Onze Woning
De bestaande gezinswoning is in 1996 gerenoveerd volgens principes uit de permacultuur, de bouwbiologie en met gebruikmaking van ecologische technieken.
Het gebouw is gerenoveerd met bouwbiologische materialen. Wat betreft de energievoorziening maken we gebruik van een speksteenkachel om de benedenverdieping te verwarmen. Dit is een Finse variant op de tegelkachel. Deze kachel geeft stralingswarmte en geeft een zeer efficiënte verbranding. Ondertussen kunnen we hiervoor zelf in het hout voorzien door het snoeihout te gebruiken van de aangeplante houtkant. Het was de bedoeling alternatieve energie te gebruiken maar om financiële redenen is dit voorlopig uitgesteld. Boven wordt verwarmd met een klassieke centrale verwarming met de bedoeling op termijn de ketel te vervangen door zonne-energie.
Het regenwater wordt naar drie regenputten geleid, samen goed voor 24.000 liter, en aangewend voor de watervoorziening in de plastiektunnels voor de teelt en in de tuin. In de lente van 2013 hebben we een waterzuivering aangelegd voor het zuiveren van het regenwater. Het is een vloeiveld met planten in lava. Op termijn zal het gebruikt worden in de woning en mits nog een bijkomende zuivering ook in de keuken.
Het gebruikte water, zowel zwart als grijs, wordt naar een percolatierietveld gestuurd waar het wordt gezuiverd. Wat overblijft van het gezuiverde water stroomt naar de poel. Het grootste deel echter verdampt via het riet en komt als propere waterdamp in de lucht terecht waar het een nieuwe kringloop kan beginnen.
De Tuin
De tuin is aangelegd volgens de principes van permacultuur. Dit betekent dat de oriëntatie en de aanplanting zodanig is dat maximale windbescherming en warmteopvang gebeurt zowel voor de planten als voor het huis. Het is een ‘eetbare’ tuin met een grote diversiteit.
Er is een hoogstamboomgaard aangeplant met een aantal laagstammen ertussenin. Bedoeling is dat die zullen verdwijnen als de hoogstammen voldoende uitgegroeid zijn. De fruitbomen zijn oude variëteiten die een goede weerstand hebben tegen ziekten en die fruit leveren over een zeer breed uitgespreid seizoen. Er zijn ‘gildes’ gevormd door aan de voet van de bomen kruiden aan te planten zoals oost-indische kers, knoflook, mierikswortel,… die de bomen extra bescherming geven tegen ziektes.
In de bomen hangen bloempotten met hooi als huisvesting voor oorwormen. Notelaars, hazelnoten, bessenstruiken zijn aangeplant. Rond bomen en struiken wordt voor een bestendige grondbedekking gezorgd om het bodemleven maximale kansen te geven.
In het kader van een zo ruim mogelijke zelfvoorziening houden we kippen. Zij bezorgen ons eieren maar ze hebben daarnaast nog andere functies in het geheel zoals bemesting en onderhoud van de boomgaard. Voor dit onderhoud zorgen ook enkele kalkoenen. Bij de aanplantingen wordt aandacht gegeven aan voedselplanten voor de dieren die we er zelf inbrengen maar ook voor de dieren die spontaan de biotoop komen bewonen. Onze twee ezels, Mira en Joke genieten volop van de aandacht van kinderen en ze houden in de weide het gras kort onder de fruitbomen.
Op het terrein is een ruime beplanting voorzien (bomen en struiken) en hebben we de klein landschappelijke elementen een ruime plaats bezorgd.
Rondom de landbouwgrond is een houtkant aangeplant van drie rijen diep ( 4 meter). Hondsroos, rode kornoelje, sleedoorn, hazelaar, sporkehout, haagbeuk, boskers en nog vele andere, vaak bessendragende, inheemse struiken vinden er een plaatsje. Op die manier is er niet alleen een goed windscherm, maar bovendien ontstaat er een biotoop voor verschillende vogels en kleine zoogdieren.
