Stilaan wordt het tijd om volle bak aan de slag te gaan in de moestuin. Zeker na de regen van de komende dagen is het ideaal om te zaaien en te planten. De grond gaat wat water kunnen opnemen en dat is nodig, want veel is er de afgelopen maand niet gevallen.
Je weet ondertussen al wel dat ik geen voorstander ben van de gangbare manier van combineren waarbij je in tabellen gaat kijken wat wel en wat niet goed samengroeit. Er staan daar zoveel tegenstrijdigheden in dat het gewoon onmogelijk is om juiste combinaties te vinden. Volgens mij moet je trouwens niet naar stricte onderlinge combinaties kijken, maar moet je met veel meer factoren rekening houden bij het combineren.
Zo werken we op Yggdrasil met het systeem ‘Schijnbare Chaos’. Hierbij kijk je naar veel meer factoren, zoals bv. grootte van de plant, de diepte van inworteling, kleur van het blad, …. Een uitgebreidere uitleg hierover kan je hier lezen.
Maar uiteraard zijn er ook hier uitzonderingen. Zo blijft het allemaal wat spannend en uitdagend ;-).
Planning
Onze bedden van 1.2 meter breed zijn opgedeeld in ‘eilandjes’ van 2.5 meter lang. Elk bed bestaat zo uit verschillende eilandjes. Elk eilandje wordt met andere combinaties opgevuld, zo krijg je al direct een goede mengeling van uw planten. Er zijn combinaties door het indelen in eilandjes, en op de eilandjes staat ook nog eens alles gecombineerd volgens organische golvende lijnen.
(Als ik het zo nalees, lijkt het ongelooflijk ingewikkeld, maar eigenlijk is het redelijk eenvoudig!)
Maar wij zetten niet alles op deze manier enkele zaken zoals pompoenen, aardappelen, aardbeien en erwten krijgen een eilandje apart of een speciale plek in de tuin.
Pompoenen
Wij planten pompoenen niet in onze moestuin, deze groeien immers veel te hard en zouden alle andere groenten versmachten. Zeker als je flink wat pompoenen wilt hebben om de hele winter door lekkere pompoensoep te kunnen maken! Daarom krijgen onze pompoenen een plaatsje aan de voet van onze composthopen.
Hoe dat juist te werk gaat, kun je hier bekijken: Hoe wij pompoenen kweken.
Aardappelen
Aardappelen krijgen ook een eiland voor hen alleen. Het enige waar we soms mee combineren is met tuinbonen. Dit heeft voor beide planten een voordeel.
De tuinboon groeit redelijk hoog en heeft dan best ondersteuning nodig met een licht bamboestokje. Als je ze tussen aardappelen zet, dan houdt het loof van de aardappelen de boon goed recht en moet je ze niet allemaal individueel aanbinden.
Andersom zorgen de stammen van de boon ervoor dat het loof van de aardappelen niet zo snel platvalt. Hierdoor kan de plant langer blijven verder groeien en zul je een grotere opbrengst hebben.
Aardbeien
Wij dekken onze aardbeien niet af, alhoewel we veel vogels hebben zitten op ons domein. En toch eten ze nauwelijks aan onze aardbeien, of beter gezegd, de vogels vinden de meeste van onze aardbeien niet en laten ze daarom gerust.
Wij planten telkens een eilandje vol met zo’n 14 planten. Het bed is dan zeker niet vol, maar tijdens het jaar maken de aardbeien vele uitlopers en groeit het hele bed stilaan vol. Wij laten al deze uitlopers staan en moeien ons niet met dit eiland, enkel onkruid wordt verwijderd.
In het tweede jaar staat het bed helemaal vol met aardbeien en geven de planten ook de meeste aardbeien. Ze zijn volgroeid, geven een massa bloemen en vruchten en deze vruchten zitten voor een groot deel verborgen tussen de planten. De vogels vinden enkel de vruchten die langs de buitenkant van het eiland groeien, de rest blijft ongemoeid!
Het derde jaar laten we de planten nog staan, maar de opbrengst vermindert dan toch wat omdat er iets te veel planten op het eilandje staan. Aan het einde van het seizoen worden de bladeren afgesneden en gebruikt als mulch, de wortels worden verwijderd.
Erwten
Als je niet heel veel erwten zet, dan volstaat een eilandje met een draad misschien, maar wij zetten heel veel erwten om ook te verkopen in de winkel. Dus zetten wij een heel bed ineens vol. We spannen een draad over de hele lengte en deze wordt helemaal volgezet met erwten.
Geen combinaties, eventueel zou je langs de randen van het bed nog snel wat kroppen sla of radijsjes kunnen kweken, maar langere teelten gaan echt niet. Erwten groeien fors en zakken wat uit als ze ouder worden. Alles op de randen van het bed zou dan overschaduwd worden en niet goed groeien.
Het voordeel van deze lange stroken erwten is dat je uw tuin zo wat opdeelt in verschillende kamertjes. Zo heb je een beter micro-klimaat, betere omstandigheden voor vogels en het creëert meer rand.
Aan de slag
Begin dus maar te zaaien en te planten, gebruik ons systeem van combineren, maar vergeet niet dat er voor enkele soorten een uitzondering op de ‘Schijnbare Chaos’ kan gemaakt worden!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Viviane says
Hey Frank,
Had een reactie in het deel “wieden doe je in 2 x”
Kan je hier eventjes naar kijken? Dank je
Daniël says
Hallo Frank,
Plant je uw pompoenen elk jaar op de zelfde plaats aan je compost. Zo ook voor de aardappelen, plant je die elk jaar op een ander eilandje. Omdat voor het rooien van die aardappelen uiteindelijk de ganse grond is omgewoeld,( ook al doe je het voorzichtig) als je dan elk jaar een ander eilandje neemt. Dan is de grond na een tijdje overal om gewoeld, en ik dacht dat het niet de bedoeling was.
De oostindische kers en Nieuwzeelandse spinazie kan ook alles overwoekeren, bijna zoals pompoenen. Zijn daar ook zaken waar we moeten op letten.
Groetjes Daniël
Sofie says
Dag Frank,
Begin je dan na 3 jaar een nieuw aardbeieneilandje ergens anders, of dun je de planten gewoon uit tot op 14 stuks?
Frank Anrijs says
We beginnen dan gewoon op een ander eilandje, het oude eiland met aardbeien wordt volledig vrijgemaakt.