Karton en natuurlijk moestuinieren lijkt een geslaagd huwelijk. Het wordt vaak aangeraden om een laag karton te leggen met hierop een dikke laag mulch, of soms zelfs enkel wat stenen om snel te kunnen beginnen zonder al te veel werk. Ook ik heb al dikwijls geschreven over het gebruik van karton en het is iets dat je zeker goed kan gebruiken in je moestuin. Maar er zijn toch enkele nuances en zelfs redelijk wat discussie of het allemaal wel zo slim is om al dat karton te gebruiken in de tuin.
Wanneer gebruik je karton?
Ik zou zeker niet aanraden om ongelimiteerd karton te gebruiken in de tuin. Waarom niet, daar kom ik straks nog op terug. Ik denk dat karton een goed hulpmiddel kan zijn, maar dan vooral in de opstartfase van de moestuin. Eens je goed bezig bent, dan verliest het zijn nut en kan je het beter achterwege laten.
Op een stuk dat overgroeid is met onkruiden of op een voormalig grasveld kan je best karton gebruiken als je dat stuk wilt omvormen naar een moestuin. Je legt dan in het najaar een laag karton, met daarop een dikke mulchlaag. Vaak zie je in video’s dat iemand karton legt met hier en daar wat stenen op, maar dat werkt niet goed. Het karton gaat scheuren, opkrullen en er komen zo gaten in waar het onkruid terug doorgroeit. Alle moeite voor niets.
Je kan beter een laag karton leggen, waarbij de verschillende stukken goed overlappen (15-20 cm) en hierop een dikke laag mulch zodat het karton goed afgedekt is. Als mulch is alle organisch materiaal, maar mijn voorkeur gaat uit naar stro of houtsnippers. De bedoeling van het gebruik van karton is om de bodem af te sluiten van het licht en ineens een fysieke barrière te vormen. Hierdoor kunnen planten met minder grote reserves in hun wortels niet overleven en groeien ze zich dood onder het karton.
De dikke laag mulch daarbovenop heeft meerdere functies. de mulch legt het karton goed vast, waardoor de levensduur van deze laag karton sterk verlengd wordt. Ik denk vooral in functie van weersomstandigheden zoals wind, regen, zon … die er anders voor zorgen dat je laag karton na enkele weken al gaten vertoont. Maar een andere minstens zo belangrijke functie van de mulchlaag is het voorzien van voedsel voor het bodemleven.
Karton dat je op de bodem legt met hier en daar wat stenen op, raakt de bodem niet. Op plekken waar het karton de bodem niet raakt, wordt het niet verteerd door het bodemleven. En dat is niet de bedoeling. Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Door een mulchlaag op het karton te leggen, wordt dit karton tegen de grond geduwd en kan het bodemleven dit omzetten tot voedsel. Doordat het karton goed afgedekt is, blijft het ook vochtig, een belangrijke voorwaarde om verteerd te worden door bacteriën. Na het karton is de mulch aan de beurt en krijg je al een actief bodemleven tijdens deze fase. Je moet enkele weken na het afdekken maar eens kijken onder deze laag karton en mulch. De kans is heel groot dat je al een hoop regenwormen tegenkomt.
Het voorgaande, een overgroeide plek of een grasveld afdekken om je bodem voor te bereiden op een moestuin, is de enige keer dat je karton moet gebruiken in je moestuin. Op je paden kan het eventueel ook, maar ook hier is het iets wat eigenlijk enkel in de opstartfase nodig is.
Eens je aan het tuinieren bent, heb je hoofdzakelijk eenjarige onkruiden en dan is karton niet meer aan de orde. Je hebt voor eenjarige onkruiden die fysieke barrière van het karton niet meer nodig. Het afsluiten van het licht volstaat en dat gaat perfect door goed te mulchen. De paar meerjarige onkruiden die nog opduiken in het begin, ik denk dan aan brandnetels, bramen, pispotjes (ik kan even niet op de officiële naam komen 🙂 ), zevenblad … kan je beter gewoon plaatselijk verwijderen met een spitvork.
