Het zal al wel enkele keren vermeld zijn op deze blog, maar wij zitten met een hele hoop woelratten op het domein van Yggdrasil. Op zich is dit geen probleem, er is daar plaats genoeg. Maar omdat ze redelijk kunnen huishouden in de groentebedden, zouden we ze toch graag uit onze moestuin houden.
Dit jaar hebben we redelijk weinig last gehad van onze vrienden, maar dit heeft volgens mij voornamelijk met de lange koude winter te maken. Toch hadden we enkele maatregelen genomen om in het voorjaar onze bloemkoolplanten en aardappelen te beschermen.
Keizerskroon
Er wordt in verschillende boeken vermeld dat keizerskroonbollen erg hard stinken en zo woelmuizen op een afstand houden. Omdat we dit toch wouden proberen, had mijn moeder er enkele gekocht in het plaatselijke tuincentrum. Deze bollen werden uitgeplant tussen de bloemkolen in de serre en tussen aardappelen in de tuin.
Er zijn verschillende bloemkolen gesneuveld, ook enkele exemplaren die dicht tegen deze bollen stonden. Hetzelfde lot was de aardappelen beschoren. Ze vraten de knollen gewoon op tot tegen de keizerskroonbollen!
Experiment mislukt en op zoek naar een andere methode om de woelratten op een afstand te houden. Ondertussen hadden we ook van iemand de tip gekregen om mensenhaar te gebruiken, iets wat we direct na de winter zeker gaan toepassen in de plastic tunnel.
Interesse in overschotten?
Tijdens een rondleiding vorige week vertelde mijn moeder ook dit verhaal. Onder de aandachtige luisteraars was er ook iemand wiens schoonvader een fervent kweker van keizerkroon is. Hij heeft elk jaar een groot deel bollen op overschot, en hij bood deze dan ook aan om te gebruiken in onze tuin.
Volgens hem werkten onze keizerskroon niet goed omdat het gekweekte soorten waren die geselecteerd zijn op bloem en kleur. Hun geur was sterk afgenomen en daarom waren ze waarschijnlijk niet effectief.
De wildere soorten die hij kweekte ‘stonken’ wel hard en misschien dat het met deze soorten veel beter zou lukken.
Ondertussen zijn er nu dus op verschillende plaatsen keizerskroonbollen uitgeplant. In gangen die de woelratten veel gebruiken en rond onze witloofwortels zijn er verschillende exemplaren geplant. De resultaten zullen waarschijnlijk pas duidelijk worden volgend voorjaar, maar misschien dat we zo toch onze witloofwortels kunnen vrijwaren van vraat!
Eigen ingelegd witloof is toch zoveel beter dan wat je in de winkel vindt 🙂
Ik hou u zeker op de hoogte van de resultaten, hopelijk is de uitkomst met deze wildere soorten positiever dan bij de aangekochte bollen.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Judith Postelmans says
Ik hoop van harte dat jullie een oplossing vinden want in mijn tuin waren er dit jaar uitzonderlijk veel woelmuizen, ondanks de strenge winter -:)
Alle witloofwortels, schorseneren en haverwortel is netjes opgepeuzeld, evenals de vroege aardappelen en de eerste rode bietjes.
Ik heb nadien nog meermaals bietjes voorgezaaid en nadien uitgeplant en die hebben ze dan “gerust gelaten”.
Het idee van het mensenhaar heb ik ook gelezen maar vind het zelf een beetje “vies”. Ik denk ook dat de geur waar het dan over ging ook verdwijnt na de eerste regenbui. In de serre zal dat probleem zich uiteraard minder snel manifesteren… Met hoop op zege!
Volgens mijn kapster duurt het ook zéééééér lang voor dat mensenhaar composteerd. Ik kijk toch met belangstelling uit naar jullie experimenten.
De stinkende keizerskroon wil ik ook zelf proberen en jullie op de hoogte houden van de resultaten. Ik zal er naar op zoek gaan.
Marlène says
Hallo,
Wij hebben ook veel last van woelmuizen of ratten.
Je kunt ook hondehaar of schapewol gebruiken of plassen in de gaten!
Alles wat een sterke geur heeft is goed!
Guy Barré says
Dag Frank,
In voorgaande reacties lees ik dat haar helpt, dit zal over de geur gaan, je schrijft zelf over een plant die ook een geur afgeeft. Ik heb hier al veel over gelezen, maar ik denk dat alles tijdelijk is wat de geur betreft.
De eerste structurele maatregel die ik zou nemen is het plaatsen van zitstokken voor roofvogels, aan de zijkanten van je moestuingedeelte. En zet riet naast je heggen (ze eten de wortels ervan) en dat geeft weer extra mulchmateriaal.
De volgende heb ik zelf getest met enig resultaat, urine, mest (van hun roofdieren) of gier op hun voedselplaats en ik denk dat deze laatste misschien een zéér goede optie is met diverse functies.
Ik vond verder nog een aantal andere plantenopties, maar heb totaal geen ervaring of ze werken. Euphorbia lathryus en Scilla maritima zouden ze lokken en doden, maar dan is weer de vraag in welke mate je giftige planten in een moestuin wil.
Frank Anrijs says
Dag Guy
ik vrees ook dat geur een tijdelijk fenomeen is, maar we leven op hoop hé.
