[mashshare]
Ik las de nieuwsbrief over schijnbare chaos en ik oefen er zoveel mogelijk en oefening baart kunst.
Maar hoe gaat het met aardappelen wat zet je daar het beste bij en hoe?
Wat doe je met mierikswortel om de wortel te oogsten?
Selder en warmoes snij je die gewoon af en de wortel laten zitten om de aarde niet storen ?
Of zet je de groenten met diepe wortels niet tussen de rest van de moestuin ?Ik focus mij ook intens op de bodem zoals ik lees in je nieuwsbrieven, maar met deze vragen blijf ik zitten.
En vind er geen antwoord op, anders heb ik over gekeken.
Aardappelen in ons systeem van combineren
Aardappelen en nog enkele andere teelten zoals aardbeien, erwten en meerjarigen zijn moeilijk in te passen in ons systeem ‘Schijnbare Chaos‘. Maar moeilijk betekent natuurlijk niet onmogelijk, er zijn altijd uitzonderingen op de regel 🙂 .
Aardappelen, aardbeien en aanverwanten zijn zelfs redelijk gemakkelijk in te passen in het combinatie-systeem: Uiteraard Zijn Er Uitzonderingen Op De Regel.
Diepe wortels een oogsten
Mierikswortel is een meerjarige plant en nemen wij niet op in onze combinaties. Hij staat wel overal in onze tuin, maar dan rond bomen, langs randen en op stukken die we niet intensief gebruiken om groenten te kweken.
Het probleem met mierikswortel is dat hij zich goed uitbreidt en zo een heel bed zou vol groeien. Hij is niet zo eenvoudig onder controle te houden, je moet goed graven om alle wortels uit de grond te halen. Nog een reden waarom hij niet zo gewenst is op onze bedden. Om te oogsten moet je diep graven en het bodemleven verstoren.
Maar voor sommige teelten is dit uiteraard niet te voorkomen. We doen wel geen grondbewerkingen om het bodemleven met rust te laten, maar om ons eten te oogsten gaan we dat uiteraard wel doen!
Maar eerst nog even over die mierikswortel: hij staat dus langs randen of onder bomen, op plaatsen die niet gebruikt worden om groenten te kweken. Hij breidt elk jaar uit, tijdens het najaar en de winter graven we stukken wortels op en houden hem daarmee een beetje op zijn plaats en binnen de perken.
Waar hij weg moet, graven we. Waar hij mag blijven, laten we hem met rust 🙂 .
Wortelgewassen op de bedden
Voor bieten, wortels, aardappelen, prei, … gaan we vergelijkbaar te werk. Deze groenten groeien (gedeeltelijk) onder de grond, om te oogsten ga je dus een beetje grond moeten verplaatsen.
Bij aardappelen is het vrij drastisch en moet je werkelijk de grond gaan omkeren en goed doorzoeken om alle knollen te vinden. Maar bij de rest gaat het veel eenvoudiger. Zeker eens je bodem sterk verbeterd is en een lossere structuur heeft, ga je niet veel bodemleven verstoren bij het oogsten.
Als we bv. wortelen, rode biet of rapen oogsten, kunnen we deze eenvoudig uittrekken. We moeten geen spitvork bovenhalen om ze los te krijgen. Eventjes trekken volstaat, er wordt dus nauwelijks aarde omgewoeld.
Voor prei is het soms nodig om met een spitvork even de grond op te lichten, maar ook dit verstoort de bodem en het bodemleven maar minimaal.
Oogsten van andere gewassen
Bij het oogsten van andere gewassen zoals selder, kolen, mais, sla, venkel, … snijden we de plant boven de grond af. De wortels blijven in de grond zitten.
Weeral heb je zo veel voordelen door anders te werk te gaan:
- de wortels van de planten blijven in de bodem zitten en voeden het bodemleven
- sommige planten zoals sla en venkel schieten terug uit en kan nog 1 of 2 keer oogsten (kleiner weliswaar)
- de bodem wordt niet verstoord door het uittrekken van grote wortels
- je hebt minder tuinafval, de meeste oogstresten blijven zo op de bedden
Wortelgewassen zeker blijven combineren
Je moet zeker je wortelgewassen niet uit de combinatie halen, ze vormen juist een belangrijk onderdeel! Ze gaan dieper op zoek naar voedingsstoffen en kunnen zo dichter bij andere oppervlakkig wortelende soorten gezet worden.
Dat betekent meer planten op een m² en een grotere opbrengst zonder een toegenomen onderlinge concurrentie. Een echte win-win situatie voor iedereen dus!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
van acker jozef says
beste, wat aardappelen betreft ben ik niet helemaal akkoord:
Aardappelen hoef je niet in de grond te poten, maar leg je gewoon op losse teelaarde, en je bedekt hem dan met een dikke laag strooisel.
