In het late najaar kuisen we altijd de groentebedden, eikenboomstructuur en bosrankstructuur op. Begrijp me niet verkeerd, niet opkuisen in de zin van alles uitdoen of snoeien. Dat is iets dat ten vroegste in het voorjaar mag gebeuren. Dorre stengels, uitgebloeide takken en kapotgevroren planten hebben nog verschillende belangrijke functies in de winter!
Maar we wieden nog waar er nieuw onkruid is opgekomen en is blijven doorgroeien door het warme weer. Ook op plaatsen waar de mulchlaag dun is, leggen we extra mulch zodat de bodem goed beschermd is tegen de – komende? – winterkou.
Dit is een klein werkje en het gaat heel snel vooruit. De volgende keer dat we op deze plaatsen terugkomen zal al ver in het voorjaar zijn. Natuurlijk gaan we er planten en zaaien, maar de eerste keer dat we terug onkruid moeten uitdoen is meestal ergens eind mei. En dan is er nog maar hier en daar wat doorgekomen.
Natuurlijke Moestuin = arbeidsarm
Iets waar ik niet veel over schrijf omdat het misschien anders lijkt alsof ik ons systeem probeer te promoten op een goedkope manier is de arbeidsduur. Een natuurlijke moestuin vraagt veel tijd en werk in de beginfase.
Het plannen is echt cruciaal en hier moet eigenlijk het grootste deel van uw tijd ingaan. U moet hier ook uw tijd voor pakken, en voordat u begint, zeker zijn dat dit de manier is waarop u wilt werken. Natuurlijk gaat u onderweg nog aanpassingen doen en uw ontwerp nog wat bijschaven.
Wanneer het ontwerp vast ligt, gaat u beginnen met alles aan te leggen. De bodem bedekken, randen aanplanten, een poeltje voorzien, … dat kost allemaal tijd en energie. Maar onthoud dan goed dat bijna alles wat u in de beginfase doet eenmalig is. Het aanplanten van randen, het uitgraven van een poeltje, het aanleggen van permanente bedden, …
Het verbeteren van de bodem, het opbouwen van een ecosysteem zijn processen van lange adem en hebben enkele jaren nodig. U kunt hier gemakkelijk bij helpen, zoals het gebruiken van veel compost, het aanleggen van insectenhotels, takkenril, … En dat vraagt inderdaad veel tijd.
Maar bedenk eens aan alles wat u NIET meer moet doen!
Wat valt er allemaal weg?
U moet niet meer spitten. Elk jaar uw tuin helemaal omspitten is geen lachertje. U bespaart uzelf heel veel tijd en ook heel veel rugpijn of andere fysieke klachten.
U moet nauwelijks nog wieden. Wanneer u uw mulch voldoende dik heeft aangebracht, gaat er zeer weinig onkruid doorkomen. Door af en toe eens enkele minuten met een emmer door de tuin te lopen en hier en daar het opkomende onkruid te verwijderen, kunt u het onkruid voor blijven en vraagt wieden maar enkele minuten werk per week.
U moet geen water meer geven. Een dikke mulchlaag in de zomer houdt de bodem veel langer vochtig. Hier zijn verschillende redenen voor, het resultaat is spectaculair.
U moet niet spuiten met dure en giftige (ja, ook voor u :-)) middelen.
…
Is er nog wel werk?
Wanneer de aanlegfase achter de rug is, valt er eigenlijk heel veel werk weg in een natuurlijke moestuin. En dat is een enorm groot voordeel. Zo krijgt u veel meer plezier in tuinieren, gaat u gemakkelijker een groot stuk bewerken en kunt u veel meer groenten uit de eigen tuin eten.
Het zorgt er ook voor dat u andere dingen kan doen in uw tuin, zoals kijken naar vogels, vlinders, … , planten en onkruid observeren, simpelweg genieten van de rust, …
Een natuurlijke moestuin is dus echt een gemakkelijke en arbeidsarme moestuin. (Zonder overdrijven!)
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Brigitte Martens says
Op een klein stukje (1m2) hebben de vorige eigenaars afval verbrand. We hebben resten plastiek, metaal en glas gevonden en verwijderd. Dit stuk ligt vlak bij mn toekomstige moestuin en is meegemulchd. Ik ga er natuurlijk geen groenten op zetten maar wat dan wel? En kan het kwaad voor de omliggende planten?
