[mashshare]
Hallo Frank,
Een vraag i.v.m. slakken in de tuin.
Dat naaktslakken heel wat schade kunnen aanrichten in de tuin hoeft niet meer herhaald te worden.
Maar over de huisjesslak horen we soms tegengestelde geluiden. Soms horen we dat deze slakken mee helpen in de strijd tegen de naaktslakken en soms horen we dat ze toch behoorlijk ook veel schade aanrichten net als de naaktslakken.
Geef jij antwoord op onze vraag?
Wat ik dacht
Ik ging er eigenlijk altijd vanuit dat naaktslakken de boosdoeners zijn die je sla en zaailingen opvreten en dat huisjesslakken dit niet of nauwelijks deden.
Korrels ter bestrijding van slakken werken ook enkel tegen naaktslakken, dus dat staaft mijn redenering. Maar ik heb nergens iets van onderzoek kunnen vinden dat dit bevestigt of tegenspreekt. Maar mijn kennis van slakken is nu ook weer niet zo uitgebreid.
Ik heb naar aanleiding van deze vraag rondgekeken en toch enkele nieuwe ideeën opgedaan.
Wat ik nu denk
Huisjesslakken worden in sommige artikels samen met de naaktslakken genoemd als predatoren en plagen voor je groenten. Maar ik heb daar toch mijn twijfels over.
Ten eerste is er het feit dat de meeste korrels enkel naaktslakken bestrijden en daarmee zijn de vraatproblemen opgelost.
Daarnaast heb ik ook meermaals gelezen dat huisjesslakken wel de algen opeten die op een blad zitten, maar bij voldoende voedsel niet aan het blad zelf gaan vreten. Met hier en daar een uitzondering, zal er dus geen vraat zijn door huisjesslakken.
Sterker nog, verschillende huisjesslakken gaan je zelfs helpen in je tuin bij de bestrijden van de naaktslakken. In een artikel van VELT staat bv. dat de loodglansslak (een huisjesslak) geen plantendelen eet maar slakkeneitjes.
Ik heb ook een video gevonden waar je kan zien hoe een huisjesslak een naaktslak opeet. Of dat ook gebeurt met soorten in onze streken weet ik niet, maar het duidt er toch op dat huisjesslakken niet de grote boosdoeners zijn, maar eerder de helpers.
In een artikel van Natuurpunt gaat men ook dieper in op het slakkenprobleem. Ook hier spreekt men enkel over naaktslakken als schadelijke dieren voor je zachte groenten.
Er volgt zelfs nog een heel belangrijke laatste alinea:
Je kan die slakken in je tuin bestrijden, maar bedenk ook dat er maar een beperkt aantal soorten zijn die van je planten eten. Veel andere soorten leven van ander voedsel en verrichten heel ‘nuttig’ werk door dood materiaal op te ruimen en als voedingsstof aan de bodem toe te voegen.
Je kan dus hoogstwaarschijnlijk zelfs niet alle naaktslakken over dezelfde kam scheren.
Conclusie
Ik denk dat de beste manier om slakken te ‘bestrijden’ er op neer komt dat je je bodem verbeterd, dat je je planten niet bemest en dat natuurlijke vijanden aantrekt.
Anders ga je eindeloos veel tijd steken in het vangen en bestrijden van (heel veel goede, helpende) slakken, iets wat je gaat moeten blijven doen. Hoogstwaarschijnlijk tot grote frustratie, en na verloop van tijd is de kans dan heel groot dat je naar echt gif (slakkenkorrels) gaat grijpen die hoger én lager in de voedselketen veel schade berokkenen.
Maar ik ga er toch nog altijd vanuit dat huisjesslakken niet aan je planten vreten, en zeker niet moeten verwijdert worden uit je tuin; Ze gaan je juist helpen en zijn een natuurlijke vijand tegen de naaktslakken.
Zie ik het verkeerd? Heb jij andere ideeën hierover die je kan staven met feiten? Laat het me zeker weten in de reacties hieronder!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Willem van het Riet says
Heb al eens testen gedaan. De Wijngaardslak kun ook wel een veelvraat noemen. De anderen inderdaad meer algeneters.
