Enkele weken geleden had ik wat overschot aan tijd omdat het even niet zo druk was in mijn winkel. In plaats van op mijn vingers te draaien ben ik even in de bibliotheek van mijn moeder gaan neuzen en vond er het boek ‘Tuinieren zonder gif’ van Alwin Seifert.
Tuinieren zonder gif
Eerst uitgegeven in 1971 vertelt de schrijver over zijn zeer lange ervaring als tuinaanlegger en tuin-architect en later als onderzoeker naar de effecten van eigen gemaakte compost op zijn planten en fruit.
Het boek is in dezelfde stijl geschreven als het bekende boek van Ruth Stout. De schrijver vertelt eigenlijk voluit over zijn verleden, over zijn vroegste ervaringen en over de problemen en successen die hij tegenkwam.
De nadruk wordt gelegd op het gebruik van compost in de tuin. Maar alhoewel hij al in de jaren ’30 en ’40 volop actief was als tuinaanlegger, heeft hij zich pas later toegelegd op het kweken van groenten en fruit.
Het is een vlot geschreven en vlot leesbaar boek van een 180 blz. Omdat het meer een verhaal is dat verteld wordt en geen droge opsomming van feiten, is het boek snel uit.
Vroeger wist men al wat we nu ontdekken
Wat mij dikwijls opvalt als ik boeken over tuinieren lees uit deze periode (of vroeger), is dat mensen eigenlijk al enorm veel wisten en toepasten over Natuurlijk Tuinieren. Het verdrukken van de natuurlijke manieren van groenten kweken is al begonnen rond de eeuwwisseling, maar het is pas na de tweede wereldoorlog dat de chemische industrie alles overneemt. Geleidelijk is zo een groot deel van de kennis over natuurlijk tuinieren verloren gegaan.
Ook in dit boek komt duidelijk naar voren dat mulchen, het belang van humus in de grond en een goed werkend bodemleven toen al erkend werden als bepalende factoren in een succesvolle oogst.
Het boek geeft een overzicht van hoe u compost kunt maken en gebruiken. Ook de effecten van compost zijn op zijn minst opvallend te noemen.
Ik heb het boek snel uitgelezen en ook verschillende belangrijke tips gelezen. Een belangrijk onderdeel van gezonde fruitbomen is volgens de schrijver het maken van onkruidvrije cirkels rond de boom die dan bedekt worden met gemaaid gras.
Indien u het boek nog kan vinden – zeker de bib raadplegen – dan moet u het zeker eens lezen. Het versterkt de overtuiging dat tuinieren op een natuurlijke wijze de enige wijze is. Ook is het leuk om te lezen dat men 60 – 70 jaar geleden ook al problemen had met sproeistoffen, vervuiling en slechte bodemstructuur en dat de oplossing hiervoor heel simpel humus en compost was/is!
De schrijver probeert ook zijn overtuiging over te brengen dat een gezonde plant enkel kan bestaan in een gezonde bodem die rijk is aan organische stof en hierdoor het bodemleven stimuleert (dat heb ik precies nog al eens gehoord :-)). Hij gaat hierin nog een stap verder en is er zeker van dat een gezonde plant niet wordt aangetast door plaaginsecten.
Hierover heb ik in een vorig artikel al geschreven, en dat leverde de nodige discussie op. Ook ik ben niet volledig overtuigd dat een gezonde bodem en een gezonde plant voldoende is om geen aantasting en problemen te krijgen. Zijn woelratten bleven van zijn groenten en fruitbomen af eens zijn grond humusrijk en gezond was.
Daar wij zelf veel problemen hebben met woelratten thuis, lijkt me dat toch iets te ver gezocht. Een gezonde bodem vormt een – belangrijk – onderdeel maar er zijn toch ook andere factoren die meespelen.
Conclusie
‘Tuinieren zonder gif’ van Alwin Seifert is een vlot geschreven, interessant boek waar je verschillende dingen kunt uithalen om direct toe te passen in de tuin (Enkel is het niet zo gemakkelijk verkrijgbaar).
