[mashshare]
Momenteel is het een uitgelezen moment om je bedden te bedekken met mulch. Het blad is op een korte periode van de bomen gevallen en er is niet veel wind geweest zodat het mooi verspreid ligt en niet opgehoopt. Dit maakt het eenvoudig om er met een grasmachine over te rijden en het zo op te rapen en ineens te versnipperen.
Maar kan je wel alle soorten bladeren gebruiken? Wat met blad van een notenboom? Of dat van een eikenboom? Geeft dat geen problemen met het afremmen van de groei of verzuring?
Notenbladeren
Wat er verteld wordt over de negatieve werking van notenbladeren op de groei van je planten klopt niet. Zo eenvoudig is het 🙂 . Bij Yggdrasil staan er verschillende notenbomen midden in onze groentetuin en je kan daar allerlei groenten onder kweken zonder enig probleem. Het enige waar we de laatste tijd last van hebben is een tekort aan licht direct onder de bomen. Maar dit is enkel omdat we ze niet opsnoeien maar de lage vertakkingen aan de boom laten.
Dat je niet kan mulchen met dit blad klopt niet omdat de stof die zorgt voor de groeiremming nauwelijks aanwezig is in onze notenbomen. Het zijn de Amerikaanse notenbomen die deze remstoffen in veel grotere concentraties in hun blad hebben. Ik vermoed dat bij het vertalen van boeken en teksten verwarring is ontstaan tussen de Juglans regia (onze notenbomen) en de Juglans nigra (Zwarte Walnotenboom, inheems in Noord-Amerika.
Je moet dus geen bang hebben om met het blad van een ntoenboom te mulchen!
Eikenbladeren
Mag je met bijvoorbeeld eikenbladeren mulchen? Er wordt altijd gezegd dat eikenbladeren heel zuur zijn, en dat klopt ook: de pH van verse eikenbladeren ligt rond de 4.3 – 4.7. Aangezien je voor je moestuin het liefste een pH hebt die juist onder de 7 ligt, is dat misschien niet ideaal.
Maar wanneer je compost zou maken van enkel eikenbladeren, dan krijgt die uitgewerkte compost een pH van ongeveer 7.
?
Het bodemleven zet het organisch materiaal om en het resultaat is bijna altijd een redelijk neutrale pH. Toch zeker in je moestuin, ik vermoed dat er wel extreme omstandigheden te vinden zijn waar je een afwijkende pH krijgt. In je moestuin zorgt je bodem én het bodemleven voor een buffer: bodemmateriaal dat door een regenworm is gepasseerd heeft onveranderlijk en neutrale pH van rond de 7.
Moet je dus schrik hebben om te mulchen met naaldhoutsnippers, met eikenbladeren of met ander zuur materiaal? Nee.
Maar!
Maar toch wil ik benadrukken dat voor alles geldt dat een diverse mengeling beter is. Heb je uitsluitend eikenbladeren, gebruik deze dan en doe ze niet naar het containerpark. Maar kan je ook andere bladsoorten vastkrijgen, meng deze dan met je eikenbladeren.
Hetzelfde geldt voor alle mulchsoorten. Probeer geleidelijk aan te voorzien in meerdere soorten mulch, maar heb je in het begin slechts één soort organisch materiaal om mee te mulchen, gebruik dat dan. Iets is altijd beter dan niets. En je bodemleven is tot veel meer in staat dan je denkt 😉 .
Meer weten?
Ik heb over een vergelijkbare vraag vroeger al eens een artikel geschreven: Houtsnippers verzuren je bodem?
Volgende Stap?
Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin
Esther says
Dag Frank, dit jaar ben ik voor het eerst begonnen met mulchen. Eerst met plantresten uit de moestuin en sinds een paar weken met blad. Ik ben enthousiast. Goede oogsten en veel minder onkruid. Nu mijn vraag: kan ik mijn aardbeien bed ook voorzien van een flinke laag bladeren zo dat de aardbei planten totaal bedolven zijn? Overleven ze dat? Of moet ik de bladeren heel precies tussen de plantjes leggen? In dat laatste geval kom ik niet tot een dikke en gesloten mulch laag. Ik hoor het graag. Hartelijke groet, Esther
Frank Anrijs says
Je kan je aardbeien zeker voorzien van een dikke mulchlaag. Je moet maar eens kijken hoe de aardbeien het zelf doen.
Wij laten aardbeien altijd 3 jaar op dezelfde plek staan. Dan kan je goed zien dat aardbeien in de herfst hun blad laten verdorren maar toch niet los laten. Het blijft zo ter plaatse en beschermd het groeipunt dat tegen de grond zit.
Aardbeien zijn vooral gevoelig voor uitdrogende koude wind (meestal oostenwind). Worden ze hieraan blootgesteld, dan gaan ze kapot.