Koffie zand schelpen enz werken niet. Ik heb het getest en als het droog is ja dan helpt het maar na een buitje lopen ze er gewoon overheen.
Pak een bord of plank strooi er koffie of scherpzand, eierdoppen schelpen enz op.
Nu een slak in het midden en … Zelf van ik slakken weg door een houten tegel om te draaien.
Brecht Verpoort says
Ik heb zelf ervaringen die hierbij aansluiten. Een jaar of vier geleden had ik ‘s zomers heel veel last van naaktslakken, die uit de gracht naast mijn moestuin kwamen en op een nacht tijd een ravage aanrichtten. Pas geplante courgettes en pompoenen waren bv. niet meer terug te vinden. Als ik na 22 u. ‘s avonds nog eens ging kijken, zaten ze er met honderden tegelijk en kon ik ze massaal gaan plukken en aan de kippen voeren.
Tegenwoordig heb ik er geen last meer van. Mogelijke verklaringen?
* Ik heb al ongeveer 5 jaar niet meer gespit en ook al drie jaar geen mest meer gebruikt, enkel compost. Ook vermijd ik gebruik van de woelriek waar mogelijk, om goede bodemschimmels niet te vernietigen. De grote hoeveelheden wormen (maar ook bv. zwammen, pissebedden…) wijzen er voor mij op dat er een grote variatie aan bodemleven en een natuurlijk evenwicht ontstaan is.
* In de voortuin (waar nogal veel stenen lagen) zaten veel huisjesslakken. Ik heb er enkele jaren geleden een aantal verplaatst naar de moestuin (100 m verder), in de hoop dat het geen fabeltje was dat die naaktslakken eten (of toch hun eieren).
Afgelopen seizoen zag ik voor het eerst weer naaktslakken in sommige bedden, maar vreemd genoeg lieten die de groenten nagenoeg onaangeroerd!! Dat bevestigt de hypothese dat het afbrekers zijn, en dat sterke planten minder aangetast zijn. Ik heb bv. ook lavakorrels aan de bodem toegevoegd, en waarschijnlijk zijn mijn groenten nu mineraalrijker.
Chris says
Stro is een best scherp materiaal. Kan het zijn dat naaktslakken daar gewoon niet van houden om overheen te kruipen?
Frank Anrijs says
Stro wordt nochtans door veel mensen aangehaald als het ideale materiaal om veel slakken te kweken.
Ik kan hier niet over oordelen, we hebben nauwelijks slakken :- ).
Simonne says
Wij hadden vroeger heel veel huisjesslakken. Nu wij sinds enkele jaren ook een constante waterpartij in de moestuin hebben ( enkel een grote onderzet van een bloempot gevuld met water) zie ik praktisch geen huisjesslakken of naaktslakken meer. We vinden overal de lege huisjes van de naaktslakken en we zien veel kikkers en vogels in onze tuin. We spitten nooit en we mulchen met stro of blaren.
Geertje says
Hier een zeer talrijke en vruchtbare populatie SEGRIJNSLAKKEN,dat zijn huisjesslakken die planten eten[schijnt fam.van de wijngaardslak te zijn]
Maar ik houd goede moed want dankzij de wijze lessen van Frank weet ik wat ik fout gedaan heb [bloed en beendermeel gestrooid] en ben nu op zoek naar een grote schaal of klein vijvertje om in de moestuin in te graven.
Simone;is het echt voldoende om een grote onderzet van een bloempot neer te zetten? Ik heb er al een paar op een andere plek in de tuin.
Vogels heb ik veel maar geen kikkers,is zo’n schaal niet te klein om kikkers aan te trekken?
Geertje.
