[mashshare]
Begin juni was het heel mooi tuinweer, ik had mijn vrije dag helemaal vrijgehouden want ik moest enkele achterstallige werkjes doen in mijn tuin. Tomaten opbinden en dieven, wat onkruid verwijderen, aardbeien afdekken, … Ook wou ik al beginnen met enkele koolsoorten te zaaien en vroege herfstprei in de grond te steken. Ik had wat plantjes meegenomen van op het werk en ging deze op een vrij plaatsje in de grond steken.
Toen ik door mijn zaadvoorraad ging de avond ervoor merkte ik dat ik nog geen maïs had gezaaid en dat het blijkbaar ook al een tijdje geleden was dat ik sla en radijsjes had gezaaid. Voor maïs was het ondertussen al te laat – geen lekker verse maïskolven bij mijn sla dit jaar 🙁 – en ik zou een tijdje geen eigen sla en radijsjes hebben.
Een moestuin vereist een uitgebreide planning
Het hangt natuurlijk af wat het doel is van uw moestuin. Indien u enkel zaait en plant voor het plezier en de bezigheid en het u niet veel uitmaakt wat u kunt oogsten, dan moet u niet veel plannen. U zaait en plant wanneer u tijd en goesting heeft en uw tuin zal snel volstaan. Wanneer u dan in de loop van de zomer enkele najaarsteelten zaait of plant bent u ook al voorzien om in de winter eigen gekweekte groenten te kunnen eten.
In een grotere tuin, waarin u het jaar rond zoveel mogelijk en zo breed mogelijk uit wilt eten, moet u wél een goede planning maken. Deze planning kunt u best in de rustige periode in de winter maken, meestal samen met het bestellen en sorteren van uw zaden.
Omdat ikzelf een druk werkschema heb en mijn ouders ook hun handen nog overvol hebben, maakt mijn moeder een gedetailleerde plant- en zaaikalender voor het volledige jaar zodat niets vergeten of te laat gezaaid geraakt.
VELT-Kalender
De basis van onze zaai- en plantkalender vormt de VELT-kalender (Deze kalender kunt u hier afhalen: VELT-kalender).
De kalender is van onschatbare waarde en bevat een gedetailleerd overzicht van wat u moet zaaien en planten in welke periode. De kalender is heel volledig en indien u deze overloopt terwijl u uw planning opmaakt, gaat u zeker niets vergeten of overslaan. Hierdoor bent u zeker dat u niet midden in het seizoen ineens merkt dat u nog geen maïs heeft gezaaid of vergeten bent plant-ajuin te kopen.
U moet zich natuurlijk niet strikt aan de dagen van planten en zaaien houden. Het is een indicatie en zorgt dat u niets vergeet. De kalender is al oorspronkelijk gebaseerd op de kosmische kalender van Maria Thun maar al in vele jaren niet meer aangepast.
Kosmische agenda
In de biologisch-dynamische landbouw, steunend op de antroposofische visie, houdt men bovendien rekening met de kosmische invloeden. Men gaat er immers vanuit dat er ook niet-materiële invloeden zijn op de plantengroei. Deze niet-materiële invloeden zijn je gezindheid jegens de plant en de kosmische invloeden waarbij de maan een centrale rol speelt.
Maria Thun heeft het werken met de maan uitgewerkt en u vindt de gegevens en leidraad in de Kosmos-agenda uitgegeven bij Hesperia. Hierbij houdt men rekening met de beweging en de positie van de maan en de planeten ten opzichte van de Dierenriem gezien vanuit de aarde.
Men onderscheidt enerzijds de invloed op de plant als geheel en anderzijds de invloed op de verschillende onderdelen van de plant, met name de wortel, het blad, de bloem en de vrucht of het zaad.
In het volgende bericht halen we nog een ander soort kalender erbij om zo dicht mogelijk bij de natuurlijke omstandigheden voor zaaien en planten te geraken.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Sven says
Ik vind het wel jammer dat er hier gedweept wordt met niet erg wetenschappelijke visies. Ik ben op deze blog terecht gekomen omdat ik graag op een natuurlijke en biologische manier in mijn moestuin wil werken. Ik zoek dan ook naar meer achtergrondinformatie om dit op een juiste manier te doen. Ik hoopte dat wat op deze site verschijnt wel een wetenschappelijke basis heeft.
