In de jaarcursus zijn we momenteel bezig met het maken van de planning voor komend seizoen. Het is niet eenvoudig, omdat het voor iedereen een volledig nieuw systeem is. Het is dus wat zoeken, maar dat verbaast mij niet.
Wat mij ook niet verbaast is dat er redelijk veel mensen spinazie zetten. Maar wat mij dan wel verrast is dat bijna niemand Nieuw-Zeelandse spinazie zet.
Ik dacht dat dit een bekende groente was geworden ondertussen. Er zijn immers zoveel voordelen aan de groente verbonden:
- het is zo eenvoudig om te kweken, kost geen tijd of moeite
- u moet maar 1 keer planten om tot aan de eerste vorst te kunnen oogsten
- hij zaait zichzelf uit voor het volgende jaar
- er komen geen plagen of ziekten op
- hij schiet niet door bij te warme temperaturen
- NZ-spinazie krimpt niet zo hard als gewone spinazie bij het bereiden
- …
Tijd dus om hier verandering in te brengen!
Nieuw-Zeelandse spinazie
Ze wordt ook vierhoekmoes genoemd en ze behoort tot de familie van de ijskruidachtigen.
Het is een éénjarige, bladrijke plant met liggende en sterk vertakte stengels.
Oorsprong
De plant komt oorspronkelijk uit Australië, Polynesië, Japan.
Ze voelt zich goed in alle landen met een gematigd klimaat en vooral in de subtropen. Je kan oogsten van eind juni tot oktober. De ranken groeien steeds door en je kan blijven blaadjes plukken. Ondertussen verschijnen in de bladoksels kleine, gele bloemetjes en wordt het harde zaad aangemaakt. Eén enkele plant bedekt tegen het eind van het seizoen ongeveer 1 tot 1,5 m². Geef ze dus de nodige ruimte.
Zaad
Het zaad is zeer hard en is vierhoekig, vandaar de naam vierhoekmoes. Het zaad behoudt 2 tot 4 jaar zijn kiemkracht. Het kiemt moeizaam. Je kan het best 24 uur in water voorweken.
Zaaien hoeft enkel de eerste keer dat je de plant in de tuin wil, tenzij je enkele plantjes kan krijgen of kopen om te starten. Nadien zaait de plant zich meer dan voldoende zelf uit.
Kippeneten, mulch, …
Nieuw-Zeelandse spinazie houdt van vruchtbare, vochtige grond en van warmte. Vanaf de eerste vorst sterft de plant af. Je kan ze best laten liggen of ophopen ter plaatse. Na de winter is ze grotendeels verteerd en onder de restanten vind je een mulle bodem. Van zodra de bodem voldoende is opgewarmd komen vanzelf de jonge plantjes boven.
Je kan er dan best degene die je wil laten uitgroeien om van te oogsten, uitplanten op een andere plek. Het teveel aan zaad dat op de bodem ligt, kan je gedeeltelijk verzamelen en aan de kippen geven. De rest laat je ontkiemen en van zodra er enkele blaadjes aan de plant staan, kan je ze uittrekken, de wortel afsnijden en de jonge plant klaarmaken. Je kan daar zolang mee doorgaan als je jonge plantjes hebt.
Als je ze uittrekt als onkruid is het goed kippenvoer of je kan ze gebruiken als mulch. Als ijskruisdachtige heeft deze plant de eigenschap stikstof en fosfor vast te leggen in de bodem. Een goede zaak voor de tuin.
De blaadjes aan de planten, die je laat uitgroeien, ontwikkelen zich snel tot grote, vlezige bladeren. Alleen de bladeren en de stengeltoppen worden geoogst.
Je kan de blaadjes rauw eten en in alle spinazierecepten verwerken.
Veel voordelen
Er zijn dus verschillende voordelen aan deze soort spinazie. Je moet hem niet zaaien, hij doet dat zelf. Je kan daarna de plantjes uitdoen en op de plaats zetten die jij wilt. Het is wel een plant die warmte nodig heeft, dus vroege spinazie ga je er niet van oogsten.
Hij krimpt bij het klaarmaken veel minder dan gewone spinazie. Je hebt er dus minder van nodig.
