Vrijdagavond ben ik naar een lezing geweest van Louis De Bruyn over het zelf telen van zaden. En ik kan u ten zeerste aanraden om eens een lezing van hem bij te wonen. Hij spreekt met zoveel kennis van zaken, met zoveel gemak en passie dat het een plezier is om hem bezig te horen!
Mijn kennis over zaden kweken is redelijk beperkt en ik was dan ook een zeer aandachtige luisteraar. En na een dikke tien minuten was er al iets dat Louis zei dat bij mij een puzzelstuk deed vallen.
Niet dat het zo’n speciale onthulling was, maar de manier waarop hij een gedachte van mij verwoorde was gewoon perfect. Ik zou er zelf nooit opgekomen zijn, maar ik ga het nu zeker dikwijls gebruiken :-).
U bent geen producent
In de natuurlijke – en eigenlijk in elke – moestuin moet u samenwerken met de natuur. U moet niet proberen om de natuur voor uw kar te spannen en enkel de voordelen te oogsten. U moet ook iets terugdoen voor de natuur en dat noemen we samenwerken of meewerken met de natuur.
U staat zelfs helemaal niet aan het roer in de moestuin, u bent afhankelijk van wat de natuur doet en voorziet. Het is de natuur in de vorm van het bodemleven, de bodem, de zon, lucht en regen die ervoor zorgt dat de groenten groeien. Het is de natuur in al zijn aspecten die ervoor zorgt dat de grond uw groenten voorbrengt, het is dus eigenlijk de natuur die de groenten in uw tuin produceert!
Niet u dus, maar de natuur is de producent!
Maar welke functie heeft u dan in de tuin?
U bent een verzorger
In de natuurlijke moestuin is de functie van de tuinder heel simpel: u zorgt ervoor dat het bodemleven zich goed voelt en in ideale omstandigheden kan werken. Door te mulchen, door veel organische stof te voorzien, door niet te spitten, …
U zorgt er ook voor dat uw groenten optimale omstandigheden hebben om te groeien, u zaait en plant in het juiste seizoen, geeft wat lavameel als extra voeding, zorgt dat de planten voldoende plaats en licht hebben, …
Vergelijk het met de zorg die u aan uw kinderen besteedt. U kijkt toe hoe ze als klein, kwetsbaar baby’tje nog niet veel kunnen en kwetsbaar zijn. U omringt ze met al uw liefde en beschermt en bemoedert ze. Hoe groter ze worden, hoe minder zorgen ze nodig hebben, maar u blijft ze toch nog van een – steeds groter wordende – afstand begeleiden en in het oog houden.
In de tuin hebben uw kiemplantjes de meeste aandacht en hulp nodig, maar groeien moeten ze zelf doen, dat doet u niet voor hen! U kunt enkel bemoederen, liefhebben en verzorgen. De natuur helpt u en ‘produceert’ een mooie oogst.
Maar denk nu niet dat u geen belangrijke functie heeft! Zonder liefde en aandacht gaan uw groenten niet goed groeien. U vormt een onmisbare schakel, u bent levensbelangrijk voor de moestuin in de functie van verzorger :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
esmeralda says
Heel mooi. Om niet meer te vergeten!
Frank Anrijs says
Yep 🙂
immy says
Wonderbaarlijk, hoe de woorden van de een de puzzelstukjes van de andere in mekaar kan laten vallen.
Frank Anrijs says
Het loopt soms vreemd ja 🙂
mieke vanderhaeghen says
op een zeer eenvoudige bevattelijke manier alles verwoord
mieke
Frank Anrijs says
Merci 🙂
jan dheedene says
Sounds perfect!
Frank Anrijs says
Zo klonk het mij toch in de oren!
myriam prent says
100% zoals ik het ervaar in m’n tuintje!
pé says
Inderdaad een treffende en mooie nuance !!! Die kan ik nooit meer vergeten 🙂