Om te oogsten hoef je gewoon het strooisel wat opzij te doen en de aardappelen op te rapen. Je hebt dan een zeer goede opbrengst, en veel minder last van eventuele aardappelziekte.
Probeer het maar eens.
Geert van den Bos says
Hé Jozef,
Geweldig he op deze manier aardappels oprapen. Ik heb het dit jaar ook op die manier gedaan geweldig! Iedereen die vroeg wat ik onder dat stro had zitten begon te lachen en zei tegen mij “dat kan nooit iets worden”.
Maar tijdens de oogst viel hen de mond open, ze wisten niet wat ze zagen toen
ik zomaar de aardappelen onder het stro uit kon rapen.
Er was er zelfs een die voorstelde om de lokale televisie erbij te halen.
Ik ga het dit jaar ook weer zo doen.
Succes en groeten, Geert
Geert van den Bos says
Correctie van de 3e zin, sorry!!
Iedereen die vroeg wat ik onder dat stro had zitten begon te lachen toen ik vertelde dat ik daar aardappelen onder had gelegd en zei tegen me “dat kan nooit iets worden”.
jean-paul says
Ik zet erwten tussen 2 rijen aardappelen (te zien op fotos op de cursus
bij aardappelen ) De erwten zouden voordeel hebben van de aardappelgeur tegen de nachtvlinder die eieren legt op de erwten op de struik waarvan de larve dan in de peulen , en zo in de erwten kruipt .Ik doe dit nu al 3 jaar en heb nog wel enkele maden in erwten maar veel minder als de jaren ervoor
Daniël says
Aardappelen gewoon boven op de grond leggen, dat gaat. Maar er zijn wel enkele zaken waar men rekening moet mee houden. Men moet een dikke laag stro leggen als men ze plant, en als anders het moment zou zijn om ze aan te aarden. Legt men er best nog een hoop stro boven op ,natuurlijk niet op de planten, maar er rond. Omdat de aardappel scheuten waar de aardappelen aan komen graag naar het licht groeien, en dan zouden de aardappelen groen worden en dat is niet gezond. Wat ik dan ook vlugger heb is dat er gaten in gegeten worden door de slakken. Maar ook niet bij allemaal, bij sommige planten veel en dan bij andere planten niets. Dat zal zijn zeker dat op de ene plaats de grond al meer in evenwicht is tegenover een ander plaats ?
Dit jaar had ik enkele aardappel planten laten doorgroeien (stevige scheuten) van aardappelen die te diep in de grond waren blijven zitten van het jaar voordien. De opbrengst was zo groot, (dit is geen mopje) er waren aardappelen bij van 750gr. Wij aten met twee personen van één aardappel en hadden nog overschot.
Maar het nadeel was, ze namen bovengronds zo veel plaats in dat er verschillende planten in hun omgeving gewoon verstikt waar onder het kruid.
Ik ondervind wel dat de aardappel in natuurlijke grond met compost en mulch,meer kruid geven. Met als gevolg dat ze veel meer plaats nodig hebben.
Als men een aardappel plant zou in passen in het systeem van schijnbare chaos dan heeft men bijna 1 m2 nodig per plant, dan is wel veel plaats. Of men zou het kruid moeten omhoog kunnen binden, maar dat is ook nogal omslachtig.
Mijn vraag is hoeveel plaats voorzien jullie?
Simon Kranenburg says
Bij het rooien van aardappelen is het toch niet zo moeilijk om ook even een vork er onder te zetten en dan de aardappels met de hand op te graven/rapen, als je dan erna nog even de grond opschud hoef je hem niet te keren, mulchen na de oogst en dan eventueel nog een nateeltje.
Zelf maak ik altijd ca. 14 dagen voordat ik aardappels ga planten, kleine veurtjes welke dan gemakkelijk opgewarmd worden door de zon. Hier leg ik de poters in en dek dan ook weer af met de eerder verwijderde ook opgewarmde ruggetjes aarde, binnen 14 dagen staan de aardappels goed boven de grond. Achterblijvers rooi ik in het najaar op en maak daar een nog een lekkere stampot van.
Simon.
Frans Keijzer says
Ik ben het helemaal met Jozef en Geert eens.
Ook ik leg mijn poters gewoon op de grond dikke laag mulch er op
en wachten tot ze goed zijn , en dan maar rapen mooie schone aardappelen
je laat de grond met rust, en het is lang niet zo vermoeiend.