De plant houdt de bodem de hele zomer en winter goed bedekt. Onkruid gaat u nauwelijks tegenkomen wanneer u spinazie plukt, ook extra mulch moet u niet aanbrengen. De grond eronder wordt perfect voorbereid voor het zaad dat valt in het najaar.
De plant zaai zichzelf dan ook nog eens uit, zodat deze spinazie een heel productieve plant is die nauwelijks hulp of omkijken nodig heeft. Enkel het plukken en opeten blijft nog over
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Willy Quintijn says
Ik zaai ieder jaar Nieuw Zeelandse spinazie.
We kunnen er nu nog van eten want nog niet vervroren, kan veranderen met de komende vorst.
Frank Anrijs says
De onze is al vorig jaar bevroren. U zit misschien aan de zee, of heel beschut?
marleen says
Ik ben het met u eens, ik zou het iedereen aanraden, het neemt minder plaats in dan andere spinazie, het groeit vanzelf en is bovendien zeeeer lekker.
Mijn vader, ondertussen 90, en vele buren hadden dit in de tijd in hun moestuin staan, samen met warmoes.
John Vertriest says
Frank,
Nieuw-Zeelandse spinazie is in tegenstelling tot gewone spinazie een alternatief voor de meeste mensen die allergisch zijn voor groene groenten.Het is een een heel dankbare groente in de dagelijkse keuken,ook rauw is het lekker in een slaatje , je kan het in veel bereidingen verwerken, als je recepten nodig hebt voor bepaalde groenten geef maar een sein.
met vriendelijke moestuin groe(n)ten
John Vertriest
Frank Anrijs says
Je mag altijd enkele recepten doorsturen. Het is altijd leuk om eens nieuwe dingen te proberen in de keuken.
Al is mijn vrouw meer voor het proberen van nieuwe dingen, ik kook dan de beproefde en gekende recepten :-).
John Vertriest says
Frank,
spaghetti,NZL-spinazie, okkernoten,Parmezaanse kaas ,look,,olijfolie, peper en zout .
-1-spaghetti koken in water met een EL olie en twee tenen look en direct koelen met water.
-2-spaghetti in een geoliede kom gieten
-3-parmezaan over de spaghetti ,NZL-spinazie spoelen fijn snijden en mengen in de spaghetti als laatste de gemalen okkernoten mengen in de spaghetti met peper.
-4-dit 10 min. in een voorverwarmde oven op 160°
-5- extra kaas raspen en terug 5 min in de oven maar onder de grill
Laat het u smaken ,dit is heel vlug klaar ,je kan er altijd een beetje room bij doen voor het onder de gril gaat
ik stuur vrijdag het volgende recept.
NZL-spinazie met kalkoen of kip
groeten
John
John Vertriest says
NZL-spinazie met kalkoen
ingrediënten
Kalkoenfilet
NZL-spinazie
Look
Peper,zout,muskaat en gemalen kaas
olie of boter
Hoe te bereiden
Snij de kalkoenfilet rond zodat je een groot dun plak kalkoen hebt.
Leg open en bedekken met NZL-spinazie ,peper, zout,muskaat enkele fijn gesneden teentjes look en gemalen kaas.alles mooi oprollen en dicht binden. De ovenschaal invetten met boter of olie en dan in een voorverwarmde 160° een uurtje geduld en je hebt een lekkere maaltijd,wij eten er graag puree bij met aardappel en knolselder en voor de kinderen maken we er rotsjes van.
laat het u smaken
volgende week Lasagne met NZL-spinazie en zalm.
groeten
John Vertriest
Frank Anrijs says
Laat maar komen!
Misschien moet ik nog een nieuwe kookrubriek openen op mijn blog 🙂
Evelien says
Beste John
Ik heb net voor het eerst Nieuw Zeelandse spinazie gekocht, maar eigenlijk contacteer u uit nieuwsgierigheid over wat u zegt over mensen die allergisch zijn aan groene groenten. Mijn moeder is namelijk allergisch hieraan en krijgt nergens gehoor hierover. Niemand schijnt dit te kennen, maar u duidelijk wel.
Kan u hier iets meer over vertellen?
Alvast heel erg bedankt.
