[mashshare]
De laatste weken heb ik het uitgebreid gehad over mulchen, met de nadruk op het afdekken van de bodem als groot voordeel. Je krijgt geen onkruidgroei en de bodem wordt door het bodemleven constant verbeterd.
Maar welke soort mulch je gebruikt heeft ook hier een invloed! Momenteel ben ik volop aan de slag met afgevallen blad: het is er overvloedig en het blijft lang genoeg liggen om de bodem bedekt te houden tot in het voorjaar.
Maar doorheen het jaar is het belangrijk om andere soorten mulch te gebruiken. Smeerwortel is een heel bekende, maar er zijn ook andere planten die een belangrijke bijlage kunnen leveren aan je bodem.
Koningskaars
is een plant die wij zichzelf laten uitzaaien doorheen de tuin. Een belangrijke functie is het bieden van voedsel voor vogels en overwinteringsplaatsen voor lieveheersbeestjes. Dat vertellen we ook altijd tijdens rondleidingen 🙂 . En het is natuurlijk ook een heel mooie plant om te zien bloeien in de zomer en het vroege najaar.
Het is een tweejarige plant, die in het eerste jaar een rozet van viltige bladeren vormt en pas in het tweede jaar sterk uitgroeit en de grote, hoge plant wordt die iedereen kent. Doordat de koningskaars zich vrijelijk mag uitzaaien, staan er doorheen de hele tuin jonge koningskaarsen. Wanneer we deze allemaal laten uitgroeien, dan wordt het moeilijk om nog iets anders te kweken, dus sneuvelen er in het voorjaar vele jonge rozetten.
De bladeren worden afgesneden en gebruikt als mulch, de wortel wordt diep afgesneden of volledig verwijderd. Bij een jonge plant is dat gemakkelijk, een oudere plant heeft al een breed ontwikkeld wortelstelsel en gaat te veel verstoring geven wanneer je deze uittrekt. Daarom worden oudere planten afgeknipt aan de grond en blijft de wortel zitten.
Belangrijke inhoudsstoffen
Een koningskaars bevat, zoals vele soorten groenten, saponinen. Dit is een secundaire plantenstof, een stof die niet noodzakelijk is voor de plant om te groeien. Deze stoffen komen in 75% van de plantensoorten voor, en in groenten en kruiden komen ze vaak in hoge concentraties voor. Zo ook bij een koningskaars. Het voordeel hiervan is dat de plant door deze saponinen beschermd wordt tegen vraat, want de stof maakt de plant oneetbaar voor insecten.
Wanneer je deze bladeren nu op de bodem gaat gebruiken als mulch, dan is er nog een bijkomende werking tegen bacteriën en schimmels. De werking tegen pathogene (slechte) bodembacteriën is niet zo heel groot, maar het effect op slechte schimmels is wel groot. Het bodemleven profiteert hiervan en je krijgt een gezonder bodemvoedselweb.
Maar niet enkel bij het mulchen komen deze saponinen vrij, ook tijdens het leven van de plant worden deze via de wortels verspreid.
Een pleidooi voor een mix
Wederom merk je dat het loont om op je bedden niet enkel groenten van 1 soort te zetten, maar een mix van planten. Zowel groenten als kruiden hebben hun plaats in je moestuin, vaak door elkaar op een bed.
Overblijvende kruiden kan je op de randen zetten zodat je het snoeisel kan gebruiken om te mulchen. Eénjarige kruiden en planten zoals koningskaars kan je best ook met mondjesmaat toelaten op je groentebedden. De voordelen winnen het gemakkelijk van de nadelen en het is gewoon veel natuurlijker om op deze manier te werk te gaan 🙂 .
Volgende Stap?
Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin
Daniël Maegh says
Frank,
Bedankt voor de mooie informatie over de koningskaars!
Maar ik heb het nog altijd moeilijk met de 4 basisprincipes om alles probleemloos te combineren in de natuurlijke moestuin. Vooral om dat nu, tegen volgend jaar, dat op papier te zetten ( een planning maken met ander woorden) Om dat sommige planten al vroeg in het voorjaar geplant worden en dan weer andere die daar dan bijkomen pas maanden later komen. Dan is de werking toch al niet meer dat!
Ik ben benieuwd als binnenkort je boek in de bus valt, of er echte schema’s in staan. Niet alleen dat ze in golvende lijnen moeten staan, maar ook wie bij wie en dat rekening houdend met de plant periode. De planten van april samen, de planten van mei samen, de planten van juni samen, of ben ik verkeerd. Men zou toch vanaf het begin van het jaar, zo vlug mogelijk goede combinaties moeten hebben, niet ?
Alvast bedankt
En nog eens, fijn dat jullie er zijn !!!
Daniël Maegh says
Frank,
Bestaat er een lijst van al de groente soorten en kruiden verdeeld in de vier groepen die je bedoeld. Volgens kleur,
volgens geur,
volgens bladeren,
en volgens ruimte.
Bedankt