Irina says
Ik had ook een schaal en geen kikkers, ook al had ik het keurig tussen overhangende planten geplaatst, zodat ze een schuilplek hadden. Ik heb sinds een jaar een bak ter grootte van een (niet te grote) speciekuip de grond in gegraven en er waterplanten in gedaan, ook in een bak die net onder de wateroppervlak is, zodat de kikkers er gemakkelijk uit kunnen en nu heb ik meerdere kikkers in mijn tuin.
AnneTanne says
Segrijnslakken (en wijngaardslakken, maar die komen in onze contreien niet voor) zijn inderdaad net als naaktslakken (verse) planteneters, en daarom ook door veel tuiniers gevreesd…
Ze komen nog niet overal in Vlaanderen en Nederland voor, maar schijnen zich wel steeds meer te verspreiden.
De meeste andere huisjesslakken zijn eerder opruimers…
Moeke Hilde says
Ik weet het niet of huisjesslakken geen planten eten. Deze zomer werd onze Pachysandra volledig kaal gevreten en hij zat vol huisjesslakken. Geen enkele naaktslak gezien. Elke avond kwamen de huisjesslakken uit het veldje op onze oprit gekropen. We trapten ze plat en de volgende morgen werden ze door kauwtjes en merels opgepikt. Ook in onze brievenbus kruipen ze graag en eten er…ja onze brieven! Daar hebben we dan de korrels van ecostyle ( niet giftig) in gestrooid en die werden vrolijk opgegeten. En wij konden terug alle letters van onze post lezen. Dus : huisjesslakken eten geen planten? Ik denk van wel. En huisjesslakken eten geen korrels? Zeker wel.
Frank Anrijs says
Ik weet ook niet of huisjesslakken planten eten : -).
Het gif dat niet voor huisjesslakken werkt is het gangbare gif. Het gif van ecostyle werkt anders en zorgt dat ze gewoon stoppen met eten. Dat werkt dus wel tegen huisjesslakken. Maar ik weet niet of het zo’n goed idee is om huisjesslakken te bestrijden.
In uw geval blijkbaar wel, maar ze vormen ook voedsel voor je natuurlijke vijanden. Natuurlijke vijanden die je nooit gaat aantrekken als je hun voedsel vergiftigd …
Zo creëer je nooit een evenwicht en blijft je korrels strooien 🙁
Moeke Hilde says
Daarom strooi ik alleen korrels IN de brievenbus he. Daar kunnen de vijanden van de huisjesslakken aan hen niet aan
Frank Anrijs says
🙂
lieven says
Altijd boeiend, die slakken. NB: looKglansslakken zijn het – kijk op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lookglansslak
Barbara Shen says
Er is de laatste jaren ook de zgn. Spaanse wegslak veelvuldig aanwezig in Nederlandse tuinen (weet niet of deze ook in België vookomt). Het is een naaktslak die zo aan de buitenkant net van andere naakslakken is te onderscheiden, maar hij eet wel alles was fris en zacht is. Een echte plaag volgens de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NvWA).
zomaareentuin says
Hier dezelfde ervaring: de huisjesslakken beperken zich, voor zover ik kan zien natuurlijk, tot het wegwerken van “afval” (verdorde en/of rottende plantdelen en bladeren). Mooi voorbeeld is campanula; die wordt ieder jaar keurig ontdaan van alle uitgebloeide bloemaren en stengels terwijl al het groen niet wordt aangevreten.
Nu zullen huisjesslakken een net opgekomen vers stukje groen ook vast niet kunnen weerstaan, maar ik heb ze er nog niet op kunnen betrappen. Naaktslakken storten zich er met meerdere op. Kortom, qua evenwicht ben ik op de goede weg maar nog niet waar het moet zijn 🙂
Segrijnslakken schijnen inderdaad een uitzondering te zijn en echte veelvraten. Ook dat heb ik hier nog niet gezien, maar wel genoeg lege huisjes van deze slak. Er is dus een ander dier (muis, kikker, merel?) die ze graag lust en op die manier de vraat door deze jongens misschien binnen de perken houdt.
Teeninga Palmen says
Ik vind dit artikel super geschreven, ben blij deze blog te zijn tegengekomen. Dikke duim! Gr.