9U - 9u45: Ontvangst
Vanaf 9 uur ben je welkom bij Yggdrasil. Aan de ingang word je opgewacht en krijg je een welkomstpakket waar alle informatie inzit die je deze dag nodig hebt. Een plattegrond, het schema met jouw lezingen, een overzicht van de pauzes en maaltijden ... Alles om je voor te bereiden op een uitdagende dag.
Eens binnen staat de koffie en thee klaar, samen met enkele lekkere hapjes om de dag goed te starten!
9u45: Welkomstwoord
Er wordt verzameld aan het centrale plein, daar krijg je uitleg over het dagverloop, de locaties, de maaltijden ... Alle uitleg die je nodig hebt om de dag goed door te komen!
10U - 11U30: Lezingreeks 1
1A lezing: Het begint bij de bodem
Om gezonde en sterke planten te kweken is een gebalanceerde bodem onontbeerlijk. Maar waaruit is een gezonde bodem opgebouwd, hoe kunnen we onze bodems verbeteren, en hoe kunnen we best bemesten? Je krijgt de nodige info mee om van jouw tuin een vruchtbaar paradijs te maken.
Lesgever: Marleen Massonnet
1B lezing: Insecten in de tuin
Er zit enorm veel leven in je tuin, maar wat kruipt, vliegt en zweeft er nu eigenlijk allemaal rond? Wat doen deze beestjes allemaal voor jou? En hoe kan je deze helpen, hoe kan je onderdak of voedsel voorzien voor deze helpers?
Lesgever: Pieter Van Ormelingen
1C lezing: Composteren is vooruitzien
Composteren is niet moeilijk; als je een paar dingen weet kun je heel mooie resultaten behalen. In deze lezing behandel ik de volgende vragen:
- wat is ‘groen’ en wat is ‘bruin’?
- wat is het verschil tussen heet en koud composteren?
- wat is wormencompost?
- wat kan in welke composthoop?
- wat moet je doen als er toch wat misgaat?
En je mag zoveel vragen stellen als je wilt!
Lesgever: Marc Siepman
1D lezing: Samen werken aan samenwerken
Een goede samenwerking geeft je vleugels, samen kun je veel bereiken. Maar aan samenwerken kleven ook nadelen. Hoe organiseer je de samenwerking zo dat deze ook echt vruchten afwerpt? Sociale permacultuur als geïntegreerd onderdeel van permacultuur biedt hiervoor handvatten. In deze workshop passeren vertrouwen, communicatie en groepsdynamische processen de revue en ervaar je de kracht van zelforganisatie.
Lesgever: Caroline Siepman
1E rondleiding: Kennismaking met de tuin van Yggdrasil
In de tuin van Yggdrasil is veel te zien en er is nog meer over te vertellen. Tijdens de rondleiding kijken we naar de tuin met tuiniersogen, maar met een permacultuurbril op. We bekijken in de praktijk hoe je permacultuur kan toepassen in je moestuin, siertuin, kruidentuin ... Je krijgt uitleg over onze manier van combineren, mulchen, het aanleggen van randen, het begeleiden van de wind, neerslag en zon in je systeem ...
Lesgever: Ann Seutens
1F rondleiding: Kennismaken met permacultuur in de tuin
Tijdens een wandeling door de tuin van Yggdrasil (2, 25 ha) kan je kennismaken met permacultuur. Je krijgt uitleg over de inrichting van de tuin aan de hand van de verschillende permacultuurprincipes. Zonering, sectoriëring ... het komt allemaal aan bod.
Lesgever: Marc Van Hummelen
11U30-13U: Middagpauze
Op de binnenkoer van Yggdrasil kan je genieten van een licht middagmaal. Chefkok Tine Tomme voorziet een volledige maaltijd, uiteraard vegetarisch. En er is ook drank voorzien: koffie, thee in soorten en water is vrij beschikbaar. Voor andere dranken zoals fruitsappen en bier vragen we een kleine vergoeding.