Maar dan zie ik dat er geadviseerd wordt om je te baseren op een kalender die er van uit gaat dat de positie van de aarde ten opzichte van enkele arbitrair bepaalde sterrenstelsels een impact heeft op het leven op aarde. De kracht die de maan uitoefent op de aarde is nauwelijks meetbaar, en heeft pas een significant effect als je naar watermassas begint te kijken die zo groot zijn dat ze een heel deel van de aarde bedekken, maar die zouden dan wel een effect hebben op planten of zelfs op zaadjes van enkele tienden of zelfs hondersten van een gram. Ik denk dat elke natuurwetenschapper meteen begrijpt dat dit fysiek en fysisch onmogelijk is.
Ik vind het ongelooflijk jammer dat wanneer men zich in cirkels van biologisch tuinieren begeeft, je je blijkbaar onvermijdelijk in de cirkels van de pseudowetenschap en mystiek bevindt. Dit is volgens mij een belangrijke reden waarom vele verstandige en kritische mensen afhaken. Het doet me meteen twijfel over de waarde van de rest die ik op deze blog terugvind. Jammer!
Guy says
spijtig dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Als je 10 tuiniers samenzet ga je hoogstwaarschijnlijk 10 keer een verschillende aanpak hebben, 10 ontwerpmodellen, 10 verschillende gronden en liggingen, 10 verschillende omgevingsfactoren en 100 verschillende microklimaten en 1000 verschillende meningen.
Tuinieren is immers cultuur met een enorme geschiedenis met dus ook een grote diversiteit aan perceptie. Ook wat de wetenschap schrijft gaat veelal over ‘het algemene’ onder ‘normale’ omstandigheden. Handig meegenomen al deze wetenschappelijke indrukken, lees ze, verwerk ze en haal er net die info uit die nodig is voor jou eigen tuin.
Zelf ben ik niet uitgedaagd om via maankalender of andere data gaan te zaaien, maar anderen misschien wel, misschien om tijdstructuur/extra plantenhandleiding in te bouwen in hun menselijke brein? Maar meten is weten, probeer het eens?
Sven says
Dat is natuurlijk waarom er in de wetenschapsfilosofie een methode is ontwikkeld die men ‘natuurwetenschappelijk’ noemt. Het is immers gevaarlijk om enkel op anecdotisch bewijs voort te gaan, aangezien je zelf zelden of nooit controle hebt over alle variabelen. Dat is waarom ik probeer op zoek te gaan naar die informatie die een degelijke wetenschappelijke basis heeft, en die dan ook op die wijze getoetst is.
Maar wat de kosmische invloed betreft zijn er historisch al heel wat berekeningen en experimenten uitgevoerd die gedegen bewijzen dat er geen invloed is en kan zijn.
Ik vind het dan ook jammer dat dit dan toch nog wordt voorgesteld als een valide theorie. Ik ga echter wel blijven lezen op deze blog, want ik denk dat er wel degelijk veel zinnige informatie te vinden is hier, maar ik zou naar iedereen hier toch een oproep willen doen om het bij feiten te houden en de mystiek en spiritualiteit te laten voor wat het is wat tuinieren betreft…
Sjoerdje says
Dr. med. M Furlenmeier schreef ooit:
Toen de onbewoonde aarde nog ´leeg en kaal´ was, stonden er 2 bronnen van energie ter beschikking: die van de aarde zelf en kosmische energie. Planten zijn de enige levende wezens die o.a door middel van chlorofyl in staat zijn voortdurend uit de kosmos binnenstromende energie, vooral zonne-energie, op te nemen, om te zetten en te bewaren. Met die energie kunnen planten uit anorganische) water, lucht, mineralen en spoorelementen) iets organisch opbouwen ( suiker, vet, eiwit, vitamine etc) pas daardoor wordt het leven van mens en dier mogelijk. We mogen nooit vergeten dat ieder dierlijk, en ook ieder menselijk organisme een gemetamorfoseerde plantensubstantie is en in de laatste instantie alleen door kosmische krachten werd gevormd. Interessant genoeg kan pas de mens , als hoogst ontwikkeld levend wezen de 2e energiebron, die van de aarde gaan gebruiken( aardolie, aardgas, atoomenergie etc)
Sven says
Het klopt natuurlijk volledig dat de zon een enorm belangrijke en essentiële energiebron is voor alles wat leeft op aarde, en zonder de zon zou het hier een dorre steen zijn. Maar daarom is het nog niet zinnig om te stellen dat constellatie van sterren die waarvan er amper genoeg stralen ons bereiken om ze waar te nemen, een merkbare invloed op het planten- en dierenleven hier op aarde kan hebben.