Ons stuk grond is wel heel uitgebreid en om in alle gangen gier en dergelijke te gaan kappen is redelijk onbegonnen werk. Maar misschien als de rest niet lukt …
Groeten,
Frank
Wim says
Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Af en toe heb ik ook in de afgelopen jaren last van woelmuizen gehad. Ook dit jaar hebben, vermoedelijk woelmuizen, de wortels van een paar kroppen andijvie opgevreten. In totaal door de jaren heen geen grote schade. Ook heb ik wel eens gelezen over de werking van de stinkende “Keizerskroon”. Ooit heb ik wel eens een lastige mol verjaagd door een paar keer water in de gangen te laten lopen. Tijdens het lezen van het artikel dacht ik bij de combinatie van vloeistof en stank aan brandnetelgier. Het is een vloeistof en stink behoorlijk. Ik heb het dus nooit geprobeerd maar het lijkt mij wel het proberen waard.
Groetend,
Wim
Frank Anrijs says
Dag Wim,
bedankt voor de tip 🙂
Groeten,
Frank
Esmeralda says
Dag Frank,
Ik gaf die tip door aan anderen, en kreeg prompt de vraag: waar kan ik die kopen?
Groet,
Esmeralda
Frank Anrijs says
Dag Esmeralda,
ik zal eens navragen of deze man ook effectief planten verkoopt. Ik laat nog iets weten.
Groeten,
Frank
Frank Anrijs says
Dag Esmeralda,
als je wilt kan ik de gegevens van deze persoon doorsturen. Dan kan je zelf contact opnemen indien gewenst.
Tot nu toe helpen ze, onze witloofwortels zijn (nog?) niet aangevreten door onze woelratten …
Groeten,
Frank
lieven says
Qua geur/stank vind ik nectaroscordium siculum fantastisch. Zie ook http://annetanne.be/kruidenklets/2013/05/04/kruidenzout-zelf-maken/ en http://annetanne.be/kruidenklets/2012/05/11/whats-in-a-name/
Judith Postelmans says
dag Frank,
je mag de gegevens voor het kopen van die stinkende keizerskroon ook aan mij doorsturen als dat zou kunnen. Mijn laatste witloofwortels zijn er nu ook aan dus dat wordt een winter zonder witloof 🙂
Anton says
Ik zou ook graag eens de stinkende keizerskroon proberen. Ik weet er alleen niet aan te komen. Zou iemand een adres weten waar ik dat kan aanschaffen?
Judith Postelmans says
Ik wil ook graag nog meer stinkende keizerskroon.
Mag ik ook het adres van de persoon die ze op voorraad heeft.
Ik heb enkele bollen. kan ik die zelf vermeerderen en hoe werkt dat dan?
Frank Anrijs says
Als je de bollen laat zitten dan vermenigvuldigen ze zichzelf. Gewoon elk jaar opgraven en telkens maar 1 terug planten. De overschot kan je dan ergens anders zetten of verkopen.
Dirk says
AL verschillende jaren heb ik last van molshopen, soms serieuze hopen! In mijn grasveld en bloemenperken. Ik heb al heel wat zaken geprobeerd zoals stinkballetjes in de tuin graven om de meter (maar om de zoveel maanden moet je dat herhalen…), klemmen (ben daar niet echt voorstander van… gelukkig heb ik er nooit één gevangen), mollenverjagers op zonne-energie die trillingen veroorzaken, … en muziek. Ja dat laatste werkt wel degelijk: Je hebt ze ook al wel een keer gekregen, zo een verjaardagskaartje of kerstkaartje dat muziek afspeelt als je het open doet… Haal dat kartonnetje dat de muziek speelt er uit, steek het in een doosje en stopt het in de grond. De batterij speelt gerust nog 2 maanden lang. Maar helaas verjaar ik niet om de 2 maanden dus die kaartjes zijn snel weg…
De keizerskroon is tot nu toe de beste methode geweest om deze diertjes wat op afstand te houden. Alhoewel… sommige periodes zie ik nog gangen en hopen opkomen… naast de keizerskroon… 🙁
Stinken doen ze zeker, want zelfs ik ruik op bepaalde momenten de typische geur van deze mooie, klokjesvormige bloemen.
Hans Oskam says
Al een aantal jaren heb ik keizerskroon in mijn moestuin.
De mollen trekken zich er niets van aan, maar de woelratten zijn er niet meer. De witlof, aardpeer en bietjes worden met rust gelaten. Ik heb ze om de twee meter gezet.
Judith says
wij hebben vorig seizoen de wat wij noemen “Sepp Holzer smurrie” (zie in zijn boek p171 voor de samenstelling) in de gaten gedaan waar de woelratten komen knabbelen. Enkel in het stukje moestuin en ik moet zeggen dat ik voor het eerst sinds jaren veel rode bietjes, aardappelen, knolselders, prei, wortel, pastinaak etc… heb die niet aangevreten zijn. Het is enkel een ervaring van 1 jaar en het kan ook zijn dat er door de overvloedige regen van juni veel nesten verzopen zijn. Ik probeer het volgend seizoen opnieuw en zal dan weer evalueren.
Anne Vyncke says
Dag Judith,
Ik wil de “Sepp Holzer smurrie” ook wel eens proberen. Ik vind in zijn boek op pagina 171 echter een samenstelling van beenderzalf om bomen in te smeren. Is het dat wat je gebruikt hebt? Of kijk ik in het verkeerd boek?
Anne
Judith says
Anne, ja dat is het. We hadden boompjes aangeplant in het toekomstige voedselbos en die smurrie gebruikt. En zo zijn we op het idee gekomen om dat ook eens uit te testen bij de woelmuizen. Het is wel een heel gedoe om dat preparaat te maken maar met de hulp van enkele boeren is dat toch gelukt 😉
Anne Vyncke says
Dank je wel, Judith!
Anne
Judith says
fijn je hier nog eens te ontmoeten. Ooit komt het ervan om tot bij jullie te geraken. Succes met de woelrattenjacht;-)