WEGENS COVID-19 AFGELAST
De ontmoetingsdag van dit jaar is afgelast en gaat niet door. Volgend jaar hopen we deze dag terug te kunnen organiseren en jullie massaal te verwelkomen!
De tweede Ontmoetingsdag bij Yggdrasil is gepland voor zondag 28 juni!
De eerste editie was om te kijken of er interesse was en of we alles gebolwerkt kregen. We hebben uit de evaluatie achteraf onze conclusies getrokken en staan klaar met de tweede editie waarin er aanzienlijke veranderingen (en verbeteringen) zijn aangebracht.
De bedoeling blijft dezelfde: een jaarlijkse activiteit waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kennis uitwisselen en vriendschappen onderhouden. En tegelijkertijd ineens ook van alles kunnen bijleren over natuurlijk tuinieren in het algemeen!
De hoofdbedoeling
De hoofdbedoeling van deze dag is tweeledig. Allereerst wil ik op deze manier mensen die ver weg wonen ook eens de kans geven om naar Yggdrasil te komen. Voor een lezing of rondleiding is het vaak onzinnig om vele uren in de auto te zitten of onderweg te zijn met de trein. Maar voor een volledige dag is het natuurlijk een ander verhaal.
Daarnaast wil ik ook graag mensen die bezig zijn met natuurlijk tuinieren samenbrengen. Veel mensen hebben vaak het idee dat ze op een eiland bezig zijn omdat rondom hen iedereen gangbaar werkt en hopen commentaar heeft op die rommelige tuin met al dat blad en stro op de grond. Wanneer je samen zit met meer dan 100 mensen en je ervaringen kan uitwisselen, dan ga je versterkt naar huis en heb je een ander gevoel.
Dan weet je dat er veel mensen in dezelfde situatie zitten, maar dat ook veel mensen bouwen aan een beter begrip over natuurlijk tuinieren. Je kan contact houden met elkaar of gewoon terug afspreken op de ontmoetingsdag van volgend jaar!
Het eten
Vorig jaar was dit nogal summier, vooral omdat we zelf niet wisten hoeveel tijd we zouden hebben en wat er allemaal mogelijk was. De conclusie was dat het te weinig was, maar dat we zelf niet meer of beter konden voorzien bij gebrek aan tijd.
Daarom heb ik er voor gekozen om dit jaar iemand uit te nodigen die het eten zal bereiden. Uiteraard nog altijd biologisch en vegetarisch, en van uitstekende kwaliteit! Zij heeft lang een bekend vegetarisch restaurant gehad in Gent, heeft verschillende kookboeken uitgegeven en is nu volop bezig met een nieuw project: de Avalonhoeve. Uiteraard spreek ik over Tine Tomme, een uitstekende chef-kok die al jarenlang intensief bezig is met vegetarisch koken. Je kan er dus zeker van zijn dat het eten deze keer wel uitgebreid en gevarieerd zal zijn.
Het wordt een volledige maaltijd tijdens de middag, met van start tot finish koekjes, cakes, fruit en groenten als tussendoortjes. Ook koffie, thee en water zijn vrij verkrijgbaar.
De activiteiten
Maar het belangrijkste blijven natuurlijk de activiteiten. Dit jaar hebben we vele nieuwe lesgevers aangetrokken zodat de diversiteit gewaarborgd blijft. Sommige onderwerpen overlappen misschien een beetje met vorig jaar, maar er zijn vooral veel nieuwe lezingen bijgekomen. Zo komt Joachim Mergeay spreken over de wolf in Vlaanderen. Op vlak van dieren komt ook overtuigd natuurlijk imker Joep Fourneau spreken. Hij heeft een passie voor bijen en is van klassiek imkeren resoluut overgestapt naar natuurlijk imkeren. Hij komt vol vuur vertellen over de redenen om voor natuurlijk imkeren te kiezen.
Marc Siepman komt uit Nederland voor een lezing over composteren, hij is welbekend als bodemspecialist en zoveel meer: hij is onder andere de vertaler van het boek Het bodemvoedselweb. Samen met Marc komt ook Caroline Siepman een workshop geven, zij is experte in sociale permacultuur en geeft duiding over hoe je beter kan samenwerken met de permacultuurprincipes in je achterhoofd.
Extra rondleidingen
Daarnaast is het aantal rondleidingen verdubbeld en zijn er niet enkel algemene rondleidingen doorheen de tuin, maar ook enkele met een specifiek onderwerp zoals kruiden, permacultuur en groenten kweken.
Er zijn in totaal 18 activiteiten om uit te kiezen, dus de dag zal sowieso goed gevuld zijn met interessante activiteiten. Daarnaast is er voldoende tijd om tot rust te komen, rond te wandelen en kennis te maken met andere bezoekers.
Praktisch
Hoe gaan we nu praktisch te werk? Op deze site kan je informatie vinden over de verschillende lezingen. Zo kan je op voorhand een keuze maken. Je kan bij het inschrijven aanvinken welke lezingen je wilt volgen doorheen de dag. Na betaling van de inschrijving ben je klaar om een topdag te beleven op 28 juni!
Er komt later op de site allerhande informatie: een plattegrond, extra uitleg over de dagplanning, wegwijzers naar de parkeergelegenheden, links naar overnachtingsplaatsen in de buurt voor mensen die van ver komen, informatie over het middageten …
De dag start om 9 uur en eindigt rond 18 uur, al vermoed ik dat het wel wat kan uitlopen. De eerste lezingen starten om 10 uur, daarna is het middagpauze tot 13 uur en start het volgende blok lezingen.
Doorheen de hele dag is er gratis koffie, thee en water, andere consumpties zijn er tegen betaling. ’s Middags wordt er een maaltijd voorzien. Tijdens de pauze en op het einde van de dag zullen er ook nog enkele andere versnaperingen beschikbaar zijn. Zo kan je gevoed en gelaafd de volledige dag geconcentreerd volgen, informatie uitwisselen en genieten en dit voor de kostprijs van 57 euro.
Klaar voor de verschillende lezingen?
Alle informatie hierover vind je hier: Alle activiteiten op de Ontmoetingsdag!