Judith Postelmans says
Als kind (en ook nog later) vond ik spinazie niet lekker! Nu ik zelf een moestuin heb en Nieuw-Zeelandse spinazie in de tuin heb staan is mijn mening omtrent spinazie grondig veranderd! Ik vind die super lekker!
Enkel in het vroege voorjaar zaai ik wat echte spinazie om wat fris groen te hebben in de lente maar eens de Nieuw-Zeelandse spinazie tevoorschijn komt stop ik resoluut met zaaien en eten we de hele zomer en herfst (tot bij de eerste vorst) Nieuw-Zeelandse spinazie. En die komt idd vanzelf weer terug, elk jaar opnieuw en soms zelfs op heel verrassende plaatsen waar hij nooit eerder gestaan heeft. Zeker het proberen waard!
Immy Malevé says
Het pleidooi voor de Nieuw-zeelandse spinazie is terecht. Ik heb deze plant al jaren in mijn tuin. Sinds de eerste keer dat die in mijn tuin stond, heb ik niet meer moeten zaaien. Ik zet die dus ook telkens op een plek waar die mag blijven staan.
Rauw in slaatjes en gestoomd is me bekend. Andere recepten wil ik wel leren kennen.
Woelmuizenier says
Captain Cook (HMS Endeavour) gebruikte ingezuurde NZ-spinazie tegen scheurbuik.
pannecoucke says
Frank,
ik heb rankspinazie genaamd
Hablitzia tamnoides.
Is deze te vergelijken met de Nieuw zeelandse spinazie,
behalve dan dat deze niet in zaad schiet.
met vriendelijke groet
Pannecoucke Pascal
Immy Malevé says
@ John Vertriest: Bedankt voor het recept. Ik heb het aanstonds opgeslagen, want wil dat wel proberen.
Octaaf says
Hallo,
Betreft rank spinazie;
Ik heb een klein koertje.
Kan Ik ook potten of bakken gebruiken
in de plaats van in volle grond.
Kan Ik nu nog zaaien in een kiembakje eind Juli
graag een antwoordje a.u.b
Frank Anrijs says
Het lijkt mij nu veel te laat voor deze soort spinazie. Zaaien is niet eenvoudig, maar verloopt het beste in het voorjaar.
John Vertriest says
U kan deze zeker ,in het najaar, zaaien maar het resultaat zal beneden alles zijn als u deze buiten wil opkweken. Vorst en te weinig licht zal alles te niet doen NZ- spinazie heeft veel licht nodig om een volwaardige plant te worden en is zeer vorst-gevoelig. U kan ze wel binnen zaaien vanaf eind januari en laten harden in maart/april let goed op voor vorstschade . Binnen kan je ze overwinteren mits voldoende licht en warmte.
groeten John
Octaaf Vandevelde says
Beste,
Dank voor reactie,
Kan ik nu nog een stek afscheuren en planten ?
Wanneer kan ik dan voor het eerst spinazie plukken ?
Graag antwoordje
Dank U
Groetjes
Octaaf
Kathleen says
Beste,
is het normaal dat mijn NZ-spinazie zich nog niet opnieuw uitgezaaid heeft? Vorig jaar stond die nochtans vol bloemen. Is dit nog te vroeg?
GRoeten,
Kathleen
Frank Anrijs says
Ja dat is normaal, het is nog steeds koud buiten :-).
Anna says
Ik zou graag weten of de knopjes die in de oksels bij de blaadjes zitten de zaden zijn als ik t laat doorgroeien. En of ik deze knopjes apart in een receptje kan verwerken. Dat lijkt me namelijk leuk. En misschien ook wel lekker. Ik maak overigens van de stelen spinazie soep. (ui+knoflook+ kleingesneden aardappel garen in wat olie en dan de stelen erbij, daarna heel eventjes aan de kook met water en pureren met de staafmixer. mmm.
Patricia Meuffels says
Ik roerbak de NZ spinazie met stengels in korte stukjes gesneden
Het heeft dan een lekkere bite
Heerlijk met pasta in een romige saus met gecaramelliseerde wortel ui look en evt champignons
Kan ook door een curry met bssmatirijst erbij