Wanneer u mijn blog al enige tijd volgt of wanneer u in oude berichten hebt rondgeneusd, dan is het u waarschijnlijk wel opgevallen: ik heb een zwak voor smeerwortel. En dan niet de gewone, maar de Russische smeerwortel oftewel Symphytum uplandicum.
Ik heb al in vele artikels de voordelen opgesomd, getoond hoe u ze kan snijden, waarvoor ze gebruikt kunnen worden, …
Minstens 10 voordelen van smeerwortel is het op 2 na meest gelezen artikel van de site, wanneer je op google ‘smeerwortel kopen’ intikt kom ik op de 2de plaats piepen, wanneer je symphytum uplandicum opzoekt sta ik 3de.
Ik zeg dit niet om te stoefen, maar doordat er zoveel mensen op mijn blog terecht komen en lezen over mijn enthousiasme over smeerwortel, krijg ik ook dikwijls de vraag waar deze plant te koop is.
Wij verkopen deze plant, maar voor veel mensen ligt Tienen wel heel ver weg. Waar deze plant verder nog verkocht wordt weet ik niet, en het plantaanbod in de meeste tuincentra is redelijk bedroevend zodat de kans klein is dat u deze smeerwortel daar gaat vinden.
1 stukje plant is voldoende
Smeerwortel groeit heel hard en verandert in één jaar van een klein scheutje in een stevig uit de kluiten gewassen struik. En deze struik kan dan gesplitst en gescheurd worden waardoor u ineens heel veel planten heeft.
Uit 1 forse struik kunt u zo gemakkelijk 20 – 30 nieuwe planten halen. Het is zeer eenvoudig en u kunt weinig verkeerd doen 🙂
Volgende fotoreportage legt uit hoe u best te werk gaat:
De stukken wortel waar geen groeipunten aanzitten zijn niet verloren! Ook deze kunnen gebruikt worden. We gooien die allemaal samen in een bak die we bedekken met compost. Een deel van deze wortels slaagt er toch in om een groeipunt te vormen, ook deze planten kunnen in het voorjaar gebruikt en uitgeplant worden.
Eenvoudig en simpel
Heeft u niet zoveel planten nodig, kan u de ‘moederplant’ ook in enkele stukken steken met een spade. Zo kunt u een flinke plant uitdoen en in 3 à 4 stukken steken. Elk stuk zal in het voorjaar direct beginnen groeien en een nieuwe grote plant vormen.
Foto’s:
U moet dus geen grote hoeveelheid planten vast krijgen, een klein plantje volstaat al om te beginnen.
Ook wij zijn begonnen met enkele planten en nu zijn ze al bijna ontelbaar 🙂
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Rob says
Waarom gebruikt u de Symphytum uplandicum, en niet de Symphytum officinalis?
Frank Anrijs says
Dag Rob,
de officinalis verspreid zich zeer vlot via zaad en duikt zo overal op in de tuin. We hebben deze ook staan, maar proberen ondertussen om deze niet meer in zaad te laten komen.
De uplandicum maakt ook veel meer bladmassa, wat hem veel geschikter maakt als mulchplant.
Groeten,
Frank
Janssens says
Kan u da oosuren
Joyce says
Dank je wederom voor je les. Inmiddels hebben we dus bij Vreeken in Dordrecht van de Russische smeerwortel wortels gekocht (5 stuks) zonder groeipunt. Daar we dachten dat we hier tekort aan hebben, waren we van plan nog een 5 tal wortels te kopen, maar nu we je stuk gelezen hebben over het gemakkelijk vermeerderen van de smeerwortel laten we dit achterwege (als deze wortels tenminste uit gaan lopen).We hebben de wortels vorige week in de tuin geplant met de bovenkant ca. 1 cm. onder de grond in de hoop dat ze aan gaan slaan. We zijn benieuwd !
Kristof says
Wanneer worden deze te koop aangeboden bij jullie?
Frank Anrijs says
Dag Kristof,
wij verkopen deze doorlopend. Ik heb in mijn mailbox een ander adres gekregen waar deze plant ook wordt aangeboden, nl Ecoflora.
Te bezoeken via volgende link: http://www.ecoflora.be/NL/inheemsewildeplanten#AZ_S
Groeten,
Frank
Michiel says
Hey Frank,
Tijdens de jaarcursus was er sprake dat de smeerwortel die jullie hebben een hybride zou zijn. Heb je daar dan geen moreel bezwaar tegen in het licht van de huidige polemiek rond het behouden van zaden en zo?
Ik begrijp goed waarom jullie deze soort gebruiken (zaait niet uit, is vleziger), maar we zitten een beetje te bedenken of we wel hybrides op ons land willen…
Groeten,
Michiel
Frank Anrijs says
Dag Michiel,
zoals Andy zegt, hybride is gewoon een ver doorgedreven selectie, maar daar is op zich niets mis mee. Het enige nadeel is dat je van een hybride ras zelf geen zaad kan oogsten.
