Praktische cursus ‘Permacultuur in de Moestuin’
Mijn ouders geven al 7 jaar een jaarcursus ‘Voedsel Kweken volgens de Principes van permacultuur’, samen met een 2-daagse cursus ‘Voedsel Kweken volgens de Principes van permacultuur’ in de Paasvakantie.
De jaarcursus gaat telkens op een zaterdag door en wordt op 8 verschillende zaterdagen gegeven. Het vraagt natuurlijk een groot engagement om 8 zaterdagen doorheen het jaar een volledige dag uit te trekken. Deze cursus is trouwens ook altijd heel snel volzet en de plaatsen zijn beperkt. De 2-daagse is een kortere cursus, maar deze gaat altijd door tijdens het middelste weekend van de Paasvakantie, een periode dat heel veel mensen op vakantie zijn.
Daarnaast is het verschil aan informatie en praktijk tussen de 2 cursussen ook heel groot! Daarom leek het mij nodig om een cursus op te richten die wat tussenin ligt qua intensiteit en beschikbaarheid.
Twee jaar geleden zijn de eerste lesgevers van onze opleiding afgestudeerd en dat werpt meteen zijn vruchten af . Kurt Vandommele heeft in oktober 2016 zijn diploma gekregen en heeft ondertussen al verschillende cursussen ‘Voedsel Kweken’ gegeven bij diverse Velt-afdelingen. Dit jaar geeft hij ook bij Yggdrasil een cursus ‘Permacultuur in de Moestuin’.
Deze cursus is verspreid over het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019. Het is een mix van theorie en praktijk, de theorie gaat door op 3 maandagavonden, de praktijk vindt telkens plaats op een zaterdagmiddag. Op het einde van de cursus weet je voldoende om zelf aan de slag te gaan, je hebt het in de theorie lessen gehoord en gezien, tijdens de praktijk heb je het zelf al gedaan.
Het is een beetje een light-versie van de jaarcursus en een uitgebreide versie van de 2-daagse, juist zoals de bedoeling was .
Wat?
De mogelijkheden worden getoond om je tuin op 3 tot 5 jaar om te toveren tot een eetbaar paradijs met minder inspanningen maar met aanzienlijk meer opbrengst (+25%) en diversiteit. De planning van de theorielessen sluit aan bij het tijdstip waarop je het in de tuin moet toepassen.
Deze cursus wordt in april 2019 afgesloten met een praktijksessie in de tuin van de lesgever waarin je kan bekijken wat er mogelijk is en hoe dit echt werkt.
Les 1: permacultuurprincipes en de bodem in een eetbare tuin!
We overlopen de principes van permacultuur en hoe deze toe te passen in een eetbare tuin. Iedereen wil gezonde en sterke planten, om ervan te genieten, of om ervan te eten. Voor alle planten gelden dezelfde principes. Hoe natuurlijker, hoe beter. De basis voor sterke en gezonde planten is een voedselrijke bodem. De bodem is het grootste kapitaal in de voedseltuin. Uitleg over hoe een bodem ontstaat, wat bodem is en hoe we dit kapitaal verder opbouwen. En ja, iedere bodem kan omgetoverd worden tot een eetbaar landschap, zonder te spitten, zonder te wieden en met vermijden van alle -ciden in de tuin.
Les 2: mulchen als de besten
Wat zijn de voordelen van het mulchen en wat is de link met bodem en plant? Wat gebruiken we hiervoor? De verschillende stadia waaruit men kan vertrekken: braakliggend terrein, bestaande moestuin of grasland vergen allemaal ongeveer dezelfde aanpak om ze om te toveren tot de ideale bodem om voedsel te kweken.
Praktijkles 1: mulchen in de praktijk
Alle theorie die je in de voorgaande lessen hebt opgeslorpt, wordt nu in de praktijk omgezet. Je krijgt de kans om zelf te mulchen, af te dekken met karton en alle vragen te stellen die in je opkomen. Hierna ben je klaar om ook in je eigen tuin aan de slag te gaan en deze voor te bereiden op de derde les!
Les 3: Schijnbare Chaos
Toepassen van schijnbare chaos laat toe het rendement te verhogen en plagen te bestrijden. Wat is dit nu, hoe kwam men hiertoe en hoe pas je dit praktisch toe in de tuin? Geïllustreerd met vele voorbeelden — ook tegenslagen en probeersels zodat jullie deze fouten hopelijk niet maken.
Praktijkles 2: Schijnbare Chaos in de praktijk
Wederom brengen we de theorie in de praktijk. Je krijgt de kans om zelf een planning te maken, te zaaien en te planten en je krijgt beeld en uitleg in de tuin van een doorwinterde tuinder. Daarna kan je zelf verder experimenteren en aan de slag in je eigen tuin!
Wanneer?
Les 1: Maandagavond 24 september van 19u45 tot 22u
Les 2: Maandagavond 22 oktober van 19u45 tot 22u
Praktijkles 1: Zaterdagmiddag 10 november van 14u tot 16u
Les 3: Maandagavond 25 februari van 19u45 tot 22u
Praktijkles 2: Zaterdagmiddag 20 april 14u tot 16u
Voor Wie?
Het is geen cursus groenten kweken waarin je leert hoe je sla en tomaten moet opkweken van zaad tot bord. De cursus is bedoeld voor mensen die gangbaar/ecologisch tuinieren of willen starten met een natuurlijke moestuin maar niet goed weten hoe dat in zijn werk gaat. Je krijgt in de cursus de structuur en principes van natuurlijk tuinieren uitgelegd en past ze in de praktijk toe.
Je moet geen ervaren tuinier zijn, je moet zelfs niets van tuinieren weten: het is een starterscursus waarin je de principes van natuurlijk tuinieren leert toepassen in een moestuin.
Heeft u nog extra vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen!
Waar?
De lessen gaan door bij Yggdrasil (Vissenakenstraat 381, 3300 Tienen), de praktijk gaat door in 2 verschillende tuinen in de buurt.
Prijs?
Deelname aan de cursus ‘Permacultuur in de Moestuin’ kost 80 euro. Dit bedrag dient op voorhand betaald te worden en is tevens je bewijs van definitieve inschrijving.
Opgelet!
De cursus is bewust beperkt tot 12 personen zodat iedereen uitgebreid de tijd krijgt om vragen te stellen en zijn specifieke problemen kan voorleggen aan de lesgever. Iedere les is er tijd voor vragen en kan er onderling informatie uitgewisseld worden.
Een nadeel van het kleine aantal cursisten is natuurlijk dat de cursus snel vol zal zitten. Wacht dus niet te lang met inschrijven!
Inschrijven kan door een mailtje te sturen: Cursus is volzet