Vorig jaar viel het ons ineens op dat er op één pruimenboom gekrulde bladeren zaten, dat de bladeren wat blonken en plakten. Duidelijkere tekenen dat er luizen op de boom zitten zijn er niet! Voor ons is dit heel vreemd, wij hebben normaal nooit last van luizen op onze fruitbomen.
Een klein mirakel volgens u? Eigenlijk niet, gewoon kwestie van op tijd een potje met stro of hooi in de boom te hangen. En dan nog omgekeerd ook!
Voor luisaantasting wordt altijd aangeraden om een plantenaftreksel te maken, de planten eens goed af te spuiten of zelfs nog erger, om een ‘ecologisch’ bestrijdingsmiddel te gebruiken.
Maar al deze technieken horen niet thuis in een natuurlijke tuin, en bovendien helen ze niet of maar tijdelijk. Een potje dat op tijd én juist wordt opgehangen is een dikke win-win in de tuin en vraagt maar enkele minuutjes van uw tijd in ruil voor een jaar een luizenvrije boom.
Oorwormen in uw fruitbomen
Oorwormen lijken nogal enge beestjes, en bovendien hebben ze hun naam niet mee :-). Het lijkt wel alsof we bang moeten zijn van hun gevaarlijk uitziende aanhangsels en moeten opletten dat ze niet in onze oren kruipen en eitjes leggen in onze hersenen!
Maar eigenlijk is dat niet waar. De oorworm kan niet steken, hij kan hoogstens wat nijpen met zijn tangen vanachter. En in je oren kruipen doet hj ook niet, of hij moet verdwaald zijn en een slaapplaats zoeken wanneer je ‘s nachts buiten slaap.
Het zijn vooral heel nuttige dieren die voor ons een groot probleem kunnen oplossen. Zeker wanneer u hen een beetje helpt kunnen de resultaten spectaculair zijn.
Een oorworm eet ongeveer alles, ook van jonge blaadjes en bloemen. Dat lijkt misschien een argument om ze te weren uit uw fruitbomen en sierplanten, maar de vraat is minimaal en niet schadelijk. Wat veel belangrijker is, is het feit dat ze ook massaal luizen eten. Enkele oorwormen kunnen een boom volledig vrij houden van luizen!
Op deze pagina (onderaan) staan enkele onderzoeken beschreven waaruit blijkt dat oorwormen een perfect hulpmiddel zijn in het luizenvrij houden van uw fruitbomen.
Het maken is heel eenvoudig en duurt maar enkele minuten. Het voordeel duurt een heel jaar!
Oorwormpotjes maken
Bewoonde huisjes
Enkele opmerkingen
Oorwormen overwinteren in de grond. Ze kruipen in het najaar in de grond en komen in de eerste helft van de maand mei terug tevoorschijn. Dan kruipen ze langs boomstammen omhoog op zoek naar eten. Wanneer u een leeg potje ophangt in deze periode gaat het zeker bewoond geraken en heeft u de rest van het jaar oorwormen in het potje en geen luizen in de boom.
Het potje moet van steen zijn. Een plastic pot warmt veel te snel op, zeker indien u een zwarte pot pakt. De oorwormen moeten een vochtige omgeving hebben, de terracotta potten zijn hier ideaal voor.
Per boom of struik moet je een potje gebruiken! Eén potje voor een boomgaard of een lange rij leifruit helpt enkel de boom waarin ze hangen.
Deze potjes werken niet enkel bij fruitbomen, ook bij sierplanten zoals rozen gaat het goed. Hier is het wel iets moeilijker om de pot in de plant te hangen, maar wees inventief en verras jezelf met de resultaten :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Laura says
Dank u wel voor de tips!
In een ander blog schrijft u:
“Ze eten ongeveer alles, met een voorkeur voor insecteneitjes, luizen, schimmels, mossen, mijten, …. Ze hebben een voorkeur voor vochtige plaatsen en leven liefst in het donker.”
Helpt het ook in mijn groentebedden als ik daar gewoon een bloempotje met hooi omgekeerd neerzet? Of trekt dat eerder slakken aan? (Eventueel omringen met eierschalen of koffiedrap?)
Vriendelijke groetjes,
Laura
schwertel frans says
hoi
Gewoon een stok van ong. 50cm , daarrond een vochtige doek paar maal los rondgedraaid en een losse knoop erin . Dit steekt ge rechtop ligt in de grond .
groetjes franske
Frank Anrijs says
Ik weet eigenlijk niet wat het effect gaat zijn wanneer je gewoon een potje op de grond zet. Ik vermoed dat er dan ook gemakkelijk pissebedden in komen.
In de bomen zijn het telkens alleen oorwormen, waarom er daar niets anders in komt weet ik ook niet.
