Een leuk onderdeel van natuurlijk tuinieren is dat wij verschillende planten in zaad laten komen. Dit heeft een groot voordeel: de plant zaait zichzelf uit, wij moeten dit niet meer doen. Op het moment dat de omstandigheden goed zijn, zullen de zaadjes kiemen en hebben we een nieuwe lichting klaar staan, zonder ook maar iets te moeten doen.
Zo kunnen wij nu volop kervel snijden, alhoewel we deze al verschillende jaren niet meer gezaaid hebben. Hetzelfde geldt voor veldsla, winterpostelein, koriander, goudsbloem, chinees mosterdblad, ijspegeltjes, …
Doordat er overal doorheen het seizoen verschillende planten opkomen, zonder dat u weet wat het is, kunt u best wel een goede kennis van kiemplantjes hebben. Anders gaat u telkens de opkomende kervel, koriander of dille uittrekken. En dat is juist niet de bedoeling :-).
Kruiden Herkennen
Wij zijn al een tijdje bezig om foto’s te trekken van alle onkruiden die in onze tuin voorkomen. En dan niet enkel de onkruiden in volgroeid stadium, maar ook de kiemplantjes. Want het is meestal in dit stadium, in het prille begin als ze door de mulchlaag prikken, dat u moet beslissen om ze uit te doen of te laten staan. Zo willen we een database hebben van alle (on)kruiden in een vroeg stadium. Hierdoor is het veel eenvoudiger om te weten wat weg moet en wat mag blijven staan.
Een andere goede manier om de kiemstadia te leren kennen, is enkele kiempjes te laten staan en kijken tot welke plant ze uitgroeien. Het leerproces is dan wel redelijk langzaam en het zal een lange tijd duren voordat u zo de vele verschillende soorten kiemplantjes kent.
Een oplossing voor u is het boek Onkruiden herkennen. Het is geen doorsnee boek waarin de plant besproken wordt en waar enkele foto’s van het blad en de bloem bijstaan. Het interessante aan dit boek is dat de planten er ook in het kiemstadium bijstaan. Zo kunt u aan de hand van de foto’s in het boek, ontdekken welke onkruiden u heeft staan, en wat u dus moet/kan wegdoen en wat zeker mag blijven staan.
Er is een maar …
Het boek behandelt voornamelijk échte onkruiden, planten die wij ook niet in onze natuurlijke moestuin willen hebben. Er staan bv. geen kiemfoto’s van rucola, koriander, goudsbloem, dille of kervel in. Dus u zult nog altijd goed moeten opletten en observeren. Maar deze enkelingen gaat u snel genoeg herkennen.
Voor kiemplantjes die u in het boek kan vinden is het alleszins superhandig. U weet zeer snel wat het is, het boekje is ook redelijk compact zodat het bruikbaar is in de tuin zelf.
Het is zeker een aanrader om in huis te hebben, u gaat het ongetwijfeld vaak bovenhalen eens het in uw kast staat ;-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
otti says
beste Frank, wanneer begint de online cursus? mvg, otti
Maria Evers says
Hallo Frank, wat is het weer heerlijk herkenbaar. Ook ik heb overal planten die vanzelf opkomen. Kervel inderdaad en ook de andijvieplanten staan overal, tot op het pad. Ik verzet ze soms maar ik laat ze ook wel staan en wacht gewoon tot ze groot genoeg zijn om te oogsten. Ik kan momenteel al veel mensen blij maken met opbrengsten uit de tuin. En overal staan de goudsbloemen en de afrikanen, het kassjeskruid nog te bloeien, komt de rucola op. Nu na 5 jaar tuinieren en eindelijk de tuin totaal te hebben ingericht (500 m2) begint het pas echt leuk te worden.
cin says
Bedankt Frank voor deze recensie. Het boek staat al op mijn verlanglijstje. Toen ik pas startte met mijn moestuin ( bedden aangelegd met aarde van molshopen omdat ik niet kon wachten tot het mulchen bruikbare bedden opgeleverd had) wiedde ik alle kiempjes waarvan ik dacht dat het geen worteltjes waren. Bleek dat ik netjes alle kamille had laten staan. Ook bruikbaar natuurlijk en mooi om zien was het ook. Na het oogsten van de kamille kwamen de wortels toch nog op, maar het was niet echt een superoogst.
immy says
Zo’n boek is wel degelijk handig. Niet met scha en schande, wel al doende geleerd wat ik wou laten staan en wat weg mocht in de moestuin. In de moestuin is er misschien wel schade, maar het is nooit een schande, als men zaken uit onwetendheid verkeerd doet. Gelukkig zijn zulke vergissingen in de tuin geen halsmisdrijf en kan er nog gecorrigeerd worden.
Kurt says
Frank,
Wanneer komt uw fotocollectie online om onze kennis op te krikken ?
Kurt
Frank Anrijs says
aahh, dat weet ik nog niet :-), was eigenlijk niet echt de bedoeling maar is misschien wel een goed idee!
franske says
hoi
De smalle weegbree kan men paar laten staan, heel interessant plantje, en kamille laat ik ook voor een deel staan, zeker bij wortelen .
groetjes franske
marc says
Gras (allerlei soorten, en ook wat winde) is bij mij het ergste onkruid, en dat is gelukkig makkelijk te herkennen, daarvoor geen boekje nodig. De andere onkruiden zijn ver in de minderheid, en die herken ik wel als ze wat groter zijn. Helaas sneuvelen bij het incidentele wieden dat ik doe dan door gebrek aan herkenningsvermogen ook wel eens de goeden, maar ik merk dat je die langzaamaan steeds meer gaat herkennen als je binnen wat zaadjes voorzaait in een bakje, en die vanaf het begin volgt in hun groei (natuurlijk wel even opschrijven wat je gezaaid hebt 😉
Lees dit blog nu sinds een tijdje en ben dit jaar langzaam aan wat meer ‘natuurlijk’ gaan tuinieren en merk dat het dan met de onkruiden eigenlijk best meevalt, vooral als je de grond bedekt en daarmee los/rul kunt houden.
Doe nu met de online cursus mee, en nu al gezien dat er nog een pak extra mulch moet komen 🙂 , hoop dat het dan nog eenvoudiger gaat worden.
Voor wie de cursus van Frank nog niet volgt: aanrader! Zeker ook als je al langere tijd tuiniert.
Frank Anrijs says
Dank je wel Marc 🙂
A3 le Noble says
Hallo Frank,
Graag wil ik je mijn complimenten aanbieden voor je boek. Zowel mijn vrouw Emie als ik zijn enthousiast hierover. En ik heb al 2 hoofdstukken gelezen.
Hartelijke groet,
A3