Educatief Centrum voor Permacultuur
Yggdrasil is vele jaren geleden (al 20 jaar!) opgericht met als ondertitel: ‘Een Didactisch-Ecologische Ontmoetingsplaats voor Permacultuur’.
De bedoeling is altijd al geweest om opleidingen, cursussen en andere vormen van informatieverspreiding te organiseren. In het begin was het zoeken naar een manier om zelf permacultuur toe te passen op alle aspecten van het leven, maar na vele jaren zelf ervaring opgedaan te hebben, was de tijd rijp om steeds meer lezingen, lessen en cursussen te geven.
Kennis overdragen
De opgedane kennis moest worden overgedragen, het zou zonde zijn om al deze kunde in tuinieren en permacultuur verloren te laten gaan.
Mijn ouders hebben zo vele jaren cursussen gegeven en zeker de laatste jaren is het aantal activiteiten op Yggdrasil sterk toegenomen. Het educatieve gedeelte is na een geleidelijke groei ondertussen een stevige poot geworden onder het project Yggdrasil.
Het gevolg hiervan is natuurlijk ook dat het educatieve gedeelte enorm veel tijd opslorpt, meer dan we eigenlijk hebben. Want buiten de vele cursussen, rondleidingen en lezingen die we zelf geven, krijgen we ook veel vraag voor het geven van lezingen, cursussen en het begeleiden van moestuinprojecten over heel Vlaanderen.
Samen met het feit dat mijn ouders het geleidelijk rustiger aan (willen) doen, zorgt dit ervoor dat we met een probleem van overbevraging zitten.
Unieke opleiding
Tot nu toe houden we de boot af en snoeien we heel sterk in de activiteiten waar we aan deelnemen. Maar dit doet soms toch pijn aan ons hart, want het uitdragen van kennis over permacultuur en natuurlijk tuinieren is iets waar we als project en ook als persoon heel sterk achterstaan.
De oplossing waartoe we gekomen zijn na wat brainstorming is het zelf opleiden van lesgevers. Als er niet voldoende zijn, dan zorgen we er zelf voor!
Het voorbije jaar hebben we met enkele gemotiveerde en al ervaren mensen een try-out gedaan van de lesgeverscursus. Het was een jaar hard werken waaruit we allemaal heel veel geleerd hebben.
Het heeft ons ook overtuigd van het nut van zo’n opleiding en dus gaan we dit jaar van start met de eerste officiële opleiding voor ‘Lesgevers Toegepaste Permacultuur in de Tuin’, uniek in Vlaanderen.
Doel
We willen mensen opleiden om lezingen te geven rond het thema ‘permacultuur’: wat is het en hoe kan je het toepassen in je eigen tuin.
Vooral het leren kweken van je eigen dagelijks groenten, fruit en kruiden vanuit de toepassing van de permacultuurprincipes is het hoofddoel. Hierbij willen we onze manier van kweken, ontwerpen en denken doorgeven.
En het stopt niet bij het geven van lezingen. Ook voor het geven van workshops, rondleidingen, cursussen en het begeleiden van moestuinprojecten komen er regelmatig vragen binnen.
Allemaal mogelijkheden om mensen uitleg te geven over en te overtuigen van het nut van permacultuur in de moestuin.
En uiteraard blijft het niet bij de opleiding zelf. We zijn erkend als educatief centrum, zodat jij na het volgen van onze opleiding ‘Lesgevers Toegepaste Permacultuur in de Tuin’ een erkenning als lesgever krijgt van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid.
Het voordeel hiervan is dat erkende organisaties die activiteiten willen organiseren subsidies krijgen en zo veel sneller in staat zijn om lesgevers te vragen. Daarnaast zorgen wij er ook voor dat jij aanbiedingen krijgt voor lezingen en cursussen, zodat je de opgedane kennis kan uitdragen.
Inhoud van de cursus
Als ik zeg dat het een unieke cursus is in Vlaanderen, dan lieg ik niet. En hij is niet alleen uniek door het onderwerp, maar ook door de intensiteit.
Permacultuur en de moestuin zijn twee enorm fascinerende gebieden, en waar ze elkaar kruisen is er dan ook enorm veel te doen en te leren. De cursus is opgedeeld in 4 modules:
- Module 1: Permacultuur Ontwerp
- Module 2: De tuin als biotoop. Komen aan bod: bodem, randen, plantenkennis, dierenwereld en structuur van de tuin.
