Ik begin een klein moestuintje voor 1 persoon met misschien uitbreiding. ik gebruik wil de zaaikalender van der Wal gaan gebruiken.
Een eigen composthoop maken is niet mogelijk voor mij.
Een appelboom, Elstar, wordt er morgen ingezet. Moet deze in de potgrond of bemeste tuinaarde.
Mijn plan is om groenten zoals tomaten, prei, bloemkool, spinazie, spruiten e.d. te planten. En vooral aardbeien met houtsnippers.
Ik heb een vraag;
De grond is erg arm en ik wil er een laagje bemeste tuingrond of potgrond bovenop leggen of een beetje vermengen.
is dat een goed begin?
Ik heb nog maar net een volkstuin in Temse, het eerste jaar, pas begonnen dus en totaal geen groene vingers, een complete leek! Jouw inzichten zijn voor mij ontzettend interessant maar ik ben wel al “verkeerd” bezig (tips van anderen, geen tijd gehad om me in te werken, mama zijnde van twee lieve, kleine kindjes) . Ik ben daarom geïnteresseerd in de online cursus die je voorstelt. Voor nu is het waarschijnlijk te laat, maar geef jij deze cursussen nog en zie jij dat zitten (ik weet niet wanneer we dan best beginnen).
Ondertussen probeer ik zoveel mogelijk te lezen.
Ik observeer mijn tuin al twee jaar maar steeds vraag ik me af of ik nu genoeg weet om er aan te beginnen. Ik weet nl niet zoveel van tuinieren dus steeds komt er wel iets van kennis bij, maar dat belemmert me om van start te gaan. Nochtans ben ik een daadkrachtig iemand…..Tips zoals “plant klimplanten tegen de zuidelijke muur” helpen enorm.Mijn tuin is zuidwaarts gelegen maar oost en zuidelijk staan meerdere grote bomen van een park. Prachtig om naar te kijken, maar het maakt dat de zonneplekjes in mijn tuin beperkt zijn. Dat is meteen de reden dat niet goed weet hoe eraan te beginnen. Ik denk: ik plaats een moestuin op de plek waar het meeste zon komt. Dat is dan tegen de oostelijke muur. Ik denk dat ik het toch gewoon moet uitproberen… Wat denk jij?
Veel mensen mailen mij met vragen over het opstarten van een (natuurlijke) moestuin. Ik weet dat het soms een grote drempel kan zijn om te beginnen als u er absoluut geen kaas van gegeten heeft. Het is ook niet alsof u ergens kunt vinden hoe u moet beginnen van het begin om een verwaarloosde moestuin of grasmat om te toveren tot een productieve, natuurlijke moestuin.
Ik probeer via mail dan wel wat informatie te geven, maar er is zoveel te vertellen over het opstarten en eerste jaar in een moestuin dat het niet mogelijk is om volledig te zijn via mail. Onze jaarcursus (zowel online als ‘in het echt’) gaan het hele jaar door over het opstarten van een natuurlijke moestuin en dan nog is de informatie dikwijls redelijk oppervlakkig omdat er simpelweg zo immens veel te vertellen is!
Een tussenoplossing
Wilt u toch beginnen dit jaar, maar is de drempelvrees te groot of heeft u absoluut geen idee hoe u dat moet aanpakken? Wij geven in de paasvakantie een workshop ‘Voedsel Kweken’ waarin wij de basis van het natuurlijk tuinieren uitleggen. De helft theorie, de helft praktijk zodat u thuis direct aan de slag kan.
Het is natuurlijk een minimale inleiding, maar het zorgt er wel voor dat u thuis direct weet wat u eerst moet doen en dat u al kan zaaien en planten! De rest kunt u dan zelf verder ontdekken, want het gezegde ‘al doende leert men’ gaat volledig op!
Meer informatie over de workshop vindt u hier: Workshop Voedsel kweken. Wij aanvaarden maximaal 12 personen, de lijst geraakt stilaan vol. Als u een jumpstart natuurlijk tuinieren wilt krijgen, aarzel dan niet te lang!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Geef een reactie