In het kapitaalkrachtige westen is dit niet zo’n probleem, in ontwikkelingslanden waar boeren zo verplicht worden om jaarlijks zaad te kopen is het iets anders.
Ook gaat het vooral over groenten die alleen via zaad kunnen worden vermeerderd. Een smeerwortel kun je heel gemakkelijk stekken, bij een sla- of tomatenplant gaat dat niet :-).
Het is een keuze die je maakt, wij hebben voornamelijk zaadvaste soorten, ook omdat we door zelf zaad te winnen proberen soorten te krijgen die aangepast aan onze omstandigheden goed groeien.
Groeten,
Frank
woudy vp says
Een tomatenplant stekken is supermakkelijk, waarom zou dat niet gaan volgens u? Enkel het delen van wortels lukt niet.
Zelfs al duw je gewoon de dieven in het wilde weg rond in de tuin, ze zullen afzien op deze ruwe manier maar wortelen en leven. (zelfs omgekeerd, zolang er een scheutje is)
Elke scheut word gegarandeerd een nieuwe plant met de exacte eigenschappen van het origineel. Het kan perfect in permacultuur met als doel vlugge soortjes te vermeerderen en zo te spreiden in het seizoen.
Een wilde soort als Cuatomate word vaak gebruikt als moederplant om van te stekken. Cuatomate is bekend als robuuste oer resistente onderstam. Zeker geen hybride maar 1 van de oudste soorten die er bestaan.
Dit is 1 van de tomaten die ook gebruikt word door veredelaars om ziekte-resistentie in te brengen. 1 generatie is genoeg. Enkel die eigenschap wil men ervan.
Een tomaat is van nature uit geen 1 jarige plant, men denkt dat echter omdat wij ze hier slechts 1 seizoen in cultuur houden. In onze permacultuur avonturen is dat zolang ze meegaat dat jaar.
Mvg
Woudy
Michiel says
Waw! de dieven van tomaten opnieuw planten, lijkt me super om volgend jaar eens te proberen. Waarom niet he.
Merci voor je input Woudy!
Frank Anrijs says
Dag Woudy,
ik had er bij het schrijven niet bij stilgestaan en gewoon de eerste soorten groenten opgeschreven die in mijn hoofd opkwamen. Bedankt voor uw reacties trouwens want ik wist niet dat het zo gemakkelijk was om deze te stekken.
Goed om te weten 🙂
Vriendelijke groeten,
Frank
Hans says
In de hoop dat na 8 jaar jouw emailadres nog bestaat 😊: heb je meer informatie over die Cuatomate plant? Ik ben zeer geïnteresseerd.
Groeten Hans
Frank Anrijs says
Ik ken die plant niet en heb hem moeten opzoeken. Ik kan je hierbij dus niet helpen. Misschien iemand anders in die deze blog leest?
Machteld De SMet says
Ik ben ook een liefhebber van smeermortel…enkel ik woon in de Kempen en heb zandgrond, dus zie ik hem vaak naast grachten en greppels mooi te wezen …:(
Andy vp says
Rob, de Symphytum officinalis kan zich vermeerderen door zaad , terwijl de uplandicum enkel vegetatief te vermeerderen is . Dit om de plant beter onder controle te houden kwa woekeren . bij mij staat het toch vol met officinalis omdat ik de uplandicum niet zo makkelijk vond , heb nu 1 plant gekocht bij Frank en in de toekomst zullen de andere misschien vervangen worden .
Andy vp says
michiel , de hybrides als planten heb ikzelf geen enkel bezwaar zolang er een andere manier is om ze te blijven vermeerderen ..dit is zo bij smeerwortel . bij zaden ligt dit anders omdat er dan geen andere keus rest om opnieuw aan te kopen bij de kweker oa . Maar dat maakt ieder natuurlijk voor zichzelf uit , want F1 hybride zaden zijn geen genetisch gemanipuleerde zaden zoals vele denken , wat ze dan ook niet schadelijk maakt voor onze ecosysteem , (enkel schadelijk voor de portomonee)
Frank Anrijs says
Dag Andy,
bedankt voor je reacties 🙂
Groeten,
Frank
Joke says
Ik heb 1 plantje bij jullie gekocht en een andere heb ik een paar jaar geleden gekocht, ik weet alleen niet meer welke soort ik toen gekocht heb. Weet jij nog welke ze toen verkochten (je kan wel raden vanwaar hij komt)? Wss de officinalis?
Frank Anrijs says
Dag Joke,
zal hoogstwaarschijnlijk de officinalis zijn.
Nijsen Tom says
Frank, wanneer kan je de smeerwortel best de laatste maal afsnijden voor te mulchen ? Kan dit nu nog of laat je die best vol blad de winter in gaan ?