Pé says
Dag Brigitte, Wat goed dat je deze vraag stelt. Ik heb ook een keer zo een plekje aangetroffen, bij mijn weten is dat altijd vergiftigd met oa dioxines en andere troep. Ik zou er zekerenvast het zand weggraven en afvoeren naar het containerpark (zelfs samen met de mulch erop, dan ben je zekerder dat er geen verontreinigde aarde toch weer zou circuleren). Het geconcentreerd vervuilde zand is wellicht donkerder van kleur en kan je zo met een flinke marge gaan verwijderen. Op dit moment kan je denken, “ach ik weet waar dat plekje ligt” maar via de mulch van de niet eetbare plant die je er zou zetten gaat het toch weer circuleren naast het nodeloos verder uitvloeien in de grond eromheen. Gedane zaken nemen geen keer maar ik zou het nu wel “grondig” aanpakken zodat je weer fier kan tuinieren met gezonde oogst uit een gezonde bodem 🙂
Brigitte Martens says
Oke dan ga ik dat doen 🙂 bedankt
Thomas says
Op de meeste containerparken accepteert men geen aarde hoor. Voor grotere hoeveelheden zou je dan naar een grondrecyclagebedrijf moeten.
Brigitte Martens says
het is maar 1 vierkante meter, hoe diep zou ik dan moeten graven? Wij wonen in Wallonië, ik weet niet hoe streng de containerparken hier zijn…
Nowelja says
Dat is waar. En zelfs al het eerste jaar moest ik, dankzij de mulch, nog maar weinig wieden…
Ivy Dillen says
Mijn ultieme droom: niet meer werken, niet meer winkelen. Gewoon door de tuin wandelen en oogsten wat ik wil eten. En dan lange dagen toekijken hoe de natuur mijn kostwinner speelt.
jan dheedene says
enkel dat verschrikkelijke kweekgras krijgen we helemaal niet weg, grrrrr…..
Met dit warme weer komt het weer overal zijn kopje bovensteken
Jan
Frank Anrijs says
Het is gemakkelijker als je veel mulch gebruikt, omdat de nieuwe wortels dikwijls vooral in de mulch gaan groeien. Maar het blijft een uitputtingslag. Enkele jaren en dan ben je het normaal wel kwijt.
Volhouden 🙂
Sarah says
Ik hoop echt dat het minder werk is. Alleen met dat plannen zit ik nu nog even vast. Ik volg de cursus en zou nu een plan moeten tekenen met de gewassen op, maar op één of andere manier heb ik zo’n plankenkoorts en het gedacht dat ik er niets van begrijp of kan, dat ik nog niet in actie ben geschoten. En ik begin langzaam te paniekeren.
Frank Anrijs says
Dag Sarah,
gewoon beginnen en enkele groenten die je graag eet en wilt kweken samen zetten en combineren. Stuur uw plannetje door en ik zal het bekijken en eventueel enkele aanpassingen suggereren. Het goede aan deze manier van combineren is dat er niet veel slechte combinaties zijn, maar dat het gewoon al belangrijk is om te combineren. Welke combinaties maakt meestal niet veel uit.
Plankenkoorts is niet nodig, elk plannetjes is goed. We bekijken het samen en komen uit op een goede planning 🙂
Leen Vandewege says
Beste Frank,
Heb een poeltje (plastieken kuip) aangelegd met daarin stenen, zuurstofplantjes en drijvende plantjes. Heb het opgevuld met kraantjeswater(geen regenwater). Het poeltje wordt echter stilaan een groene boel en de kraaien komen de drijfplantjes eruit halen en eten ze op. Wat heb ik verkeerd gedaan ?
Beste dank voor de vele informatie die u beschikbaar stelt !
Leen
Brigitte Martens says
Hallo, ik heb met een metserskuip een poeltje aangelegd. Gevuld met keien (zodat de beestjes die erin vallen er terug uit geraken) en ik heb er een afgesneden wilgetak ingelegd, ik had ergens gelezen dat die het teveel aan voedingsstoffen uit het water haalt. Ondertussen is het water toch troebel en vol muggelarven. Vandaag 2 drijfplantjes erin gelegd, eens zien wat er nu gebeurt. ..
Frank Anrijs says
Ik weet niet of je echt iets verkeerd gedaan hebt. Ik zou er meer zuurstofplantjes in doen, en het bijvullen met regenwater, al is dat ondertussen misschien niet meer nodig :-).
Kraantjeswater is niet direct goed geschikt voor planten en waterleven vermoed ik.
Misschien dat een kleine soort waterplantjes wel veilig blijft voor de vogels en zo het water kan proper houden?
Ook een soort van borrelsteen of fonteintje dat beweging en zuurstof in het water brengt kan helpen.