Mulchen kan met allerlei materialen, maar zeker ook met onkruiden. U moet deze niet 100m verder op de composthoop gaan kappen maar je kan het grootste gedeelte perfect op het groentebed laten liggen.
Onkruiden hebben wel degelijk een functie
Onkruiden komen dikwijls voor op slechte, arme gronden en hebben een speciale functie gekregen van de natuur.
Onkruiden bereiden de slechte grond voor op begroeiing door meerjarige planten. Onkruiden hebben de functie van bodemverbeteraars en zijn hier uitermate voor geschikt.
Sommige soorten onkruiden gaan heel diep met hun wortels op zoek naar mineralen en halen deze dan naar boven. Eens het kruid
afsterft, valt het op de bodem en wordt verteerd aan de oppervlakte. De mineralen komen beschikbaar voor minder diep wortelende onkruiden.
Zo wordt beetje bij beetje de meststof herverdeeld (rijk diep in grond naar arm aan het oppervlak) en verbetert de kwaliteit van de bovenste grondlaag.
Met deze wetenschap kunt u in uw eigen tuin gaan bijmesten met onkruiden.
Sommige onkruiden zijn rijk aan kalium, sommige aan stikstof en andere aan welbepaalde sporenelementen. Gebruik ze als mulch tussen uw planten en de mineralen die de onkruiden hebben opgegraven kunt u zo gebruiken – gratis en voor niets – om uw planten beter te laten groeien.
Niets gaat verloren in een Natuurlijke Moestuin, alles heeft meerdere functies.
PS: Natuurlijk moet je niet mulchen met bloeiende of zaaddragende onkruiden! Ook de wortels worden verwijderd omdat anders het risico bestaat dat de plant terug gaat inwortelen.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie