Mulchen en het constant bedekt houden van de bodem vormen een belangrijk onderdeel van de natuurlijke moestuin. En mulchen is ondertussen al een redelijk bekend begrip en wordt niet enkel meer in de natuurlijke moestuin toegepast.
U kan mulchen met allerhande materialen, in de natuurlijke moestuin liefst enkel met organische materialen en dan liefst materiaal dat uit uw eigen tuin komt of toch uit de omgeving. Dus geen Franse sierschors, cacaodoppen of kokos. Wel stro, houtsnippers, schors, compost, oogstresten, afgesneden blad van bv. smeerwortel, brandnetels, … Ongeveer alles wat organisch is, kunt u gebruiken als mulch, zeker in de moestuin op uw bedden.
Wat dikwijls niet als organisch wordt gezien maar het wel is zijn stenen. Stenen worden standaard beschouwd als dode materialen, maar zijn het eigenlijk niet. Ook stenen worden afgebroken en geven voedingsstoffen af.
Stenen als mulch
Stenen bieden eigenlijk verschillende belangrijke voordelen als mulch, al worden ze wel niet op groentebedden gebruikt. Ze vormen ideaal mulchmateriaal onder bomen en struiken.
Enkele voordelen zijn:
- Vormen van een micro-klimaat: stenen nemen de warmte van de zon op en geven deze geleidelijk af. Hierdoor is de temperatuur van de grond constanter. De bodem blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. Dit zorgt voor een veel betere wortelontwikkeling en veel minder schade in de winter.
- Vochtig houden van de bodem: onder stenen komt geen zon en is de temperatuur lager. Er is veel minder verdamping en de grond blijft langer vochtig. Ook dit is een belangrijk voordeel bij de ontwikkeling van de wortels van de boom of struik.
- Schuilplaats voor nuttige insecten: deze stenen bieden overwinteringsplaats en schuilplaatsen voor vele nuttige insecten.
- Afgifte van voedingststoffen: alhoewel dit proces zeer traag verloopt, verweren stenen door wind en regen. Ook wortels kunnen mineralen lospeuteren van de onderste stenen en zo hun dieet aanvullen met de vele sporenelementen die zijn opgeslagen in stenen.
Zorg er bij het leggen voor dat de laag dik genoeg is zodat er niet gemakkelijk onkruid door komt. Ook de bodem afdekken met karton en daarbovenop een steenlaag aanbrengen is ideaal in het weghouden van onkruid.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
natuurlijk-rijk says
Die afgifte van voedingsstoffen vind ik wel wat vergezocht.
Zelf heb ik al veel spijt dat ik onder mijn parking bedekt met kiezeltjes geen worteldoek heb gelegd. Aangezien ik de boel ecologisch wil proper houden ben ik dus aangewezen op mijn onkruidbrander of mijn handen.
Frank Anrijs says
Dag Natuurlijk-rijk,
de afgifte van voedingsstoffen is inderdaad beperkt en vormt het kleinste voordeel van het gebruik van stenen als mulch. Maar toch vormt het gebruik van gesteentemeel zoals lavameel, lavagruis en bazaltmeel een uistekende manier om sporenelementen toe te voegen aan de bodem. Een mulch van stenen heeft dezelfde functie, zij het wat trager. Maar deze stenen worden dan ook als mulch gebruikt bij fruitbomen die geplant worden voor een lange oogst en dus ook lange tijd voordelen halen uit deze soort mulch.
Veel plezier met het wieden van de parking 🙂
Frank
anja kreffer says
Beste Frank
Lees nu al een paar keer over de goede werking van gesteentemeel, maar lava en basalt komen toch van ver? Inheems is het niet (ik tuinier in Nederland, DenHaag)
Verder dank voor je Blog , sinds kort lees ik met veel plezier mee!
Groet, Anja
Frank Anrijs says
Het lavameel dat wij gebruiken, komt uit Duitsland, uit het Eifelgebied. Dat is juist tegen de Belgische grens, zelfs nog een stukje in België, qua afstand valt dat dus reuze mee.
Ook is het zo dat je met een zak van 20 kg al een oppervlakte van ongeveer 200 m² kunt doen, dus zoveel heb je er ook niet van nodig :-).