Je hebt anderhalf uur om de afgelopen activiteit te laten bezinken, om te eten en te drinken en om te praten met anderen over permacultuur of om even op je gemak rond te lopen in de tuin van Yggdrasil
13U - 14U30: Lezingreeks 2
2A lezing: Wat is gezonde voeding voor de mens?
Pas in 2008-2009 is men gaan onderzoeken welke voeding het zoogdier “mens” nu eigenlijk nodig heeft. We zien dan dat we sinds de industriële revolutie, volledig verkeerde voeding aangeboden en zelfs aanbevolen krijgen. Geleidelijk aan begint men zelfs in de medische wereld de grote nonsens van light producten, vetarme voeding, cholesterolremmers … te erkennen. Maar wat moeten we dan wel eten? Wat zit er nog aan voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen in de doorsnee groenten die in de supermarkt liggen met een nutriscore?
Lesgever: Dirk Van Overstraeten
2B lezing: Wilde Kruiden en de essentiële stoffen
Het afvoeren van afvalstoffen via de spijsvertering is ons bekend als ontgifting en om gezond te blijven dient dit proces zo optimaal mogelijk te verlopen. De essentiële beschermende voedingsstoffen stimuleren de werking van onze spijsvertering en helpen ons om op een natuurlijke manier te ontgiften. Ze zijn echter nagenoeg volledig verdwenen uit onze reguliere voeding.
Gelukkig komen ze nog ruim voor in (wilde) kruiden. In deze voordracht worden de essentiële beschermende voedingsstoffen belicht en een aantal (wilde) kruiden worden besproken zodat je een zicht krijgt op hoe ze eruit zien, waarop ze vooral werken en hoe je ze kan gebruiken.
Lesgever: Greet De Wandel
2C lezing: Natuurlijk imkeren, imkeren met de natuur van de bijen mee
Onze honingbijen kampen met serieuze problemen, dat weten we allemaal. Koortsachtig zoeken we naar oplossingen om onze gevleugelde vrienden een toekomst te bieden. Zou het kunnen dat onze bijen daar zelf heel veel voor in huis hebben? Wat als we de moed hebben om onze bijen meer vrijheid te geven en de prachtige natuurlijke mechanismen die ze gedurende eeuwen zelf ontwikkeld hebben opnieuw te laten spelen? Hoe leeft een bijenvolk in de vrije natuur en wat kunnen we daaruit leren? Maak kennis met de wondere wereld van bijenzwermen, bijendansen, speurbijen, was-zweten.
Lesgever: Joep Fourneau
2D workshop: Overschotten uit de tuin slim verwerken
Overschotten van groenten kan je op allerlei manieren langer bewaren. In deze workshop leer je meer over pickling (opleggen in het zuur). Je krijgt niet alleen een proevertje van een heerlijke 'homemade pickles' maar je gaat ook zelf aan de slag. Ontdek hoe leuk, makkelijk en smakelijk deze ambachtelijke bereidingen zijn!
Inbegrepen: alle bio-ingrediënten én een bundel met alle recepten voor de twee soorten opgelegde groenten, een proevertje ‘homemade pickles’ met een stukje desembrood, made by Ann Koekepan.
Lesgever: Ann Koekepan
2E rondleiding: Kennismaking met de tuin van Yggdrasil
In de tuin van Yggdrasil is veel te zien en is er nog meer over te vertellen. Tijdens de rondleiding kijken we naar de tuin met tuiniersogen, maar met een permacultuurbril op. We bekijken in de praktijk hoe je permacultuur kan toepassen in je moestuin, siertuin, kruidentuin ... Je krijgt uitleg over onze manier van combineren, mulchen, het aanleggen van randen, het begeleiden van de wind, neerslag en zon in je systeem ...
Lesgever: Ann Seutens
2F rondleiding: Groenten kweken op natuurlijke wijze
Tijdens deze rondleiding bekijk je de theorie over natuurlijk tuinieren in de praktijk. Het effect van mulchen, het systeem van schijnbare chaos in de praktijk, het gebruik van randen ...
