[mashshare]
Een dikke laag mulch leek dit voorjaar niet altijd een voordeel te zijn. Door de vele regen bleef de mulchlaag vochtig en hadden veel mensen last van slakken. Ook groeiden vele planten niet goed, maar dat had volgens mij niet zozeer met de mulch te maken maar eerder met het gebrek aan zon. Maar een dikke mulchlaag dit voorjaar had ook wel degelijk belangrijke voordelen!
Een dikke laag mulch ving de kracht van de regendruppels en hagelbollen tijdens de vele onweders op en zorgde ervoor dat de bodemstructuur intact bleef. Zo zorgt de mulchlaag er dus voor dat de bovenste bodemlaag niet volledig dichtslaat telkens er een hevige bui valt. De bodem blijft in contact met de lucht, de poriën blijven intact en toegankelijk.
Een naakte bodem slaat volledig dicht, het water dat valt tijdens een regenbui kan de bodem niet in en zoekt een andere weg. Samen met vele kilo’s vruchtbare aarde, zal het naar de straat, kelders of sloten zijn weg zoeken. De gevolgen hiervan zijn ook welbekend: straten vol modder, ondergelopen kelders, rioleringen die het water niet kunnen slikken, …
Een bodem die gemulcht is, waar de poriën nog open zijn, zal het water opnemen en laten doorsijpelen naar diepere lagen.
Betere vochtbalans
Doordat het water beter kan doorstromen, ga je extremen vermijden in je tuin. Want je moet niet vergeten dat planten niet goed omgaan met sterk wisselende omstandigheden. Het liefste hebben zij constante, traag veranderende omstandigheden.
Planten kunnen zich niet snel aanpassen en gaan dus altijd last ondervinden van sterk schommelende temperaturen en wisselende vochtigheid.
In vochtige periodes gaat de grote hoeveelheid neerslag de bodem snel kunnen infiltreren en zal worden afgevoerd naar diepere lagen waar het wordt opgeslagen.
Zo moet het niet
Een voorbeeld van hoe het absoluut niet moet is het veld naast ons. Het wordt altijd geploegd met de helling mee, wat betekent dat het water altijd snel afstroomt. Daarnaast is de bodem sterk verwaarloosd en zit er geen enkele structuur meer in. Zodra er enkele druppels water vallen, slaat de bovenste laag dicht en begint het water af te stromen.
Zo krijg je bij de minste neerslag een waterstroom naar de straat, en telkens gaat dit gepaard met het meenemen van grond. Vroeger was het misschien vruchtbare grond, maar deze is volgens mij al helemaal verdwenen. Nu wordt er altijd geel zand in de goten en op de straat achtergelaten. Een triest toonbeeld van hoe je absoluut niet te werk moet gaan.
Voorjaar 2016
Het voorjaar van 2016 is zo’n extreem nat voorjaar geweest, het natste sinds het begin van de metingen. Uiteraard was ook onze bodem verzadigd en groeiden de planten niet zoals we gewoon zijn. Maar eens de regen ophield en de temperatuur omhoog ging begon alles prima te groeien.
De bodem was niet dichtgeslagen, het water bleef niet staan bovenop de bodem. Op velden zag je zo hele hectares oogst wegrotten door een dichtgeslagen grond waar water op bleef staan. Zelfs in de droge periode erna, bleef bij ons alles heel goed groeien en was er geen extra nood aan water.
Want niet alleen wordt het regenwater beter afgevoerd, de bodem heeft ook een voorraad opgebouwd waaruit het kan putten in droge periodes. Er vindt dan een omgekeerde beweging plaats, waarbij water uit diepere lagen wordt opgehaald. Dit kan enkel in bodems met een goede structuur!
Door de mulchlaag op de bodem wordt ook de verdamping van de bodem sterk beperkt. Het waterverbruik van je stuk grond neemt zo sterk af, hierdoor kom je ook veel langer toe met de aanwezige hoeveelheid water in de bodem.
In principe geven wij op Yggdrasil nooit water, enkel wanneer we planten in lange, droge periodes. Dan krijgen deze planten in het begin water, zij het een beperkte hoeveelheid. Hierdoor worden ze vanaf het begin gestimuleerd om zelf op zoek te gaan, om zelf hun wortels de diepte in te sturen op zoek naar water en voedingsstoffen. Zelfs in heel droge zomers hebben onze groenten op de goed gemulchte stukken geen extra water nodig!
De mulchlaag zorgt dus voor een goede vochtbalans, zowel in de zomer als in de winter! De droogte en hoge temperaturen van de afgelopen dagen zorgt in vele tuinen alweer voor paniek, maar in een natuurlijke moestuin die goed voorzien is van mulch is dit geen probleem!
Temperatuur in de bodem
Het gebruik van mulch, het hele jaar rond, zorgt ervoor dat ook de temperatuur van de bodem veel stabieler blijft. Weeral worden de extremen afgetopt, worden de schommelingen verkleind.
In de winter levert dit een hogere bodemtemperatuur op waardoor je bodemleven veel actiever kan blijven en veel langer (en tegenwoordig gewoon heel de winter) kan doorwerken. In de zomer blijft de bodem veel koeler, wat een positief effect heeft op je bodemleven, maar daar stopt het niet!
Te hoge temperaturen zorgen ervoor dat de groei van planten stilvalt en daarnaast gaat ook het waterverbruik aanzienlijk naar omhoog. Een lagere temperatuur in de zomer is dus ook voordelig voor je plantengroei en voor je waterhuishouding.
En daar profiteren je planten en je bodemleven momenteel volop van 😉 .
Foto: www.akkerwijzer.nl
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
tuinheks says
Beste Frank,
Dank u wel voor alle informatie!
Ik wilde je een korte beschrijving geven van onze ervaring met mulchen
Al enkele jaren dekken wij onze tuin af ( mulchen ) met stro.
De eerste jaren viel het wat tegen met het effect en we kregen bijna de mismoed.
Maar dit jaar gaat het als een trein en we zijn zo blij dat we volgehouden hebben.
Van een 250 m2 bedekt met stro en snippers plukken we zowat een half emmertje ( 10 liter ) aan onkruid in de WEEK.
Eerder hadden wij problemen met het stro .
waar nog wat zaden van de gerst of tarwe op kwamen en dus lange sprieten gras uit geplukt moest worden..
Onze ontdekking…Dat kwam door het tijdstip van mulchen…
Geen verse afdekking in begin van het seizoen meer!
De winter afdekking heeft hiervan geen last, ook niet in het opvolgend seizoen..
Mischien heeft iemand baat bij deze mail..
Groet, Tuinheks
Marlies Deckers says
Vandaag voelde ik me al beloond voor de houtsnippers op mijn paden, en op sommige bedden en de kas. Ik was woekerplantjes van de aardpeer van vorig jaar aan het uitdoen, ook op het pad bedekt met houtsnippers. Het barstte van de dikke, vette regenwormen onder dat kleine stukje pad. Heerlijk vinden ze het!
Ik vraag me nog steeds af wat ik doe met de houtsnippers op de bedden als ik daar in de herfst nog een keer een laag compost op wil leggen. Gewoon laten liggen en de compost er overheen? Het zijn heel fijne houtsnippers.
Marlies