Sla het eerste het beste moestuinboek open en bekijk de teelthandleidingen. Ik kan u met 100% zekerheid garanderen dat de er in elk boek een uitgebreide beschrijving staat van de beste bodem voor dat specifiek gewas, na welke andere groentefamilie ze het liefste komen, hoeveel licht ze nodig hebben, wat voor grond ze prefereren en welke de ideale bemesting is.
Ik weet niet of u het ooit al geprobeerd hebt, maar het is volgens mij onmogelijk om voor elk gewas zijn geprefereerde omstandigheden te creëren.
Een voorbeeld: de ui
Het begint al direct bij de teeltwisseling:
Uien passen wegens hun specifieke bemestingsbehoefte het best op het perceel van de wortelgewassen. Maar omdat wortelgewassen dikwijls na bladgewassen gekweekt worden – waartoe ook de prei behoort – moet u toch opletten of die het voorgaande jaar daar niet gestaan hebben.
Prei behoort namelijk tot dezelfde familie als de ajuin en deze mogen wegens (mogelijk) aaltjesproblemen niet na elkaar gezet worden. Maar net voor die aaltjesproblemen mogen uien ook niet na peulvruchten, wortelen en aardappelen gezet worden.
Maar het mag ook niet na kool- en vruchtgewassen want deze grond is juist heel zwaar bemest en is te rijk aan voedingsstoffen.
Blijft over: niks.
?
Dus zetten we het maar bij de wortelgewassen – we volgen nog steeds het moestuinboek.
Dan lezen we verder en komen we bij de bemesting uit.
Voor ajuinen wordt het gebruik van stalmest, compost en samengestelde organische meststof afgeraden. Er komt voldoende stikstof vrij door het natuurlijk proces van mineralisatie. Dit betekent dat het bodemleven een deel van uw humus afbreekt en zo voedingsstoffen vrij zet.
Het opbouwen van humus in de bodem, het voorzien van organische stof voor het bodemleven vormt volgens mij de basis van een goede moestuin. Maar nu moet ik moedwillig toezien hoe mijn gehalte aan humus en organische stof wordt verlaagd op elk stuk grond waar ajuinen staan?
Een oplossing die wordt voorgesteld door de auteurs voor het verlies aan organische stof is het jaar voordien een grote hoeveelheid verteerde stalmest inwerken. Maar opgelet!
Dit moet wel in overeenstemming zijn met het gewas dat er dan op komt!
En het zijn vooral kolen en vruchtgewassen die veel meststof nodig hebben.
En hierna mochten toch geen ajuinen gezet worden?
En dan heb ik het nog niet gehad over de bijkomende bemestingsadviezen voor ajuinen tijdens het groeiseizoen!
En dit is nog maar voor één gewassoort!
AAAAAHHHHHHH
Het is om een punthoofd van te krijgen en alle boeken buiten te kappen!
Waar blijft het plezier van tuinieren vraag ik mij dan af?
Het is gewoon onmogelijk om iets juist te doen, het is ongelooflijk ingewikkeld om zo een plantschema en teeltwisseling te maken.
Ik verschiet er niet van dat zo veel beginnende tuiniers gefrustreerd de handdoek in de ring gooien en hun groenten in de Aldi of de Colruyt gaan halen.
Natuurlijk tuinieren boven alles
Geef mij dan maar onze manier van tuinieren. Wij tuinieren misschien uit de losse pols, maar stellen bij alles wat wij doen 1 vraag: verbetert dit mijn grond?
Indien het antwoord nee is, doen we het niet. Ik loop niet rond met een rekenmachine in de tuin om mijn meststofgift te berekenen, maar wij leggen gewoon een dikke mulchlaag van bladeren, smeerwortel, …
Zo hebben wij een bodem met een hoog humusgehalte, voldoende stikstof, goede structuur en groeit alles goed.
Geen problemen met erwten die geen bloem maken door een teveel aan stikstof ( er waren er dit jaar zoveel dat ze zelfs niet allemaal geplukt geraakt zijn), wel veel aardappelen bij een – theoretisch – te hoge pH, geen rottende bonen door teveel organische bemesting, …
Ik ben er heilig van overtuigd dat een bodem die goed gevoed is met organische materialen een rijk bodemleven ontwikkelt.
En de combinatie van een grote voorraad aan humus en organische stof in de bodem met een brede diversiteit aan bodemleven is voldoende. Zij zullen samen wel zorgen dat uw pH in orde is. Zij zullen samen wel zorgen dat de planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben wanneer ze die nodig hebben.
U moet u van al die theorieën niet veel aantrekken, u moet zich slechts focussen op 1 vraag:
Hoe verbeter ik mijn bodem?
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Rob en Joyce de Vries says
Precies zoals wij er ook over denken. Wij houden ons ook niet bezig met wat, waar en hoe het vorige jaar……We putten onze grond niet uit. We hebben het geluk dat er aan onze moestuin een bos grenst. We rijden ieder jaar heel heel heel veel kruiwagens humus over de moestuin. De laag humus verschilt per bos. De humuslaag in ons bos is niet erg dik (veelal dennenhout) dus we moeten wel ieder jaar verder rijden om de boel bedekt te krijgen. We houden ons niet echt bezig met teeltwissel. Misschien is dit luiheid van ons, want soms staan er per jaar wel 3 soorten groenten op een zelfde stuk. We noteren dit niet zorgvuldig en zijn dan volgend jaar vergeten waar wat precies gestaan heeft. We hebben nog nooit last gehad van aaltjes, ziektes etc. We hebben wel een groot geluk dat we geen buren hebben waar ziektes vandaan kunnen komen. Uiteraard hebben we wel last van rupsen, duiven en slakken, maar die zijn er ook als je wel teeltwissel toepast. Zelfs in de kas zetten we ieder jaar aan dezelfde kant tomaten en ieder jaar is de oogst geweldig. We laten wel tegenwoordig de wortels van alle geoogste groenten in de grond zitten en het afval van bijvoorbeeld geoogste zonnebloemen, prei of kolen laten we ter plaatse vallen zonder op te ruimen. Het oogt wat rommelig maar daar wen je aan.
Groeten Rob en Joyce
Frank Anrijs says
Dan ziet het er net zo uit als bij ons dan ;-).
Groeten,
Frank
Pé says
Wat een verademing !
Voor mens en bodem,
en voor onze natuur tout court !
Merci Frank.
jean marie says
dag meneer een vraag als ik mijn gras afrijd mag ik da dan gebruiken om tussen mijn planten te leggen en aan mijn radijzen heb ik wa knaagsporen gevonden helpt daar iets tegen groeten jean marie