[mashshare]
Het mooie weer van vandaag doet misschien anders vermoeden, maar het wordt stilaan tijd om je tuin te voorzien van een winterdeken. Momenteel staat er nog behoorlijk wat oogstbaar in de tuin, maar dat gaat in een sneltempo verdwijnen eens het nog wat kouder wordt.
Courgettes, basilicum, pompoenen, NZ-spinazie en vele andere groenten zullen afsterven, wat overblijft zijn wintergroenten zoals kolen, prei en veldsla.
Dit jaar is half oktober nog redelijk vroeg om te beginnen, er is al wel blad gevallen maar nog niet de grote hoeveelheden die je nodig hebt om alles met een dikke laag te bedekken. Ook zorgen de vele groenten die er nog staan, dat het mulchen iets moeilijker gaat. Vaak moet je dan later nogmaals rondgaan om de vrijgekomen plaatsen op te vullen!
Mulchen met seizoenen mee
Zo zie je dat je toch altijd goed moet observeren en rondkijken. Ik vertel altijd dat je moet mulchen met de seizoenen mee: dus mulchen met het materiaal dat de natuur je geeft. In de herfst is dat gevallen blad, een laatste keer grasmaaisel en smeerwortel en oogstresten of afstervend plantenmateriaal.
Normaal begint het blad massaal te vallen in de tweede helft oktober, geholpen door enkele herfststormen. Als je echter naar de weersvoorspellingen van de volgende 2 weken kijkt, dan zie je dat het warm en droog blijft. Het blad zal dit jaar zeker nog niet op de grond liggen eind oktober, met als gevolg dat je nog niet massaal kan gaan mulchen.
Wachten is de boodschap, zeker als je blad gebruikt als mulchmateriaal in de herfst. Gemengd met afgemaaid gras is het volgens mij het beste mulchmateriaal dat er is!
En hier zijn verschillende redenen voor.
Blad/gras mulch
Allereerst is het in de komende maanden overvloedig aanwezig: in je eigen tuin, bij je buren, op het gemeentepark, in bladkorven langs de straat. Het ligt er maar voor het opscheppen, het kost alleen wat moeite.
Een tweede reden waarom je absoluut met blad moet mulchen, is omdat het juist de goede samenstelling heeft om de winter door te komen. Wanneer je nu mulcht met gras of smeerwortel, is je bodem tegen januari volledig bloot. Maar mulch met een mengsel van gras en blad, en je bodem blijft bedekt tot in april. Juist lang genoeg om de winter door te komen met een mooi afgedekte bodem.
En net niet te lang zodat je bodem kan opwarmen in het voorjaar 🙂 . Ideaal dus.
Je kan natuurlijk ook alleen met blad mulchen, maar als je dit blad zonder enige bewerking gaat gebruiken, dan zal het soms gaan samenklitten en zorgen voor een ondoordringbare laag. Die laag gaat je bodem afsluiten en ook slecht verteren: dit is niet gewenst.
Daarom ben ik een hevige fan van een mengeling van gras en blad als mulch. Het verzamelen van deze mengeling is bovendien heel eenvoudig. Je zorgt dat je blad hebt, dit strooi je uit over je gazon. Dan rij je met je grasmachine hierover zodat het blad wordt versnippert en ineens gemend wordt het gras. Het mengsel dat je dan hebt kan je in een dikke laag op je bedden leggen.
je moet geen schrik hebben dat de laag te dik is. Het gras tussen het blad zal snel verteren en laat allemaal kanaaltjes achter waardoor er zuurstof en water in de bodem geraakt. Het versnipperde blad haakt mooi in elkaar waardoor het niet gaat wegwaaien. Bovendien arriveren er snel schimmels die met hun draden alles aan elkaar vastmaken en zo beginnen met het verteren van de mulchlaag.
Veel voeding voor je bodem
De dikke mulchlaag houdt de bodem afgeschermd waardoor het bodemleven rustig verder kan werken aan het verbeteren van de bodemstructuur. De vertering van het blad levert een constante stroom aan mineralen met als gevolg dat je in het voorjaar een veel rijkere, zachtere bodem hebt.
In het voorjaar is deze laag zo goed als volledig verteerd, je kan dan in mei direct beginnen planten en zaaien zonder onkruid te moeten wieden, je bodem om te spitten of andere voorbereidingen.
Ben je niet helemaal zeker hoe je moet mulchen? Hier vind je enkele richtlijnen: 4 regels om te mulchen.
Volgende Stap?
Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin
Inge Leonora-den Ouden says
Toevallig (?) heb ik vandaag net wat van die mulch gelegd op de nieuwe bedden op onze buurttuin (Permacultuur Meppel). De lindebomen daar hebben toch al een redelijke hoeveelheid blad laten vallen. Ik harkte het bijeen en kreeg daardoor gelijk het gemaaide gras er tussendoor. Nu is de grond op die nieuwe bedden tenminste niet meer ‘naakt’!