Misschien eens proberen Laura en de resultaten hier posten?
Pé says
Fantastisch !!!
Merci voor de filmpjes erbij. Zo weten we ineens hoe er best aan te beginnen. De potjes stonden al klaar 🙂 Ik ga er meteen mee aan de slag !
Pé says
Maken van de potjes was kinderspel, letterlijk want dat hebben we gezellig samen met de kids gedaan, 34 stuks (potjes hé, niet kids).
Ze in de bomen hangen gaf mij echt een paaszalig gevoel 🙂
Maar ik blijf met 1 vraagje zitten:
Wat doen we best bij grote (oudere) fruitbomen …
is één potje dan ook voldoende, hang ik er 2 in de broek van die boom of nog beter enkele stuks verspreid op meerder hoogtes (tegen de stam) ?
Frank Anrijs says
1 per boom is zeker voldoende, zelfs bij grote bomen. Als ze veel voedsel hebben, dan kweken ze verder en bouwen ze hun aantal op.
Enkele oorwormen alleen kunnen een boom al volledig opkuisen. Uit onderzoek blijkt dat 20 oorwormen in 8 dagen zo’n 800 luizen eten.
Patrick - De Kleine Dingen says
Ojee, en laat ik nou net lijmband om de stammetjes van mijn fruitbomen hebben gedaan, om spinselmot tegen te gaan!
Misschien toch maar er af halen dan, voordat de oorwormen ook vastgeplakt zitten… Lastig hoor, het ene middel heeft weer invloed op andere insecten, zonder dat je het in de gaten hebt. 🙁
Frank Anrijs says
Zo weinig mogelijk ingrijpen is altijd het beste, maar je wilt natuurlijk goed doen en helpen.
Inderdaad doe je dan soms meer kwaad dan goed, maar het is niet eenvoudig om te weten wanneer wel en wanneer niet!
Samen vissen we het wel uit 🙂
Daniël says
En het grote voordeel is, ze zijn verplaatsbaar. Ergens last van bladluis, verplaats ze overdag en de volgende nacht doen ze hun werk
Frank Anrijs says
Goede tip, had ik nog niet eens bij stil gestaan!
kathleen says
Bij het ophangen van mijn tweede potje, zag ik dat die boom al helemaal vol luis zat…
Ik dacht dan een beetje te helpen door wat extra oorwormen te gaan vangen in de rest van de tuin, maar ik kon er geen vinden. Typisch, anders kom ik ze overal tegen…
Misschien was het al te laat savonds (het was al aan het schemeren) en waren ze al op jacht?
Of iemand al ervaring dat dergelijke manier van “verplaatsen” niet helpt?
Brigitte Martens says
Ik heb een paar kleine (80cm) Rosa canina’s staan en die zitten vol bladluizen. In stand gehouden door mieren. Hoe los ik dat op? Ze zijn nog te klein voor stenen bloempotjes…
kathleen says
Dat vraag ik me ook af of het ook werkt met stenen potjes op de grond voor struiken en planten die nog niet groot genoeg zijn om het potje op te hangen.
In mijn vorige huis had ik enkel een koertje, maar helemaal vol met bloempotten met groenten en eetbare bloemen. Daar had ik in veel bloempotten zo een potje gewoon op de mulchlaag staan, en daar leek het wel te werken. Zo veel oorwormen tesamen als in het filmpje heb ik niet gezien, maar ik heb ook nooit genoeg bladluizen gehad om er zo veel te voeden….
Een van onze fruitbomen is ook al volledig aangetast door luizen, helpt zo een potje ook nog achteraf of ga ik voor die boom nu toch nog andere maatregelen moeten nemen?
Frank Anrijs says
Zo’n potje help zeker nog achteraf. Enkele oorwormen kunnen op enkele weken tijd die boom helemaal opkuisen!
immy says
Bedankt voor de gouden tip over de oorwormpotjes. Ik vroeg me al langer af, hoe dat hooi erin kon blijven hangen (spiraalsgewijs dus). Ga ik zeker toepassen. Voor jonge planten, die nog geen potje kunnen dragen helpt het misschien, als er zo’n 3 à 4 houten wasknijpers onder gezet worden als staanders. Met de ‘knijpkant’ naar boven, zodat de rand van de pot in de V-vorm kan rusten.
Judy Nitters- Maring says
Weer een geweldige tip! Die ga ik zeker toepassen! Hooi kan ik wel bij onze pony weghalen… zal zij niet blij mee zijn, maar er zal genoeg overblijven 🙂
Frank says
“de schade is minimaal…….” Ik heb opgekweekte tagetes buiten geplant. De helft is gewoon kaal gevreten door jonge oorwormen