Onkruiden bestrijden is van alle tijden en er bestaan heel veel manieren om het te verwijderen.
Maar voor u het onkruid verwijdert uit uw tuin, moet u misschien even stilstaan bij de voordelen die onkruid u kan bieden.
Onkruid en Voordelen?
Enkele voordelen opgesomd:
- Indicatorplant
- Bovenhalen van sporenelementen
- Voorzien in waardevol compostmateriaal
- Nuttige insecten aanmoedigen
- Visueel aantrekkelijk
- Dient als groenbemester
- Sommige soorten zijn eetbaar (en lekker!)
- …
Indicatorplant
In dit artikel ga ik uitgebreider in op het eerste puntje: onkruiden als indicatorplanten.
Net zoals sommige zeldzame planten indicatorplanten zijn in een natuurgebied, kunnen onkruiden ook meer informatie geven over de grond waarop ze groeien. Zo kunt u ervan uitgaan dat wanneer u veel soorten onkruiden heeft, u een rijke grond bezit.
Planten hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Wanneer 1 of enkele soorten ontbreken, zullen op die plaats alleen soorten groeien die deze stof niet of weinig nodig hebben. Zo kun je aan de hand van de onkruidgroei een redelijk accurate voorspelling maken.
Enkele voorbeelden:
- Wanneer een grond arm is aan stikstof, zullen daar vooral planten groeien die zelf kunnen voorzien in hun strikstof zoals klavers en wikke.
- Het voorkomen van zuring, varkensgras, weegbree en paardenstaarten (heermoes) wijst ook op zure grond. Het voorkomen van paardestaarten duidt trouwens ook op een slecht doorlatende bodem.
- Indien u veel klein kruiskruid of vogelmuur in uw tuin heeft kunt u blij zijn: u heeft vruchtbare grond!
- Brandnetel, zuring, melkdistel wijzen op een grond met een hoog stikstofgehalte.
Het lijstje gaat door, maar u heeft ondertussen toch al een idee van het belang van onkruid. De volgende lijst werkt anders, ze geeft de grondsoort of problemen en daarbij de onkruiden die u kan verwachten:
- Vruchtbare grond: akkerdistel, bernagie, brandnetel, dovenetel, ereprijs, paardebloem, vogelmuur, ….
- Zure grond: spurrie, varkensgras, weegbree, zuring
- Alkalische grond: akkerviooltje, herik, klaproos
- Algeheel arme grond: veldzuring, klaproos
- Compacte grond: grassen, grote weegbree, zilverschoon
- Te weinig stikstof in de tuin: klaversoorten, wikkesoorten
- Slecht doorlatende grond: akkerpaardestaart, klein hoefblad, kruipende boterbloem, mossen, …
Het is natuurlijk geen exacte wetenschap en het is niet omdat er 1 plantensoort staat dat u weet wat voor grond u heeft. Maar zeker wanneer verschillende soorten uit dezelfde groep voorkomen, kunt er redelijk zeker van zijn dat ze toch een bepaald signaal willen geven.
Aan u om het te ontdekken en zo a.d.h.v. onkruid uw bodem te leren kennen.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Pé says
Frapant zeg 🙂 De brandnetel, dovenetel, paardebloem en vogelmuur zijn hier vlotte gasten. Vreemde eend in onze bijt, althans dat dacht ik eerst, is de gehoornde klaverzuring. Maar het dat is geen echte klaver natuurlijk, geen “stikstof zelfvoorziener”. Deze oxalis groeit hier nu eigenlijk als een levende mulchlaag. Aangezien we hem niet konden uit de tuin helpen, hebben we deze ontstuimige bodembedekker dan maar omarmt als metgezel. Vervolgens palmde hij snel en moeiteloos enkele stukken in zodat daar andere “wilden” er minder kansen kregen. We dekken hem wel toe of verwijderen hem (tijdelijk) als we er zelf iets willen zaaien/planten. Bij elke volgende strooisellaag zit er zo dus meteen ook wat “groen” tussen het “bruin”.
Guy says
Beste Pé,
gehoornde klaverzuring is eetbaar. Je kan hem rauw verwerken in slaatjes, wat blaadjes toevoegen en het geeft een licht zure toets.
Overgiet je ze met warm water, kan er gewoon thee mee zetten.
En is bovendien een leverancier van de nodige vitamine C.
Wil je hem toch verwijderen, tracht dan zaadvorming tegen te gaan, want zaden ‘springen’ bij aanraking een eindje verder.
Maar op zich is het inderdaad een prachtige bodembedekker.
Veel eetgenot!
Guy says
@Pé, mocht je trouwens zaad kunnen winnen, ben ik altijd vrijwilliger om het te ontvangen 😉
Pé says
Bedankt voor deze aanvulling Guy. Ik zal zeeeer weldra trachten zaad te nemen, de peulen zijn immers reeds fors aanwezig. Laat maar weten hoe ik je het kan overmaken. Super deze blog van Frank !!!
Frank Anrijs says
Dank je wel Peter 🙂
Pé says
@Guy: Ik heb ondertussen zaad genomen van de gehoornde klaverzuring. Dit ligt nu te drogen. Laat maar een seintje hoe ik het u kan bezorgen. 0485/554667
Hilde says
Wat zegt zevenblad over je grond a.u.b.?