Ik heb al sinds ik 14 – 15 jaar oud ben last van mijn rug. Zeker de laatste jaren heb ik regelmatig rugproblemen gehad, met als climax 2 winters geleden toen ik echt bijna niet meer kan bukken of draaien zonder veel pijn te hebben.
Omdat ik bijna niet kon slapen van de pijn, nauwelijks kon werken en de pijn niet wegging, besloot ik nogmaals naar de dokter te gaan, al wist ik het verdict wel. Na enkele tests en het laten nemen van foto’s bleek dat ik een dubbele hernia had. Mijn dokter begon direct over opereren te praten en schreef mij een pijnstiller voor.
Toen ik met mijn voorschrift in de apotheker aankwam, bleek dit een zeer zware pijnstiller te zijn en mocht ik bv. geen auto rijden eens ik deze nam. Omdat ik nogal afkerig ben van medicamenten – en zeker nadat ik de bijsluiter gelezen had – besloot ik een bezoek te brengen aan een osteopaat die onze kinderen ook goed geholpen had.
Nu, ongeveer 2 jaar later heb ik nog wel last van mijn rug maar slechts na een lange dag in de tuin werken of na stressvolle momenten. Ik heb geleerd dat mijn rug een zwakke plek is in mijn lichaam waar ik gevoelig ben in momenten van stress. Door naar de osteopaat te gaan, die een scheefzittende nek, jaren van vastzittende wervels en scheef lopen heeft aangepakt, en door de oorzaken van veel stress in mijn leven aan te pakken is mijn rugprobleem zo goed als opgelost.
Indien ik niet had gezocht naar achterliggende problemen voor mijn rugproblemen, maar enkel naar de symptomen had blijven kijken, had ik nu al een zware operatie achter de rug, veel pijnstillers moeten slikken en was ik helemaal niet zeker dat mijn rugproblemen opgelost zouden zijn.
Net zo in de moestuin
Onze hedendaagse manier van probleemoplossing is het direct reageren op symptomen.
Luizen op de plant? Direct iets spuiten tegen luizen!
Mollen in de tuin? Direct worden de mollenklemmen, trilstaven, geurende bloembollen en nog andere huis-en-tuin middeltjes bovengehaald.
Vogels die de bessen opeten? Netten over de planten!
Louter symptoombestrijding. Maar dit zorgt ervoor dat de achterliggende oorzaak niet wordt opgelost, waardoor het probleem niet wordt opgelost. Zo blijft u bestrijden, vallen zetten, netten hangen en vooral vloeken dat tuinieren toch zo moeilijk is.
Zoek de échte oorzaak en alle problemen zijn opgelost
Een goed voorbeeld hiervan zijn vogels die bessen opeten. Deze dieren doen dit niet omdat ze honger hebben en de besjes er zo lekker uitzien, ze doen dit voornamelijk omdat ze dorst hebben. Voorzie voldoende mogelijkheden voor vogels om te drinken: poeltjes, borrelstenen, … en er worden nog nauwelijks bessen gegeten door vogels.
Kijk eens aan: nooit meer netten hangen :-).
Ook mollen in de tuin moet u niet negatief bekijken. Ze eten zeer veel schadelijke insecten op zoals larven die aan de wortels van uw groenten vreten en zorgen dat de grond luchtig blijft. Uiteindelijk kunnen die enkele molshopen in de tuin niet veel kwaad, en de voordelen van een mol in de tuin zijn véél groter dan dit ene nadeel.
Plaaginsecten zijn de opruimers van de natuur
Ik heb onlangs het uitstekende boek ‘Tuinieren zonder gif‘ gelezen van Alwin Seifert. Hij stelt dat er een reden is dat uw planten worden aangevallen door luizen. De plant is door één of andere reden verzwakt of ziek en de insecten zorgen ervoor dat de verzwakte en zieke planten worden verwijderd. Enkel de gezonde planten overleven en kunnen zich voortplanten.
Het is niet de eerste keer dat ik dit lees en ik heb er al enkele malen met mensen over gesproken. Wanneer u zorgt dat uw bodem perfect op orde is en dat alle noodzakelijke mineralen aanwezig zijn bent u al goed begonnen. Wanneer dan ook nog eens het bodemleven ideale omstandigheden ondervindt om zich te ontwikkelen dan krijgt uw plant een perfecte start, gaat hij gezond groeien en is de kans op een aantasting door insecten heel klein.
Opgejaagde planten die vooral uit water bestaan en weinig mineralen vinden in de bodem, hebben geen goed werkende verdedigingsmechanismen, hebben zwakkere celwanden en zijn een gemakkelijk slachtoffer voor de opruimdienst van de natuur.
Soms is het een lange zoektocht
Zo is er voor elk probleem in de moestuin wel een achterliggende oorzaak te vinden. Soms liggen ze echt voor de hand, voor sommige zult u goed moeten observeren en kan het lang duren voordat u de oorzaak vindt. En zelfs wanneer u de oorzaak gevonden heeft, kan de oplossing een langdurig proces zijn dat jaren in beslag neemt.