Dus niet op een bestaande moestuinbed?
Ik ken mensen die het wel doen, maar ik vind het niet nodig. Ik denk ook dat er wat problemen kunnen optreden indien je het wel doet. Karton verteert zoals gezegd vlot indien het vochtig is. Maar zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt is het de laatste jaren soms weken tot enkele maanden droog. Zelfs als je het karton hebt afgedekt met een dikke mulchlaag, kan zowel de mulch als het karton opdrogen en lange periode onveranderd blijven liggen.
Indien je dus op een ‘verkeerd’ moment je karton, compost en mulch hebt aangebracht op je bed, bijvoorbeeld in het vroege voorjaar, dan kan het goed zijn dat je karton pas tegen juni verteerd is. Denk aan afgelopen voorjaar: droog, warm en zonnig tijdens de volledige quarantaine. Droog, warm en zonnig van half maart tot een stuk in mei. Karton die op je bedden ligt vormt een barrière voor je onkruiden, maar net zo goed voor de groenten die jij geplant en gezaaid hebt tijdens die periode. Je planten kunnen wat groeien in de compost, maar hebben geen contact met het bodemleven onder het karton, kunnen geen water ophalen onder het karton want hun wortels geraken er niet door …
Op een bestaand bed zou ik gewoon de moeite doen om het onkruid weg te halen en af te dekken met compost en mulch. Dan heb je een proper bed in het seizoen en kan alles goed groeien.
Waarom geen karton?
Over het gebruik van karton is behoorlijk wat onenigheid. Dat heeft vooral met het productieproces van karton te maken. Karton wordt namelijk gemaakt van afval, voornamelijk oud papier en karton, maar ook andere materialen worden blijkbaar toegevoegd als bronmateriaal. Het ingangsmateriaal bevat behoorlijk wat verontreinigen zoals plastiek en metaal. Dit wordt er in theorie allemaal uitgehaald tijdens het productieproces, maar er blijven toch vragen over het achterblijven van zware metalen, micro-plastics en andere eventueel kwalijke stoffen.
Je kan dit niet testen omdat elke stuk karton een andere oorsprong en samenstelling heeft, dus heb je nooit zekerheid. Omdat ik toch wat met dit probleem in mijn maag zat, heb ik jaren geleden contact opgenomen met een iemand die werkte in een papierfabriek. Hij verzekerde mij dat er zeer veel gereinigd en gespoeld wordt en dat alle verontreiniging van het oorspronkelijk materiaal eruit werd gehaald. Zekerheid heb je hier natuurlijk niet over, zeker als je weet dat veel van het karton dat gebruikt wordt bijvoorbeeld uit China komt. Onze conclusie was dat het gebruik van karton waarschijnlijk veilig is, maar dat je toch best niet overdrijft en hier spaarzaam mee omspringt.
We stellen dus enkele eisen aan ons karton en gebruiken het enkel wanneer we een overgroeid stuk willen omvormen. Zo gebruiken we enkel bruin golfkarton, vrij van stickers, plakband en eventuele nieten. Het vraagt wat werk om dat allemaal te verwijderen, maar plastiek wil je zeker niet in je bodem hebben!
Geen karton op je bedden!
Met dit allemaal in het achterhoofd, lijkt het mij niet aangeraden om karton op je moestuinbedden te gebruiken. Spring spaarzaam om met karton, denk aan het voorzorgsprincipe en gebruik je gezond verstand.
Ben je het hier niet mee eens? Gebruik jij al wel jaren karton op je moestuinbedden of ben je een rabiaat tegenstander van karton in de moestuin? Ik lees het graag in de reacties hieronder 🙂 .
Peter Doggen says
Ik ben mijn moestuin vorig jaar herbegonnen, na 2 jaar braak liggen wegens verbouwingen aan onze woonst, op deze manier (combinatie karton/mulch van houtsnippers of blad/gras) en met succes. Nu beginnen de ‘onkruiden’ her en der door de mulch te dringen omdat de mulchlaag gedeeltelijk verteerd is. Neem ik eerst best het onkruid weg vooraleer een verse laag houtsnippers te leggen dit najaar of kan de nieuwe mulchlaag er zo op?
