Wat?
Deze jaarcursus is geen cursus permacultuur, maar echt wel een cursus tuinieren die de principes van permacultuur hanteert. Elke cursusdag word je ondergedompeld in een natuurlijke tuin en krijg je theorie en veel praktijk zodat je tegelijkertijd zelf aan de slag kan in je eigen tuin. Gedurende het volledige jaar krijg je inzicht in ons systeem van werken en doe je alle activiteiten die je in een normaal tuinjaar moet doen: mulchen, zaaien, planten, snoeien, wieden, oogsten, verwerken, observeren, genieten …
Wanneer
8 zaterdagen van oktober 2020 tot september 2021
10 oktober – 21 november 2020
27 februari – 27 maart – 8 mei – 12 juni – 10 juli – 4 september 2021
Telkens van 10. 00 u tot 17. 00 u.
Noteer de data in je agenda, we willen graag dat je elke keer aanwezig bent. Je kan niet iemand anders eens laten komen in je plaats.
Inhoud
In de voormiddag beginnen we met observatie in de tuin van Yggdrasil waarbij ook aandacht gaat naar de planten- en dierenwereld. Daarna wordt 1 thema uitgediept, steunend op één of meer ontwerpprincipes van permacultuur.
Rond de middag is er uitwisseling van ideeën voorzien.
Na de middag is er praktijk waarbij de groep opgedeeld wordt in 2 groepen die beurtelings met Piet en Lucrèce aan het werk gaan.
Programma in grote lijnen
Dit is aanpasbaar in functie van weersomstandigheden en interesses van de deelnemers.
10 oktober: inleiding permacultuur: ethische en ontwerpprincipes.
Praktijk: snoei van kleinfruit, karton en stro leggen, kruiden vermeerderen.
21 november: zones, sectoren en randen als basis voor de tuinaanleg.
Praktijk: kleinfruit snoeien en stekken, de tuin winterklaar maken, wintergroenten oogsten en bewaren.
27 februari: bodemzorg, planten leren kennen.
Praktijk: kleinfruit snoeien, demonstratie perspotjes maken, tomaten zaaien en ajuin planten, vlechtwerk maken voor de tuin.
27 maart: herkennen van kiemplanten, theorie tuinbed aanleggen en zaaien.
Praktijk: bloempotjes hangen voor oorwormen, onderhoud bedden, ajuin, erwten, aardappelen, aardbeien planten, een aantal groenten zaaien, kruiden snoeien.
8 mei: kringlopen o.a. film van de aanleg van een kruidenspiraal, herkennen van planten en kiemplanten, theorie van schijnbare chaos.
Praktijk: tomaten, komkommer … planten, onderhoud teeltbedden, oefening schijnbare chaos, zaaien en planten.
12 juni: observatie in de tuin, planten herkennen, kringlopen: water
Praktijk: appelen dunnen, onderhoud tomaten, komkommer, bonen planten, kruiden oogsten en bewaren, mulchen.
10 juli: gebruik van hernieuwbare diensten en grondstoffen: composteren.
Praktijk: composteren, aardbeien stekken, onderhoud tomaten en teeltbedden, oogsten, verwerken van fruit, wintergroenten zaaien.
4 september: voorstelling droomtuin, aandacht voor giftige planten, oefening planten leren kennen, zintuigenoefening
Praktijk: zelf zaden telen, zaad nemen van tomaten, look planten, tomaten inmaken. Evaluatie en afsluiting.
Aantal deelnemers
maximum 14
Lesgevers
- Piet Anrijs en Lucrèce Roegiers (Yggdrasil)
- Frank Anrijs (Natuurlijke Moestuin)
- Marc Van Hummelen (Villa Vanzelf)
Prijs
€ 550,00; gratis jaarabonnement Sapstroom inbegrepen
Er is naast een gratis abonnement op ons tijdschrift (De Sapstroom) nog een andere bonus voorzien voor u.
We organiseren elk jaar gelijklopend met deze Jaarcursus ‘Voedsel Kweken’ ook een online cursus ‘Groenten Kweken’ die volledig digitaal verloopt. Deze online cursus richt zich uitsluitend op het kweken van groenten en gaat op vele punten dieper in. Er zijn ook veel meer lessen en contact mogelijkheden via online lezingen, een forum en mail.
Meer informatie over deze online cursus kunt u hier bekijken: Online cursus ‘Groenten Kweken’.
Bent u geïnteresseerd om een bredere kennis op te doen, dan kan je je samen met de jaarcursus ‘Voedsel Kweken’ inschrijven voor de online cursus ‘Groenten Kweken’.
De inschrijvingsprijs voor de online cursus ligt volgend jaar rond de 350 euro, u krijgt volledige toegang voor 80 euro omdat u ook aan de jaarcursus deelneemt. Een mooie bonus dus!
In juli is ook een nieuw platform (Platform ‘Schijnbare Chaos’) opgestart waar er extra informatie, een actief forum en een combinatieprogramma aanwezig is. Ook dit zal je hard vooruit helpen in je ontdekkingstocht van natuurlijk tuinieren. De prijs hiervan is 45 euro, maar deze valt volledig weg bij je inschrijven voor de uitgebreide versie van de jaarcursus.
Overzicht:
Yggdrasil
Vissenakenstraat 381
3300 Tienen (Vissenaken)
Vooraf inschrijven is noodzakelijk, extra informatie kan je krijgen via onderstaande gegevens:
Tel: 016/82 45 37
GSM 0486/ 72 06 58
Je kan jezelf op de wachtlijst zetten indien je wenst deel te nemen. Indien er iemand afvalt, kan je zijn plaats innemen. Anders krijg je als eerste volgend jaar bericht over de opstart van de inschrijvingen. Stuur een mailtje naar: yggdra@telenet.be
Terugbetaling?
Eens we je betaling hebben ontvangen ben je ingeschreven. Kan je door omstandigheden toch niet deelnemen dan krijg je je inschrijvingsbedrag terugbetaald, min 10% administratiekosten. Annuleer je je deelname minder dan een maand voor de start van de cursus, kan je je inschrijvingsgeld niet meer terugkrijgen.
Corona?
Ook in het geval er terug beperkingen zijn in verband met het corona-virus gaat de jaarcursus door, zij het dan in een aangepaste versie. De theorie wordt dan via online webinars gegeven, de groep wordt eventueel verder opgesplitst om de praktijk toch te laten doorgaan.