Lesgever: Kurt Vandommele
14U30 - 15U: Pauze
Een korte pauze om even een frisse neus te halen en iets te drinken. Er is zoals doorheen de volledige dag drank voorzien, alsook gezonde hapjes.
15U - 16U30: Lezingreeks 3
3A lezing: Mulchen in de moestuin
Mulchen is een zegen voor de bodem en de tuinier. Toch bestaat er veel onzekerheid over dit onderwerp. Hoe dik mag je mulchen, waarmee en wanneer? Deze lezing neemt je onzekerheid weg en zorgt dat je een overtuigd voorstander wordt van mulchen.
Lesgever: Frank Anrijs
3B lezing: Permacultuur in de moestuin
Ik neem je mee door mijn moestuin om de permacultuur principes toe te lichten. Een voorbeeld zegt meer dan een theoretische uitleg. Een kleine of juist geen ingreep kan ervoor zorgen dat je tuin natuurlijker en veerkrachtiger is. Ik laat je zien hoe dit in een doordeweekse moestuin ook zijn nut bewijst.
We leggen linken naar onze ‘menselijke’ leefwereld, ontdekken de kracht van de natuurlijke leefwereld en geven enkele tips naar het ontwerp van een tuin op basis van permacultuur principes.
Lesgever: Kurt Vandommele
3C lezing: De wolf is terug in Vlaanderen!
Er zijn na 150 jaar afwezigheid weer wolven in België. Wetenschapper op het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) Joachim Mergeay schreef mee ‘het Wolvenplan Vlaanderen’ en doet onderzoek naar hun gewoontes. Tijdens deze lezing vertelt hij over deze spectaculaire terugkeer. Waar komen ze vandaan? Is er wel ruimte voor wolven in dit land? Wat moet je doen als je zijn pad kruist? Hoe kan de toekomst van August en Noëlla eruit zien? Dat en veel meer kom je te weten tijdens de lezing.
Lesgever: Joachim Mergeay
3D lezing: Enkele principes van permacultuur uitgelicht
In deze lezing bekijken we de ethische principes van permacultuur van dichtbij. Welke principes zijn dit, wat betekenen ze en hoe helpen ze in je tuin? Daarnaast is er ruimte om ook enkele ontwerpprincipes te bekijken die ook een belangrijke impact leveren op je moestuin.
Lesgever: Marc Van Hummelen
3E rondleiding: Kruidenwandeling
Tijdens een wandeling doorheen de tuin van Yggdrasil hou je hier en daar halt om een kruid te bespreken: het nut van kleefkruid, wat kan je met brandnetels aanvangen in de keuken, wat kan je met longkruid aanvangen ...
Lesgever: Greet de Wandel
3F rondleiding: Kennismaking met planten en hun verhaal
Tijdens de wandeling door de tuin maken we kennis met meerdere planten. Kenmerken, betekenis voor de tuin en het ecosysteem, uiteenlopend gebruik doorheen de geschiedenis, symboliek en verhalen die ermee verbonden zijn. Je staat ervan versteld hoe belangrijk sommige planten zijn en geweest zijn in de geschiedenis van de mens. Stinkende gouwe, duivenkervel, scharlei, sint-janskruid om slechts enkele voorbeelden te noemen.
Lesgever: Lucrèce Roegiers
16U30 - 18U: Einde
Doorheen de dag is er constant activiteit geweest, na de laatste lezing kan je je tijd nemen om alles te bespreken met je vrienden en nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens een drankje en een hapje kan je zo deze - hopelijk - geslaagde dag afsluiten.
De tuin blijft heel de dag open, de mensen van Yggdrasil zijn heel de dag ter beschikking.
Inschrijven?
Maak voor elke lezingsreeks een keuze uit de lezingen en schrijf ze even op. Op de volgende pagina kan je je keuzes invullen tijdens het inschrijvingsproces.