Aangepaste beplanting wordt voorzien voor de vochtige helling die in natte perioden veel water moet aankunnen. In de ‘put’ die het terrein kent is een vochtige biotoop uitgebouwd met een poel, elzen, wilgen en andere natuurlijke begroeiing van vochtige gronden.
In een eerste fase hebben we de ‘kale’ wegberm, restant wellicht van een holle weg, terug beplant met inheemse struiken die de grond vastzetten om de erosie tegen te gaan.
Er is een wei aangelegd voor onze twee ezels waarin hoogstamfruitbomen zijn aangeplant.
We kweken o.a. in workshops bio-groenten waarbij we een stap verder gaan dan de courante biologische tuinbouw. We gebruiken hierbij de principes van permacultuur: nl. levende systemen maken met diversiteit in polyculturen. Hierbij willen we maximaal gebruik maken van de natuurlijke hulpbronnen en het gebruik van grote machines en fossiele brandstoffen zoveel mogelijk beperken.
De verkoop gebeurt in een winkel die ingericht was in één van de vroegere stallen. Daarbuiten is er ook nog verkoop van kruiden in pot, plantgoed en zelfpluk voor fruit.
De poel met moeraszones is uitgegraven en aangeplant. De overloop van de poel is aangelegd doorheen een groentebed dat voordien telkens overstroomde. Op de oevers zijn zwarte bessenstruiken aangeplant en Symphytum uplandicum.
Een flowformcascade zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in het water gebracht wordt. Daarnaast krijgt het water door de werveling in de flowforms zijn natuurlijke beweging terug en zijn energie waardoor het levenskrachtiger wordt. De natte biotoop zorgt voor heel wat extra leven: allerlei waterdiertjes, waaronder poelslakken, libellen, schaatsenrijders, kikkers, padden en nog veel meer. Een blauwe reiger komt af en toe op jacht in de poel. In de lente is de poel een geliefde plaats voor wilde eenden.
De serre, tussen huis en stallen is tegen een bestaande muur geplaatst. Door de drie stenen muren is dit een ideale serre omdat de stenen de hitte van de middag opnemen en daarna langzaam afgeven. Ook koude winden krijgen veel minder vat op de serre.
Op de binnenkoer en rondom de buitenmuren aan de straatkant zijn er kleine (kruiden)tuintjes aangelegd. Aansluitend op de diverse windrichtingen, zijn het voorbeelden van wat mogelijk is op een kleine ruimte eventueel in de stad. Als eerste stap werd in april 2002 een kruidenspiraal aangelegd op de binnenkoer. Op de zuidkant staan meerdere potten met warmteminnende kruiden. In 2003 is er een begin gemaakt met een 2de tuintje: een waterpartij met flowforms en een terrastuin in halfschaduw. In 2008 zijn we begonnen met de aanplant van geurige klimrozen kiwi’s, loganbes en andere klimmers om de muren te laten begroeien. Een groentespiraal, een variant op de kruidenspiraal, heeft als mini-groentetuin in 2011 een plaatsje gekregen op de binnenkoer.
Achteraan, in zone 4, werd een wilgenhut geplant, een essenhuis is aan het groeien en een nieuw kinderspeeltuig is gedeeltelijk aangeplant. er is een composttoilet in een gebouwtje dat opgetrokken is uit leem en houtblokken. Het blijkt ook een ideale biotoop te zijn voor diverse solitaire bijen. In de lente van 2013 is er een groendak op aangelegd.
Verder is er een labyrint van wilgen en een rustige zone. In 2008 zijn we begonnen met de aanplant van een zintuigentuin bestand uit een geur- en smaaktuin, een vogelbosje en een vlindertuin.
Tenslotte bestaat zone 5 uit een spontaan gegroeid, jong bos.
Eind 2008 is de aanplant begonnen van een zelfpluktuin voor fruit achter de zone 5.
Naast de teeltbedden met compost is er in 2013 een boomstructuur aangelegd met compost, op andere percelen wordt er geplant en geteeld in stro of houtsnippers. Klaver als levende mulch is het volgende plan. De klaver is reeds ingezaaid.