Ik lees heel graag en veel boeken over tuinieren, maar niet alleen de ‘gewone’ boeken over tuinieren. Ook van boeken, die al vele jaren oud zijn maar toch een schat aan wijsheid bevatten, kan ik best genieten.
Mijn lijstje met gelezen boeken is al aardig lang, maar mijn lijst met te lezen boeken blijft ook maar groeien!
Omdat verschillende van die oudere boeken over tuinieren moeilijk te verkrijgen zijn of enkel in het Engels zijn verschenen, wil ik hier regelmatig een – voor mij – interessant boek bespreken.
Hierdoor kunt u zelf bepalen of het voor u de moeite loont om dit boek op te snorren en ook zelf te lezen.
Het allereerste boek dat ik wil bespreken is een klassieker en een heel bekend boek: Gardening Without Work, Ruth Stout.
Tuinieren zonder spitten
Ik heb dit boek van mijn moeder in bruikleen gekregen omdat ik geïnteresseerd was in een andere manier van tuinieren, een manier van tuinieren die niet zoveel werk en tijd vraagt.
Het boek beschrijft op een vlotte manier de ervaringen van Ruth Stout met het gebruik van mulch in de tuin. Het heeft mij, en vele anderen, overtuigd van de mogelijkheden die constant mulchen en nooit spitten bieden aan een tuinder.
Het was voor mij een oogopener en het gaf mij richting op mijn zoektocht naar een andere manier van tuinieren.
Het boek
Het boek is van Engelstalige oorsprong en verscheen voor het eerst in 1961. De Nederlandstalige vertaling is in 1974 uitgekomen en ondertussen zijn er al verschillende drukken bijgekomen.
Het boek is niet geschreven door een professionele schrijfster, wat duidelijk merkbaar is wanneer je begint te lezen. Dit stoort echter niet, het is geschreven op een vlot leesbare manier. Je hoort onder het lezen Ruth (de schrijfster) eigenlijk haar verhaal, vol met anecdotes, vertellen.
Dat Ruth heel veel ervaring heeft met tuinieren en met haar methode van mulchen wordt direct duidelijk. Ze beschikt over enorm veel kennis over het telen van groenten, veel kennis die u niet meer gaat vinden in de huidige moestuinboeken.
Een nadeel voor degene die het als naslagwerk wilt gebruiken is dat er geen duidelijke structuur in het boek zit. Alles staat door elkaar, informatie opzoeken over één onderwerp is niet bepaald gemakkelijk.
Achteraan staat er wel een uitgebreide inhoudstafel maar het blijft toch redelijk omslachtig. Maar het is dan ook niet geschreven als naslagwerk, eerder als een conversatie tussen de schrijfster en de lezer.
In het boek wordt heel snel de mulch-methode uitgelegd waarna verder wordt verteld over het kweken van asperges, mais, aardappelen, … Ondertussen worden er doorheen het boek waardevolle tips gegeven over combinatieteelt, het beschermen van planten tegen vorst, het zaaien van sla op de juiste plaats, …
In het eerste deel gaat het boek hoofdzakelijk over het kweken van groenten, naar het einde toe verbreedt het onderwerp en geeft Ruth Stout ook haar kijk op het tuinieren in de bredere zin, namelijk over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen in de tuin.
In die periode (jaren ’60) waren de bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen in volle opmars en het beste wat de tuin overkomen was.
Ruth Stout gaat lijnrecht in tegen de manier van tuinieren in de jaren ’50 en ’60 en ze is eigenlijk de uitvinster van het jaarrond mulchen. Haar visie op tuinieren is revolutionair voor die periode.
De rode draad doorheen het boek blijft echter mulchen, mulchen, mulchen. Ze spit niet, mulcht enkel en zaait en oogst. Daarom wordt haar methode van tuinieren ook wel ‘No-Dig Gardening’ (Tuinieren zonder spitten) genoemd.
Conclusie
Indien u ook maar overweegt om op een meer natuurlijke manier groenten te kweken in uw eigen moestuin, moet dit één van de eerste boeken zijn die u leest.
Het is vlot leesbaar, grappig en bevat een schat aan nuttige informatie, zelfs al is het meer dan 50 jaar geleden geschreven. Ik heb het boek ondertussen al verschillende keren gelezen, ik blijf er altijd nieuwe tips en inzichten uithalen!
PS: Dit boek is momenteel zeer moeilijk te vinden in de boekhandel. Een Engelstalige versie is echter wel gemakkelijk te kopen, meer informatie hierover vindt u hier: Gardening Without Work, Ruth Stout.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
madame boerenerf says
Ziet er zeer interessant uit. Ga zeker kijken of dit boek nog in de bibliotheek of 2dehands te krijgen is.
Frank Anrijs says
Dag Madame boerenerf, ik hoop echt dat je het boek nog ergens gaat vinden. Het was voor mij het begin van een andere kijk op tuinieren. Veel succes!
Hans Meynen says
Iemand een idee waar ik het boek in het Nederlands kan vinden?