Heeft u misschien een suggestie voor mij om te lezen? Niet dat mijn ‘nog te lezen’-lijstje leeg is maar misschien heeft u een boek gelezen waar u van zegt: “Dat moet iedereen gelezen hebben die Natuurlijk wilt tuinieren!”. Of heeft u een boek op het oog maar twijfelt u nog? Laat het het maar weten in de reacties hieronder!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Bor Borren says
Leuk! Onlangs heb ik op de rommelmarkt een boekje gekocht ‘Biologische groenteteelt en bemesting’ van Ewald Könemann. Geschreven in 1956, in het Nederlands uitgegeven in 1974. Ik heb dezelfde ervaring zoals jij het omschrijft. Helder, logisch en toegankelijk geschreven. En het gevoel dat we het weer moeten ontdekken terwijl de kennis er al lang is!
Frank Anrijs says
Dag Bor,
het is idd alsof we ergens van het juiste hoofdpad op een obscuur zijpad – van de huidige gangbare landbouw – zijn geraakt. De terugtocht naar het hoofdpad verloopt moeizaam, maar ik denk dat er steeds meer mensen het gaan terugvinden 🙂
Frank
dirk de cock says
Ikheb een vraag i.v.m. mijn rode en witte bessenstruiken.
Ze dragen momenteel veel trosjes maar ik merk dat bij grote delen ervan (meestal de uiteinden) besjes ontbreken. Eigenlijk schiet er maar een deel van de tros meer over.
Enig idee wat de reden hiervan kan zijn?
groeten
Dirk
Frank Anrijs says
Dag Dirk,
wij hebben thuis identiek hetzelfde bij onze bessenstruiken. Ik vermoed dat het een probleem met de bestuiving is geweest. In het begin van de bloei was het mooi en droog weer waardoor de bijtjes, vliegen en andere bestuivers goed hun werk konden doen.
Daarna is er een lange periode van regen en lage temperaturen geweest. De bijen bleven weg, andere bestuivers waren er ook niet echt veel waardoor de laatste bloemetjes niet of slecht bestoven zijn. Onze vroege soorten hebben wél mooie trossen, de andere allemaal halve.
Ik denk dat je de reden ervoor niet verder moet zoeken, maar misschien heeft iemand nog een andere verklaring?
Groeten,
Frank
Brecht Verpoort says
Beste Frank
Twee boeken waar ik veel inspiratie uit gehaald heb (maar die je misschien al kent) en waarin ook dieper wordt ingegaan op mulching en compost zijn
“Permakultur” van Sepp Holzer (blijkbaar pas ook in het Nederlands verschenen) en “Tuinen van overvloed” van Fransje de Waard. Niet alles uit deze boeken is zomaar onmiddellijk toepasbaar, maar het zet je wel aan het denken, en je komt er mee op nieuwe ideeën.
Frank Anrijs says
Dag Brecht,
beide boeken vormen inderdaad een mooie inleiding op permacultuur, al blijft Tuinen van Overvloed wel redelijk theoretisch vind ik persoonlijk.
Indien u trouwens deze boeken interessant vond, dan moet u volgens mij ook zeker Gaia’s Garden lezen! Heel praktijkgericht, heel vlot leesbaar met een ton aan toepasbare en nuttige informatie. In mijn ogen echt het belangrijkste boek over permacultuur.
Groeten,
Frank
Judith Postelmans says
Onze bessenstruiken vertonen hetzelfde fenomeen, halve trossen. Nu begrijp ik waarom en moet niet verder gaan zoeken.
jan dheedene says
Yep, hier net hetzelfde, halve trossen in de bessenstruiken.
Ik ga nu wel een schotel water plaatsen net boven mijn struiken voor de dorstige vogels weg te houden van de bessen. Want telkens opnieuw die groene netten spannen vind ik maar niks.
Lucèce Roegiers says
Er is nog een andere reden waarom trossen onderaan geen besjes dragen. Wij hebben ook heel wat struiken waaraan elk jaar de bessen onderaan ontbreken. Eerst dacht ik ook enkel aan vogels die ze zouden opgepeuzeld hebben maar toen we later andere variëteiten gekocht hadden, bleek dat bij die struiken niet het geval te zijn.
Elk jaar, ook nu, zijn het steeds dezelfde struiken waarbij onderaan de trossen bessen ontbreken en andere die volle trossen leveren. Nu de bessen nog groen zijn, kan dat trouwens niet van de vogels zijn, ze zijn gewoon onvolledig bevrucht. Bij de aankoop van bessen moet je dus nagaan of die struiken een volledige bevruchting geven. Bij ons zijn dat de late variëteiten. Ik zal de variëteiten eens opzoeken maar je kan het ook soms vinden in de cataloog van sommige kwekers.