Er is al op verschillende plaatsen op de blog informatie te vinden over het systeem Schijnbare Chaos. Ik had daar niet echt bij stil gestaan, maar het is een manier van combineren die veel mensen aanspreekt. Maar om er zelf mee te beginnen met enkel wat theoretische informatie is niet zo eenvoudig. Daarom had ik vorig jaar al enkele schema’s gegeven met wat extra uitleg, maar ook hier ben ik er een beetje te snel over gegaan blijkbaar 🙂
Er kwamen dan ook verschillende vragen langs via mail en op de blog. Hieronder ga ik uitgebreider in op het schema zelf en hoe u zich dit moet voorstellen. De opvulling is gebeurd door een combinatie van verschillende groenten volgens de principes van Schijnbare Chaos. Echt fout kunt u hier niet mee zijn, let wel op dat u maximaal 1 golf kolen gebruikt per eiland.
Welk schema?
In de vorige blogpost heb ik 2 schema’s getoond als voorbeeld, wij gebruiken er zelf nog enkele andere. Maar omdat het een nieuw concept is, en u misschien voor de eerste keer in contact komt met deze manier van tuinieren, wil ik het zo eenvoudig en duidelijk mogelijk maken.
We gaan ons dus beperken tot 1 schema, een schema waarmee u zeer intensief kunt groenten kweken, wat de principes van de combinatieteelt goed toepast en waardoor het allemaal wat overzichtelijk en duidelijk blijft.
Wij gebruiken dit schema ook het meeste, een kleine variant hierop is 2 ipv 3 golven. Wanneer u struikbonen zet dan moet u er rekening mee houden dat deze breed uitgroeien en dat er maar plaats is voor 2 golven. De holtes onder de bonen vallen ook weg, de bonen gaan deze snel overgroeien.
Het schema zoals u hiernaast ziet is een bovenaanzicht van het eiland (een stukje van het bed). Het is dus alsof u een vogel bent en naar beneden kijkt.
Wanneer ik over golven en holtes praat bedoel ik de lijnen en de openingen die er ontstaan doordat de plantlijnen niet recht lopen. Elk eiland krijgt zo 4 volledige holtes en 2 halve. Deze 2 halve worden volledig zodra ze in verbinding staan met het volgende eiland.
Eindigt het bed, dan blijft het een halve holte.
Deze holtes kunnen goed benut worden voor kleinere teelten, de oppervlakte hiervan is niet gigantisch groot. Enkele soorten die u erin kunt zetten zijn sla, radijsjes, peterselie, basilicum, rucola, …. Dikwijls kunt u hier verschillende keren in planten en zaaien, of u zet iets waar u een seizoen lang van kan oogsten zoals bv. peterselie.
De organische lijnen zijn golvend, hiermee bedoel ik dat de lijnen voor het planten en zaaien niet rechtdoor lopen, maar heen en weer gaan. U moet de tekening niet in 3D bekijken of zo, het is enkel een zig-zag lijn in de grond. Op deze lijnen worden dezelfde plantafstanden gerespecteerd die u moet gebruiken bij rechte zaailijnen.
Het is niet omdat een golvende lijn langer is dan een rechte lijn, dat u ook dichter bij elkaar moet/kunt zaaien om er meer op te krijgen.
Alles te samen
Door alleen dit artikel te lezen gaat het niet lukken. Maar wanneer u alle voorgaande informatie ook nog even doorneemt, zou u toch een eerste poging moeten wagen met dit systeem van combineren. U gaat het snelste leren hoe het in elkaar zit en wat werkt door zelf te experimenteren en te proberen.
Zoals altijd kunt u best klein beginnen (1 of 2 eilandjes) en wanneer u het systeem onder de knie hebt, kan u dan uitbreiden naar de rest van de tuin. En het loont zeker de moeite, want op deze manier geraakt u van uw plagen af, oogt uw tuin veel natuurlijker en moet u niet meer nadenken over teeltwisseling, …
Maar natuurlijk is dit ook maar een onderdeel – zij het een heel belangrijk – van het geheel aan technieken die u ter beschikking staan. Vergeet nooit uw randen, voorzieningen voor nuttige insecten, bodemzorg, … Het vormt één geheel.
PS: Omdat dit onderwerp zoveel vragen en reacties oproept, wordt dit de eerste brochure die in maart verschijnt. Ik ben momenteel de inhoud aan het samenstellen, binnen enkele weken zou de brochure moeten klaar zijn :-). U kunt nu al een kijkje nemen naar het voorblad, de rest blijft nog ‘geheim’ :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
tim says
Maar wat staat er dan in die randen? Hoe hoog zijn ze en waar mee beplant. Hoe is de verhouding moestuin tot rand qua grondoppervlakte?
Frank Anrijs says
Randen kunnen uit vele verschillende dingen bestaan en moeten zelfs niet altijd planten zijn. De hoogte is heel divers, de verhouding is afhankelijk van de beschikbare oppervlakte.
Er is gigantisch veel te vertellen over randen, misschien dat ik er één van de volgende artikels iets over vertel.
Wil je er veel over lezen, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je een volledige brochure over randen in de natuurlijke moestuin 🙂
http://natuurlijkemoestuin.be/inschrijven-voor-natuurlijke-moestuin-nieuwsbrief/