[mashshare]
De temperatuur gaat geleidelijk omhoog, zeker op de (zeldzame) dagen dat de zon schijnt. Hier en daar komt er al een (on)kruid piepen, en dan begint het bij velen te kriebelen. Je kan nu immers al van alles zaaien en planten: erwten, spinazie, raapstelen, radijsjes, sla … Wanneer je de zaaikalender bekijkt lijkt het alsof je moestuin nu al grotendeels ingezaaid kan worden 🙂 .
Maar heeft het al nut om nu te beginnen? Laat ik mijn antwoord al weggeven: in het voorjaar moet je je nooit haasten, er is nog tijd genoeg!
Waarom nog niet?
Er is altijd een kans dat wat je nu in de grond steekt mooi gaat opkomen en uitgroeit tot stevige groenten, maar de kans is veel groter dat het zaad gaat rotten in de grond.
Zeker met het huidige weer is de grond behoorlijk verzadigd met water. Combineer dit met de koude temperaturen (zaterdagmorgen nog moeten krabben aan mijn auto) en dan snap je ook wel dat het nog geen zaaitijd is.
In de kalender staat een startdatum, dit is de periode wanneer je meestal kan beginnen met zaaien. Zeker de laatste jaren is het voorjaar altijd laat geweest en is het lang koud gebleven waardoor vroege starters niet beloond werden.
Maar als de kalender niet echt klopt, hoe weet je dan wanneer je wel moet beginnen?
Observeren en ervaring
Natuurlijk tuinieren staat gelijk aan observeren, in het voorjaar is dit bijzonder nuttig om zaaitijdstippen te bepalen. Vroeger vertelde men dat wanneer je met je blote gat op de grond kon zitten, het warm genoeg was om te zaaien en te planten.
Nu zeg ik niet dat je dat moet proberen, maar het geeft wel aan dat een kalender weinig zegt. Je moet meer naar de omstandigheden kijken rondom je om te bepalen of de bodem klaar is.
Zo kan je kijken naar de kiemplanten die er spontaan opkomen in je moestuin: heb je dille laten uitzaaien en komen de zaailingen boven dan is de bodem warm genoeg voor de meeste dingen die je kan zaaien. Daarvoor hebben de madeliefjes al gebloeid en kon je beginnen met het planten van sjalotten en ajuintjes.
Heb je vorig seizoen Nieuw-Zeelandse spinazie laten uitzaaien, dan is het opkomen hiervan een teken dat de bodem warm genoeg is om courgettes en pompoenen aan te planten.
Door ervaring leer je zo wanneer je bodem klaar is om specifieke dingen te zaaien en planten. En het zijn niet enkel kiemplantjes die je dit vertellen, ook de knoppen aan struiken, bloemen zoals bij de madeliefjes en de grootte van bladeren aan bomen helpen je om te bepalen op welk punt de natuur en je moestuin zijn. Of het seizoen al genoeg gevorderd is om met je late aardappelen te beginnen of je zomerwortelen te zaaien, of dat je best nog even wacht.
Je kan een vliegende start maken
Je moet natuurlijk het wiel niet zelf gaan uitvinden, heel veel van deze observaties zijn vastgelegd door Maurice Broeckaert, zodat je gewoon in een lijst kan kijken en zo weet wat je wanneer in je tuin kan uitvoeren 🙂 .
Meer informatie over deze werkwijze én de lijsten vind je via volgende link: Fenologisch kalender.
Ga dus in het voorjaar zeker niet overhaast te werk, maar observeer je omgeving en je eigen moestuin. Heb geduld en laat je niet opjagen door collega-tuiniers die al begin februari aardappelen hebben gepoot en hun erwten hebben geplant.
In het voorjaar moet je jezelf nooit haasten 😉
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Brigid says
Vorig weekend zag ik dat de rode melde (die ik in zaad heb laten komen) al kiemt!
KIM VAN HEMELEN says
Ik begon vroeger al in februari, erwten onder tunnel, maar die planten krijgen dan te natte grond, soms te koud, ben je constant aan het pamperen, de erwten die ik later zaaide, groeiden die van februari voorbij, en leverden veel meer op. Ik begin nu pas eind april, onbeschut, als de boeren hun mais zaaien, op de ijsheiligen kan je ook niet op vertrouwen, komt nog (heel zelden) vorst voor in begin juni…
veronique van den bossche says
“De amoureuze staat van de grond”
Dat vind ik nu eens zalig gezegd zie!!!
Frank (Deboosere)heeft gezegd het regent,regent….maar de lucht is zuiver en de temperatuur is zacht,we blijven positief en we wachten dus rustig af en bekijken het liefdesverhaal vol spanning!
De fenologische kalender is voor ons hier in de Ardennen een hele goede leidraad,want we kunnen jullie Vlamingen niet volgen,we lopen hier toch wel 14 dagen achter….Ik zat steeds te knoeien met de Velt kalender…tot Frank(Anrijs) mij de Fenologische leerde kennen.Merci,Merci Frank!
Peter says
Bedankt voor de tip!
Jan says
Het blijft altijd een lastige kwestie! Maar er is altijd wat te doen in de tuin.