Bedekken van je aardbeien is dus aangeraden, maar overdrijf hier niet in. Wij mulchen tussen onze aardbeien in het eerste jaar, daarna zijn ze voldoende dichtgegroeid en beschermen en mulchen ze zichzelf. Je kan de volledige plant bedekken, maar toch maar met een dun laagje.
Ik zou een beetje moeite doen om de bladeren tussen de aardbeiplanten te krijgen, valt er wat op de aardbeiplanten zelf, dan moet je jezelf hierover geen zorgen maken 🙂 .
lode says
Interessante vraag Esther, laat frank maar het antwoord verzinnen.
Maar, beste Frank, zoiets simpels als wat met noten en eiken bladeren is precies het soort simpele info dat wij, overtuigde tuiniers, allemaal nodig hebben. Blijf dus aub schrijven en weet dat er velen, die niet direct reageren, er veel aan hebben.
Waarvoor ook nu weer: dank
Frank Anrijs says
Graag gedaan Lode 🙂
wies raanhuis says
Mijn vraag over mulchen is of ik het afgestorven materiaal op het perceel kan laten liggen gedurende de winter. Als courgette, pompoen, bonen, mais, …?
Dank je wel, zo ook voor alle waardevolle artikels, ik kijk steeds naar de nieuwsbrief uit.
Hartelijke groet
Wies Raanhuis Zaandam Nederland
Willy Verhaert says
Volgens mij mag je gedurende de winter alle overschotten van uw groenten bovenop je grond laten liggen als bedekking. Na de winter haal ik alles wat te veel op de grond ligt weg en doe het op de composthoop.
Frank Anrijs says
Wij laten alle afgstorven materiaal van courgettes, pompoenen, spinazie, kolen, sla, radijzen, erwten … gewoon ter plaatse. Het wordt mee bedekt met mulchmateriaal of fungeert zelf als mulch. Wij halen het nooit weg, ook niet in het voorjaar.
Carine Melotte says
Beste Frank,
De aarde toedekken voor de winter is iets dat ik ook altijd doe. Mijn ervaring echter met groenten kweken onder een notenboom is niet dezelfde. Ik heb 2 notenbomen staan in mijn moestuin en een tunnelserre half eronder. Ik heb de indruk dat er voldoende licht komt. De planten echter die boven de wortels staan blijven steeds klein en schriel. Meerdere mensen hebben mij reeds gezegd dat dit vermoedelijk door die notenboom komt.
Dat is althans mijn ervaring.
Frank Anrijs says
Het is natuurlijk altijd moeilijk om te bepalen of een groeiachterstand van droogte, te weinig licht, concurrentie met plantenwortels of van de stoffen uit de notenboom komt.
Misschien is het ook afhankelijk van boom tot boom waarbij niet elke boom dezelfde concentratie aan Juglone heeft?
Zoals altijd: probeer en observeer in je eigen tuin 🙂 .
Marie says
Beste Frank,
Je zegt dat naaldhoutsnippers gebruikt mogen worden als mulchlaag in de moestuin. Wat bedoel je met naaldhoutsnippers? De naalden van dennenbomen? Houtsnippers van dennenbomen?
Ik vraag dit omdat wij een bos hebben met veel dennenbomen en daar ligt op de grond een mooie mulchlaag met heel wat dennennaalden en dennenappels.
Maar ik dacht dat dennennaalden en houtsnippers van dennenbomen mijn grond zou verzuren. Klopt dit dan niet? Of mag ik dat wel gebruiken als mulchlaag?
Groeten,
Marie
Frank Anrijs says
Met naaldhoutsnippers bedoeld ik houtsnippers van naaldbomen. Deze kan je probleemloos gebruiken om te mulchen. Dit materiaal gebruiken verzuurt niet, al zou ik proberen om een mengeling van organisch materiaal te gebruiken. Te eenzijdig materiaal mulchen is niet zo goed. Gebruik dus zeker naaldhoutsnippers en dennennaalden, maar probeer ook blad en houtsnippers van loofbomen te gebruiken: een mix van soorten is altijd het beste.
Pieter says
Ik heb hier héél wat munt staan in de zijkant van mijn tuin. Dit is een paar jaar geleden begonnen met de aankoop van 2 plantjes, ondertussen is dit goed uitgegroeid.
Mijn vraag: Kan ik die munt gewoon afsnijden en ook als mulch gebruiken?
Of krijg ik dan een oerwoud van munt?
Klaas says
Ik lees allerlei info over combinatieteelt. Ik mulch nu een paar jaar met blad. Net wat voorhanden is. Dat varieert nogal. Eik, esdoorn, populier, wilg plataan, maar ook zeeden. robinia etc. Nu is mijn vraag heeft de samenstelling van de mulch ook nog invloed op de combinatieteelt? Dat vraag ik omdat ik merk dat er afhankelijk van de samenstelling van de mulch variatie zit in de schimmels die ik zie. Het lijkt mij dat er verschil is in de symbiotische werking tussen deze schimmels en de gewassen die ik wil telen. Is daar al eens naar gekeken?