Onze manier van combineren wijkt af van wat de meeste boeken en informatie die u vindt op internet voorschrijven.
Wij combineren niet volgens uitgebreide tabellen met mogelijk positieve combinaties. Ook werken wij niet met wisselteelt en delen wij onze bedden niet op in wortelgewassen, koolgewassen, … Toch vind ik onze manier van combinatieteelt heel eenvoudig en intuïtief. Eens u ermee begint, gaat u merken dat het zeer vlot loopt, dat het werkt (heel belangrijk :-)) en een ander groot voordeel is dat echt foute combinaties niet bestaan.
Toch leuk, een systeem waarbij u eigenlijk niet verkeerd kan zijn!
Schijnbare Chaos
Hoe onze manier van combineren juist in elkaar steekt kunt u hier lezen. Maar er is één belangrijke reden waarom dit de juiste manier van combineren is waar ik het tot nu toe nog niet over gehad heb.
In het systeem ‘Schijnbare Chaos’ staat alles min of meer door elkaar, zowel naar kleur als hoogte, diepte, breedte als bladtextuur. Deze grote verscheidenheid maakt dat plaaginsecten niet gemakkelijk hun voedselplanten vinden. En wanneer ze er één vinden, moeten ze direct terug gaan zoeken want aansluitend staat er hoogstwaarschijnlijk iets anders.
Toch is het zo dat er ook insecten zijn die van alles graag eten, en er dus geen probleem van maken om de rij af te gaan en elke plant die ze tegen komen te proeven. Maar hier blijkt toch wel een probleem op te duiken.
Het is namelijk zo dat insecten zich een beetje aanpassen aan de plant die ze eten. En eens ze bezig zijn, dan beperken ze zich het liefste tot dezelfde soort planten.
Want wat blijkt?
Elke keer zo’n plaaginsect een andere soort plant tegenkomt (van sla naar warmoes naar …) moet hij zijn metabolisme een beetje aanpassen. En dit is perfect mogelijk, maar het vraagt elke keer tijd en moeite.
Dus als het niet nodig is, gaat het plaaginsect het liefst verder met op te eten wat het al aan het eten is. Indien u dus alles mooi op rijtjes zet, gaat hij braaf het rijtje afwerken. Maar in ons systeem vindt hij na hooguit 2 planten iets anders.
Het plaaginsect gaat wel overschakelen, maar dit kost tijd. En zo gaat hij veel minder planten aantasten en zich veel minder snel voortplanten. En zo gaat u veel minder last hebben van schade :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Annemarie says
HEEL HARTELIJK DANK, ik geniet hier enorm van. De regentest heeft mij helemaal overtuigd van het gelijk van niet spitten. Mijn gevoel was natuurlijk al veel eerder overtuigd 🙂
Ga vooral lekker zo door.
Dikke proficiat
Frank Anrijs says
Dag Annemarie,
altijd je gevoel volgen in de tuin!
Nog veel plezier en succes in je tuin.
Groeten,
Frank
Christel says
Als je de gewassen in golflijnen zaait, dan blijven dat toch eigenlijk nog steeds ‘rijen’?
Zo’n plaaginsect kan de golf toch volgen en zo alles wat er op die golflijn groeit ‘afgrazen’?
Ik begrijp niet zo goed dat het zaaien in golflijnen voorkomt dat het plaaginsect die hele golflijn niet zou kunnen opeten. De plantjes blijven immers naast elkaar staan, ook op een golflijn! Zou je dit nog iets meer kunnen toelichten?