlijke Moestuin is de start heel belangrijk
Door al wat gelezen te hebben en door al een basiskennis te hebben van wat een Natuurlijke Moestuin juist inhoudt, wordt de start al veel gemakkelijker. Wanneer u zich aan de basisprincipes van de Natuurlijke Moestuin houdt, dan gaat uw start vlotter verlopen en gaat u minder moeilijkheden tegenkomen.
Minder moeilijkheden betekent ook minder frustraties en meer plezier in het tuinieren. Dit is op zich weer een extra stimulans en zorgt dat u met plezier meer energie in uw tuin steekt. Dit leidt weer tot een betere moestuin en zo is de vicieuze cirkel gestart en bent u vertrokken op een lange en leuke ontdekkingsreis in uw Natuurlijke Moestuin.
Ik kan u helpen
Om u te helpen bij het opstarten van uw Natuurlijke Moestuin is er mijn nieuwsbrief. Hierin leg ik stap per stap uit wat u moet doen, waar u rekening mee moet houden en hoe u moet verder gaan eens u begonnen bent. Alles wordt duidelijk uitgelegd in de opeenvolgende nieuwsbrieven, regelmatig ontvangt u ook uitgebreide brochures waarin er diepgaand wordt ingegaan op verschillende aspecten van de Natuurlijke Moestuin.
Zorg ook dat u uw start voldoende geoefend hebt en dat u zo een vliegende start kunt maken in uw tuin. Hierdoor is de kans om te verliezen en op te geven veel kleiner!
Schrijf je (gratis) in voor mijn nieuwsbrief over de Natuurlijke Moestuin, u krijgt er nog een brochure over het kweken van aardbeien bij!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Marleen says
Bedankt voor alle waardevolle tips, ik probeer al heel wat jaartjes op een natuurlijke manier te tuinieren(geen moestuin) en ik leer ieder jaar weer bij. Vorig jaar begonnen om te moestuinieren in bakken, nu heb ik een stukje gazon de hele winter afgedekt met landbouwplastic, in maart kijken of alle gras weg is en dan gaat er een dikke laag compost en mulch overheen. De borders ruim ik in maart door alle uitgebloeide delen (er staan veel grassen) te verdelen tussen de planten. Achterkanten tegen meidoornhaag bedek ik met karton + mulch anders komen alle brandnetels uit weiland de borders veroveren. Werkt prima, had voor het eerst minder werk in de tuin 🙂
Frank Anrijs says
Dag Marleen,
de meeste principes die ik gebruik in mijn moestuin zijn inderdaad perfect toe te passen op de siertuin!
Veel succes met de nieuwe moestuin :-).
Groeten,
Frank