Sjoerdje says
Alhoewel ik niet thuis ben in de astrologie, is de eerste vraag die nu bij me opkomt:
Onder welk gesternte zou Sven toch geboren zijn?
Terwijl je waarschijnlijk op een grote afstand van mij bent, weet je wel een hele grote grijns op mijn gezicht te brengen….
Frank Anrijs says
Ikzelf heb ook grote twijfels bij de werking van de maankalender. Vooral dan als je weet hoe hij tot stand is gekomen en hoe de meeste andere (niet die van Maria Thun) tot stand komen.
Bij mij is het vooral een voordeel naar timing toe. Het zorgt voor een duidelijk tijdstip om iets te zaaien en planten en daardoor gebeurd het ook.
Ik heb trouwens nooit ‘gedweept’ met de kosmologische kalender, enkel voorgesteld :-).
Als we over wetenschap en pseudowetenschap gaan praten, dan moet mij toch even van het hart dat de huidige wetenschap toch ook wel veel vraagtekens oproept. Constant verschijnen er tegenstrijdige onderzoeksresultaten, onderzoekers worden gesponsord door multinationals, onderzoeken worden vervalst, ….
Ik heb zelf tijdelijk stage gelopen op een onderzoekscentrum en de manier waarom daar gewerkt werd was toch ook redelijk triestig. Als dat dan ‘de waarheid’ moet opleveren bedankt ik toch ook wel.
Ikzelf heb ook graag een duidelijke, redelijke verklaring voor de dingen die gebeuren in mijn tuin. Maar ik merk ook veel dingen die volgens de wetenschap niet kloppen. Hoe moet het daar dan mee?
Een voorbeeld: volgens de gangbare theorie kan in compost niet gezaaid worden, en al zeker geen ajuinen of wortelen, want deze hebben niet graag veel voedingsstoffen. Maar wij zaaien al jaren wortels en planten ajuinen rechtstreeks in de compost. En ze groeien heel goed! Hoe kan dat dan?
Een ander voorbeeld: wij gebruiken grote hoeveelheden compost. Hierdoor blijkt uit bodemonderzoek dat wij veel te veel kalium in de bodem hebben. Dit is uitwisselbaar met magnesium en zorgt er volgens de theorie voor dat de plant een tekort krijgt van magnesium. U mag onze hele tuin komen afzoeken maar er staan geen planten die gebreksziektes vertonen!
Een laatste voorbeeld: volgens onderzoek is de bodem in een bos schimmel-dominant en de bodem op een grasvlakte bacterie-dominant.
Groenten willen een bacterie-dominante bodem. Wij mulchen een stuk van onze tuin elk jaar met een laag van zo’n 10 – 15 cm houtsnippers. Houtsnippers lijken op een bosbodem en zijn schimmeldominant. In theorie kan het dus niet dat groenten daar op groeien, het zijn de volledig verkeerde groeiomstandigheden. Toch kweken wij hier kolen, courgetten, sla, erwten, alles wat je maar wilt. Zonder problemen en met goede opbrengsten. Hoe verklaar je dit dan?
Ik wil maar zeggen, wetenschappelijk onderzoek verklaard ook niet altijd alles, je mag sommige dingen ook wel eens in twijfel trekken.
Of je dan moet tuinieren volgens de maanstand? Nee, maar voor sommige mensen werkt dat en dan is dat goed.
Ik ga naar een homeopaat en een osteopaat. Beide zijn volgens de meeste mensen kwakzalvers en bedriegers. Voor mij werkt dit, ook al is dat niet volgens de gangbare wetenschap. Maar dat is mijn eigen keuze. En ik ben er goed mee geholpen.
Ik hoop dat u mij blog blijft volgen, ook al vertel ik soms onwetenschappelijk zaken.
Stoort het u te erg, dan staat het u altijd vrij om uw bedenkingen in de reacties mee te geven :-). Een kritische stem is altijd welkom!
Groeten,
Frank