Of mogen die gewoon met groeipunten zoals op je foto’s de winter in ?
Frank Anrijs says
Jonge planten laat ik vol blad de winter in gaan zodat ze een deel van de voedingsstoffen uit het blad terug kunnen opnemen. De rest valt dan rond de plant waar de bodem zo verbeterd wordt.
Bij oudere planten maakt het niet uit. Wij snijden de plant af zolang we mulchmateriaal nodig hebben. Sommige zullen dus volledig kaal de winter in gaan. Ik heb nog niet gemerkt dat het een probleem zou zijn voor deze planten.
Groeten,
Frank
Gerard says
Beste Frank,
Wat lees ik je blog toch graag.
Uit wat ik lees begrijp ik dat de uplandicum zich alleen vegetatief vermeerdert. Hoe houd je die dan in toom. Als ik ze langs de slootkant plant zullen ze toch echt wel het land binnen groeien.
Dat is de eerste vraag.
Dan nog het volgende: zijn de wortels aantrekkelijk voor muizen, woelratten en ander dergelijk gespuis ?
Vast bedankt voor je reactie.
Edwin Rombouts says
Hoi Frank, ik heb nu 5 plantjes van de uplandicum soort besteld bij iplants.be, die worden eerstdaags geleverd. Zet ik die best in potjes aarde tot het voorjaar of mogen die nu al in volle (klei)grond gezet worden?
Miet Welkenhuyzen says
Dag Frank,
Ik heb vorig jaar 4 smeerwortelplantjes gekocht (uplandicum).
Het eerste jaar ben ik er vanaf gebleven om de planten zich goed te laten ontwikkelen. Nu zou ik de planten graag splitsen zoals jij hierboven beschrijft.
Twee vragen daarover:
– Ik weet dat jij dat normaal doet in het najaar. Kan het nu ook? Heb je daar ervaring mee? De planten zijn net terug aan het uitkomen.
– Je spreekt over groeipunten. Ik kan me voorstellen wat het is, maar hoe herken ik een groeipunt? En zitten die standaard op eenzelfde plaats – maw moet ik de wortel op een bepaalde manier verdelen?
Alvast bedankt voor je reactie!
Miet Welkenhuyzen
Marie says
Dag Frank,
Verkopen jullie momenteel de smeerwortel Symphytum uplandicum?
Alvast bedankt voor je reactie!
Groeten,
Marie van Boxel
Frank Anrijs says
Wij verkopen deze het hele jaarrond 🙂
Koen says
Hallo
Ik heb een paar stekken gepot en verkoop ze of ruilen tegen bio zaadjes. 1 maal je een plantje bebt kan je er stekken als je wil ik woon in oostnieuwkerke (West-Vlaanderen)
dewaelheyns jean says
op welk adres kan ik smeerwortel kopen en opwelke dagen en uren
Sophie De Ceunynck says
Dag Frank,
Ik heb Russische smeerwortel ingegeven en je blog komt op de eerste plaats, top.
Heb bij jullie een paar plantjes gekocht en ben vertrokken hoor. Ga ze nu vermeerderen. Paarden danken u voor de lekkere bladeren die ze soms krijgen.
Groetjes,
Sophie
Frank Anrijs says
🙂
Willem says
Is er nog een bepaald moment dat ik de smeerwortel het beste kan gaan vermeerderen (voorjaar, najaar, anytime)?
Willem says
Never mind.. gevonden in een ander artikel op de site:
Smeerwortel is een hele sterke en krachtige plant en kan je op elk moment gaan stekken. Wij doen het in ieder geval het hele jaar door.
Planten kan je in principe ook altijd, al zou ik het toch beperken tot het najaar, winter en vroege voorjaar. De omstandigheden zijn dan beter: vochtiger en kouder.
frederik buyse says
Hoi Frank,
heb zonet mijn smeerwortel uitgedaan om te vermeerderen
zou het nodig zijn om op deze plaats een nieuwe scheut te planten of zouden er nieuwe scheuten uitkomen van de stukken wortel die zijn blijven zitten
mvg Frederik,
Frank Anrijs says
Hangt een beetje af van de manier waarop je hebt geoogst. Indien er grote stukken wortel zijn achtergebleven zal hij terug opschieten. Heb je zorgvuldig geoogst dan kan je best een nieuwe plant zetten.
Pete says
Hi, wij hebben 3 vraagjes 🙂 Wanneer scheurt men de smeerwortel het beste voor het vermeerderen? Zou u aub de precieze maanden willen benoemen ipv het seizoen svp, pls? 😉 We gaan nu richting eind oktober, dus ik denk dat de plant op dit moment met rust gelaten dient te worden?
Kan ik in dit tijd van het jaar nog bladeren oogsten voor het bemesten?
Frank Anrijs says
Sommige vragen hebben graag een uitgebreid antwoord. Is het goed als ik deze in de blog van komend weekend beantwoord?