Maar dit is natuurlijk nog altijd beter dan jaar in jaar uit mollen te verjagen, bestrijdingsmiddelen te spuiten en netten te hangen.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
LandsEinde says
Ik denk er precies zo over, heb er ooit nog een logje aan gewijd. http://landseinde.wordpress.com/2013/02/11/mollen-mijn-tuin-niet/
Toen ik nog niet op het platteland woonde had ik een buurvrouw die heel het tuinseizoen iedere avond haar gazon + planten besproeide. Opeens had ze “last” van echt heel veel emelten in haar gazon die ze dan met gif heeft weggekregen. Toen ik haar zei dat het kwam door het het overvloedig beregenen geloofde ze mij natuurlijk niet. 🙁
no naudts says
Ik heb toch zo mijn bedenkingen over- nooit meer netten hangen- als ik na een doortocht van de spreeuwen zie hoeveel kersen er op de grond liggen, is het is een beetje naief om te denken dat met drinkwater te zetten het probleem opgelost is, een merel daarentegen is anders, die komt om een kers een eet ze op, met hem willen we wel delen,maar tegen spreeuwen hebben we geen verhaal en de bomen zijn te groot om af te dekken, als er iemand tips heeft om deze krijsende vogels af te schrikken… wij horen het graag.
Guy Barré says
Het voedsel bestaat dan voornamelijk uit schadelijke insecten, zoals emelten en ritnaalden. De veeboer mag hier blij mee zijn.
….
Men heeft wel resultaat gehad met de electronisch versterkte angstschreeuw van de spreeuw. Spreeuwen blijken daar, zelfs op de lange duur, een gruwelijke hekel aan te hebben.
info van http://www.schellekens-vogels.nl
Maar ik dacht aan de natuurlijke oplossing, nodig de natuurlijk predator uit.
Zorg ervoor dat hij in je boomgaard kan leven. Een sperwer eet spreeuwen…
Brecht Verpoort says
Interessant, maar … gaat deze theorie ook op voor pakweg coloradokevers, processierupsen en Amerikaanse vogelkers? Heb ik bepaalde fouten gemaakt of signaleren deze soorten problemen in mijn tuin? Leveren deze fauna en flora ook nuttige diensten in de tuin en ontstaat er op termijn spontaan een natuurlijk evenwicht als je deze soorten hun gang laat gaan?
Guy Barré says
Je natuurlijk evenwicht moet je aanbieden of kansen geven tot…
Je fauna en flora geeft je inderdaad bepaalde signalen.
Door zelf micro-biotopen na te bootsen werk je mee aan dat natuurlijk evenwicht. Door signalen te leren herkennen kan je anticiperen.
Een link over loopkevers en hun diverse biotopen tegen bijvoorbeeld coloradokevers.
http://www.tuinkrant.com/artikel/loopkevers-zijn-erg-nuttig-bestrijding-bladluis-coloradokever-larven-cicaden-springstaarten
Processierupsen is zo’n signaal. Vele gemeenten hebben massaal eiken aangepland, wat op zich geen probleem is. Maar het biologisch evenwicht is zoek. In bos en natuurgebieden blijkt er een evenwicht te blijven. Natuurlijke vijanden zijn bv sluipwesp, sluipvlieg en de grote poppenrover.
Kortom, zorg je voor voedingsbronnen of de juiste biotoop, dan krijg je bezoekers.
aardappelen trekt coloradokevers… De juiste biotoop voor de loopkevers….
sluipvliegen voeden zich met honingdauw en nectar….
Amerikaanse vogelkers zorgt voor teveel concurrentie bij bosverjonging, ik ken deze discussie en het is met veel voor en tegenstanders.
Natuurlijk is dat groen goed, maar dat evenwicht met andere soorten verstoren is er niet goed aan.
Om af te sluiten, je kan zelf ingrepen doen om dat evenwicht te stimuleren.
Frank Anrijs says
Dag Brecht,
deze theorie geldt voor alles maar is niet altijd eenvoudig toepasbaar en succes is zeker niet verzekerd. Het voorkomen van Amerikaanse Vogelkers bv. heeft zijn oorzaken in de massale aanplant in de vorige eeuw. Meer informatie hierover en over mogelijk manieren om ze kwijt te geraken vind je hier: http://www.invexo.eu/nl-BE/Probleemsoorten/Amerikaanse_vogelkers.aspx.
Het zoeken en aantrekken van natuurlijke vijanden is soms ook een traag proces. Wij hebben grote problemen met woelratten. Door het aantrekken van natuurlijke vijanden zoals uilen, torenvalken, … proberen we hun aantal te beperken. Momenteel hebben we een uilenfamilie en 2 torenvalken die jagen op ons gebied maar het aantal ratten is nog veel te groot.
Elk jaar wordt ons uilennest na gekeken en worden de jongen geringd. Enkele jaren geleden vonden ze tijdens het nakijken van het nest een hele voorraad ratten. Deze waren blijkbaar zo overvloedig aanwezig dat de uilen er teveel vingen. Maar het heeft nauwelijks effect gehad op de vraatschade door de woelratten.
Toch hopen we dat er op termijn nog andere natuurlijke vijanden komen en dat er een evenwicht ontstaat waarbij de woelratten niet verdwijnen maar toch minder overvloedig aanwezig zijn.
Het zijn soms geen fouten van u, maar algemene fouten door onze verstedelijking en afbraak van de natuur. Roofvogels zijn zeldzaam, vele andere natuurlijke vijanden zijn ook beperkt aanwezig door het gebruik van gif, vallen en gebrek aan biotoop.
Bedankt voor uw reactie,
Frank