We zitten al aan de derde podcast (met enige vertraging weliswaar 🙂 ), deze keer gaat het over het opstarten van een Natuurlijke Moestuin. Net als vorige keer is er een gesproken fragment, daaronder staat de uitgeschreven tekst.
Opmerkingen, bijkomende vragen, … zijn welkom in de reacties.
Veel luisterplezier!
Podcast #3
#3: Hoe start ik met een Natuurlijke Moestuin?
Luister en ontdek hoe u best te werk gaat!
[ca_audio url_mp3=”http://www.natuurlijkemoestuin.be/blog/wp-content/uploads/2015/02/Hoe-een-natuurlijke-moestuin-opstarten.mp3″ url_ogg=”OGGURL” css_class=”codeart-google-mp3-player” autoplay=”false” download=”true” html5=”true” skin= “regular”]
De uitgeschreven podcast: #3 Hoe start ik met een Natuurlijke Moestuin?
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Willem Nijhuis says
Goeden middag heer Anrijs, Als u het hebt over een flinke dikke laag compost of mulch, aan welke dikte denkt u dan ? Voor de duidelijkheid laten we zeggen nadat het er een week heeft gelegen en doorweekt van regen. En dan wat is wat. Met andere woorden, compost is in mijn begrip het tuinafval van 2-3 jaar verleden. (vergane stoffen) Mulch is; laagje stro van minimaal 10 cm en een winter overjaars, of een 3 à 5 cm dikke turfmolm laag.
Al vast dank voor uw reactie, Willem N.
Frank Anrijs says
Voor compost pakken wij bij het aanleggen zo’n 15 cm. Na verloop van tijd, meestal enkele jaren vermindert dit tot enkele centimeters.
De dikte van de mulchlaag hangt af van het materiaal. Houtsnippers is maar een 5 – 8 cm, stro zeker 20 cm, net als vers materiaal zoals smeerwortel waar je al bijna aan een laag van 25 cm zit.
Deze laag krimpt heel snel en daar blijft niet veel meer van over na enkele maanden.
Het hangt van het soort materiaal en het seizoen af, zelf proberen gat het beste, maar leg het altijd dikker dan dat je zelf denkt dat dik genoeg is. Dan is het zeker goed :-).
Sandra Maks says
Beste Frank, Heb je ook tips om zelf potgrond te maken? Gewone potgrond is nl erg milieubelastend en biologische erg duur….(ben een hollander he…)
Hartelijke groet Sandra Maks
Frank Anrijs says
Wij gebruiken enkel compost voor onze potgrond. Wel hebben wij groencompost, daar zit iets meer structuur in dan gft-compost.
Maar dat is meer dan voldoende. Zand, turf, … dat gebruiken wij allemaal niet. Dit telt wel enkel voor planten die wij buiten in potten opkweken.
Voor kamerplanten is er misschien wel iets anders nodig, daar heb ik geen ervaring mee 🙂
Judith says
Ik ben sinds een paar weken bezig met hout te hakselen van de dunne takken van de gerooide houtkant.
Ik merk nu dat de houtsnippers, die op een hoop liggen al behoorlijk beginnen schimmelen. Ik ga die houtsnippers later gebruiken in de moestuin als mulchlaag.
Is die schimmel een probleem??
Frank Anrijs says
Nee, de schimmels die op houtsnippers gaan zitten, zijn schimmels die dood materiaal afbreken. Zij gaan nooit uw levende planten ambeteren 🙂
Kurt says
Dag Frank,
Ik heb nu 2 jaar stro toegepast als een mulch laag. Het enige probleem dat ik hier mee ondervind is de opslag van de graankorrels (tarwe) die nog tussen het stro zitten.
Heeft u dit probleem ook ondervonden? En hoe pakt u dit aan?
vriendelijke groeten
Kurt
Frank Anrijs says
Wij hebben tot voor kort hier nooit problemen mee gehad. De laatste 2 jaren wel, en zeker dan vorig jaar.
Wij leggen het meeste stro in het najaar en de winter, als we alles wat afdekken en klaarmaken voor het nieuwe jaar.
Stro met graan in dat gelegd wordt in het najaar loopt nog uit. Deze jonge plantjes hebben meestal veel last van een lange koude periode en er blijft niet veel meer van over in het voorjaar.
Wanneer het stro later gelegd wordt en het graan uitloopt in het voorjaar en de zomer, dan groeit het wel goed door. Een voordeel van dit ‘onkruid’ is dat het zich wortelt in de mulchlaag. Het is dus heel gemakkelijk te verwijderen. Trek het uit als het ongeveer zo’n 15 cm groot is.
Komt eer echt gigantisch veel graan op, dek het dan terug af met (beter gedorst) stro. Een groot deel van de graanplanten gaat verdwijnen, wat er terug doorkomt kan je dan eenvoudig uittrekken.
Maar in principe zou een boer alle korrels graan eruit moeten dorsen, want daarmee verdient hij zijn geld!