- Module 3: Groenteteelt met als onderverdeling: groentetuin en kruiden
- Module 4: Didactiek
Daarbovenop zijn er nog 4 dagen met tuinbezoeken.
Uitgerekend komt dit op meer dan 80 uren geconcentreerde opleiding, en dat is buiten de voorbereidingen en het huiswerk gerekend. Een heel intens jaar dus, waarin je gigantisch veel kan/zult leren!
Organisatie: digitaal en in de praktijk
Omdat we in alle Vlaamse provincies graag lesgevers hebben, is de cursus zo opgevat dat de opleiding grotendeels digitaal (online) verloopt.
Gedurende de winterperiode (september-maart) zijn er ongeveer om de week, op een vaste avond webinars (=online presentatie). Elke webinar duurt ongeveer 2 uur namelijk van 20.00 u. tot 22.00 u. In totaal zijn dat er ongeveer 16.
Tijdens de webinar wordt 1 onderwerp uitgebreid besproken en tot in detail toegelicht. Er is telkens de mogelijkheid tot interactie met de lesgevers en er is de kans om vragen te stellen.
We werken met verschillende lesgevers, die telkens specialist zijn op hun gebied. Dit om zeker te zijn dat de informatie over het onderwerp juist en volledig is!
De webinars worden telkens opgenomen en digitaal aangeboden op een aparte website, afgesloten voor de buitenwereld en enkel toegankelijk voor de cursisten. Er is een archief met alle reeds gegeven lessen en er is een forum voor interactie tussen de cursisten onderling.
Er zijn ook enkele dagen dat we elkaar ontmoeten en de aandacht vooral naar de praktijk gaat.
Gespreid over het jaar zijn er 4 dagen tuinbezoek, 2 dagen prakrijk didactiek en een dag praktijk kruidenvermeerdering. Deze praktijkdagen gaan bijna uitsluitend door op Yggdrasil.
Er is tenslotte een afsluitdag met de presentatie van het eindwerk.
De opleiding start in september 2016 en eindigt in oktober 2017.
Inschrijving en prijs
Zoals je reeds gemerkt hebt, is er veel om te leren en leren we ook veel tijdens deze jaaropleiding lesgever.
Omdat we niet de tijd hebben om in deze opleiding mensen ook nog eens te leren tuinieren is een van de vereisten dat men minstens één en liefst meerdere jaren ervaring heeft met moestuinieren. Let wel op, het mag groenten kweken in het algemeen zijn, niet persé op natuurlijke manier, al is dat wel een voordeel!
Ook de motivatie om achteraf les te geven is belangrijk. We investeren heel veel van onze tijd in deze opleiding en de bedoeling is dan ook dat iedere cursist achteraf ook effectief lezingen en cursussen gaat geven. Daarom gaat een kennismakingsgesprek vooraf aan de eigenlijke inschrijving.
De prijs voor deze opleiding ‘Lesgevers Toegepaste Permacultuur in de Tuin’ bedraagt 1000 euro. Dit is een groot bedrag, maar bekijk het aantal uren les en opleiding dat je hiervoor in de plaats krijgt!
Ook krijg je na het volgen van deze cursus een officiële erkenning van het Departement landbouw! Hierdoor kan je lezingen en cursussen gaan geven die een inkomen genereren zodat het inschrijvingsbedrag normaal na een 7-tal lezingen terugverdiend is.
Daarbovenop zien wij een deel van het betaalde bedrag als een extra stimulans om effectief les te gaan geven. Een deel van het inschrijvingsbedrag (tot 200 euro) kan je namelijk terug verdienen.
Voor elke lezing die je in het eerste jaar na de cursus geeft, krijg je 40 euro terugbetaald (met een maximum van 200 euro). Geef je dus in je eerste jaar 5 lezingen, dan heb je je inschrijvingsgeld al bijna volledig terug (200 euro + 5 x vergoeding voor de lezing)!
Geïnteresseerd?
De cursus is volzet voor dit jaar (2016-2017)!
Wie interesse heeft om deze opleiding in de toekomst te volgen, neemt contact op met Yggdrasil via mail: yggdra@pandora.be.
U krijgt dan meer specifieke informatie over de cursus en een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek.
Opgelet
Omdat deze cursus zo intensief en veeleisend is, aanvaarden we niet meer dan 8 cursisten. De volgorde van inschrijving (=betaling) telt, dus wacht niet te lang!