U heeft misschien al eens foto’s gezien op deze blog van de tuin van mijn ouders. Zij hebben het project ‘Yggdrasil’ opgestart en zijn al vele jaren bezig. Een belangrijk onderdeel van de groentetuin zijn de fruitstruiken die het hoofdpad omzomen.
Het hoofdpad is ongeveer 5 m breed en in de winter lijkt dit meer dan voldoende. Maar wanneer de takken van de bessenstruiken zwaarbeladen uitzakken in het voorjaar, wordt het toch smal op sommige plaatsen. Zeker dit jaar is het kleinfruit zeer goed gelukt en hebben we vele takken moeten opbinden omdat ze gewoon té zwaar beladen waren.
Omdat alles zelf plukken en verkopen onbegonnen werk is, hebben we het concept van een Zelfpluktuin opgezet. Alle fruit kan door u geplukt worden. Dit zelf plukken neemt elk jaar hand over hand toe maar zelfs de vele 10-tallen kilo’s die mensen zijn komen plukken waren niet voldoende om alles geplukt te krijgen.
Mijn vader kan zich soms een beetje opwinden over het feit dat er zoveel fruit ongeplukt blijft, ook nu bij de pruimen weer, maar slecht is dit eigenlijk niet.
Uw helpers in de tuin
Wanneer ik nu ‘s morgens over het hoofdpad tussen de bessenstruiken loop, schieten er overal vogels – klein en groot – weg. Elke keer weer vliegen er minstens 15 – 20 vogels langs alle kanten weg. Ze genieten van de vele rijpe bessen die op de grond liggen, zeker bij dit droge weer en gebrek aan water zijn de bessen meer dan welkom.
Ook is er bij sommige struiken een oorverdovend gezoem van wespen, vliegen en andere vliegende beestjes die rondhangen bij de overrijpe bessen die van de struiken zijn gevallen. En vanachter bij een kersenboom vliegen er heel veel vlinders die van de overrijpe kersen komen eten, vergezeld door wespen en vele soorten vliegen.
In een Natuurlijke Moestuin tuiniert u met de natuur mee, en belangrijke medewerkers hierbij zijn allerhande insecten, vogels, vlinders, vliegen, …. Het is dus ook niet meer dan normaal dat u een beetje van uw rijkelijke oogst deelt met uw kompanen. De overvloed aan voedsel trekt ook een grote diversiteit en hoeveelheid dieren aan die u tegelijkertijd – en in de toekomst – zullen helpen om schadelijke insecten zoals bv. rupsen te vangen.
Natuurlijk Tuinieren is een proces van geven en nemen, en het delen van uw opbrengsten is dan ook normaal.
Pluk dus uw struiken niet volledig, tot de allerlaatste bes, leeg. Laat de gestoken pruimen en afgevallen appels liggen, en windt u niet op wanneer door de té grote overvloed niet alles geplukt, verwerkt en opgegeten geraakt.
Wat u, uw buren, familie en vrienden niet op krijgen, zal met veel smaak en dankbaarheid worden opgegeten door al uw huidige – en toekomstige – medewerkers.
natuurlijk-rijk says
Ik heb zelf ook heel wat bessenstruiken staan en aardbeien maar ben genoodzaakt er netten over te spannen omdat er anders niets van overblijft. Ik heb de indruk dat dat bij jullie zonder netten geen probleem is, hoe doen jullie dat toch!?!? En ja hoor, ik laat nog wat over voor de vogels!
Frank Anrijs says
Dag Natuurlijk-rijk,
volgens mijn moeder is een belangrijke reden de aanwezigheid van water. Zij zegt dat vogels vooral bessen eten wanneer ze dorst hebben.
Wij hebben op verschillende plaatsen waterpartijen, flow-forms, borrelstenen, … Hier zien wij regelmatig vogels komen drinken en zich wassen. Maar of dit de enige reden is weet ik niet.
Ik denk dat wij ook gewoon zoveel bessen in onze houtkanten hebben dat de vogels onze rode bessen wat links laten liggen.
Bij de aardbeien merken wij wel dat aardbeien die bloot liggen worden opgegeten door vogels, maar dit zijn enkel de buitenste. Wij laten aardbeien altijd 2 à 3 jaar staan, we hebben dan een compacte blok met aardbeiplanten. De meeste aardbeien worden dan beschermd door de bladeren en zijn veilig(er) voor vogels.
Vriendelijke groeten,
Frank
Pé says
Dat is nog eens een mooie boodschap ! En inderdaad, erg waar.
Maria Evers says
Alleen toen ik begon met de moestuin had ik de aardbeienbedden losjes overspannen met een net. Toen er een jonge merel in zat, ben ik er mee gestopt. Er is meer dan genoeg fruit voor alles en iedereen. Dit jaar wel 20 kilo aalbessen. De struiken staan om en om met de frambozen en dicht op elkaar. Eronder zitten vaak lijsters en merels. Ik praat met ze, ze kennen mijn stem. Om vogels af te schrikken bij bepaalde planten hand ik een CD-rom op die glimt en blinkt en heen en weer zwaait. Ook doe ik wel eens een ketting van blikdekseltjes, die dan lekker rinkelen als afschrikking. Die vogels heb ik nodig om een evenwicht in de tuin te hebben. Want ik heb veel vlinders en krijg dus ook veel rupsen en natuurlijk zijn er slakken. Allemaal vogelvoer!
Frank Anrijs says
Helemaal juist!
Bedankt voor je reactie,
Frank
Michel says
Ben het helemaal eens met de strekking van het artikel. Is het alleen niet zo dat rottend fruit wat te lang onder de boom ligt ziekten kan stimuleren? Ik weet dat er permacultuurboeren zijn die met dieren werken om gevallen fruit zo snel mogelijk op te ruimen, omdat het anders ziekten in de hand werkt.
Frank Anrijs says
Dag Michel,
echt lang blijft dat rottend fruit niet liggen.
Een groot deel van onze boomgaard staat in de kippenren. Daar wordt alles al verwijderd door onze kippen en kalkoenen. Alle bessen verdwijnen ook snel dor de vogels, vlinders, wespen, …
Van sommige bomen rapen we de rottende pruimen wel op. Enkele bomen staan dicht bij de parking van de winkel. Ook trekken deze pruimen heel veel wespen aan wat met een zelfpluktuin soms wat ambetant is.
Maar eigenlijk blijft het afgevallen fruit nooit lang liggen. Het verteerd, wordt opgegeten en is meestal redelijk snel ‘verdwenen’.
Groeten,
Frank
Barbara says
Ik houd zelf helemaal niet van rode bessen (aalbessen). Ik heb er als kind mogelijk teveel gegeten. Maar ik heb wel 4 struiken in mijn tuin staan. Twee voor de vogels en twee in de kippenren voor de kippen. Die houden daar nl. wel van.