Frank Anrijs says
Ik zou het onkruid eerst weghalen en dan mulchen als het er niet te veel zijn. Is het al wat meer werk, dan kan je eventueel al mulchen en kijken wat er dan nog doorkomt. Al hangt dat wel een beetje van de soorten onkruid af. Sommigen groeien behoorlijk goed verder onder een mulchlaag …
albert creemers says
ik heb nooit karton gebruikt, gevolg, door het seizoen heen groeit onkruid maar als je dagelijks een beetje plukt is het best onder controle te houden, ik probeer het ook niet in zaad te laten schieten waardoor het zich ook niet uitzaait maar ik heb maar 50 m² moestuin da’s best in de hand te houden (alhoewel er hardnekkige tussen zitten
dat kan ik je verzekeren, oa krabgras)
christine bonte says
Pispotje = haagwinde ?
Frank Anrijs says
Yep 🙂
Odet Devuyst says
Moeilijk om te vernietigen. Een plaag in onze tuin
Jan says
Ik gebruik sporadisch karton, om een nieuw stuk grond te starten. Ook als isolatie aan de binnenzijde van een compost vat of bak. Gras plat leggen, voor grote stukken een pallet aan 3-4 meter koord, eventueel verzwaard met een paar dallen, om de druk te vergroten. Ongeveer 10 liter water per vierkante meter verdelen. 2 tot 3 lagen bruin golfkarton, geschraagd. Nogmaals verzadigen met regen water, of regendans doen… 😉 Hier op 5 tot 10 liter compost, indien beschikbaar, afwerken met lunch, ook via chop en drop, alle bruine en groene resten zijn welkom, zonder doornen of stekels… Vingers kruisen op snelle vertering.
Faber says
“Ook als isolatie aan de binnenzijde van een compost vat of bak”
bedoel je er bovenop om het vocht in je compostbak te houden?
of ook de zijkanten? krijg je dan geen problemen omdat je minder lucht aan je compost laat komen?
cintha says
Heel erg bedankt Frank voor het antwoord. We weten genoeg in Amsterdam nu: voorzichtig met karton en NIET op de bedden!
Nogmaals dank en we gaan weer verder met moestuinen!
Cintha de leeuw, namens de De Kleituin groep, Amsterdam.
Frank Anrijs says
Graag gedaan 🙂
Daniel Maegh says
Word er geen lijm gebruik voor het maken van karton?
Frank Anrijs says
Er wordt inderdaad een soort lijm gebruikt, maar deze is op basis van zetmeel, dus onschadelijk voor de bodem en snel afgebroken.
EDDYBELIS says
Ik heb bij de opstart ook karton en een laag compost gebruikt , dit had een perfect resultaat .
ik zou nu terug moeten bij mulchen , heb vele bladeren van pompoenplant , kun je deze ook gebruiken voor mulch ?
Frank Anrijs says
Ja hoor, zonder probleem. Wel de bladeren kleiner maken!
Hadewych says
Hallo Yggdra,
De kartontip ga ik zeker toepassen op een nieuwe stuk moestuin, de eerstvolgende vrije dag die ik heb.
Ik zit echter met een zeer vervelend woekerende en kruipend kruidje: karpaats klokje. Had dit jaar op sommige plaatsen karton gelegd, maar die kruipt er gewoon onderdoor langs de randen. De wortels zitten ook erg diep dus moet vaak cm’s diep graven om deze weg te krijgen en zit dan vaak te sukkelen op de wortel van groenten/kruiden niet te beschadigen.
Dit jaar in ieder geval karton en hopen dat dat klokje wat wegblijft!
Wim Schoenmaekers says
Mijn borders en voortuin was overwoekerd met onkruiden door omstandigheden
Zelfs met de electrische heggenschaar liggend om mijn knieën om de nog goede struiken en planten onkruid verwijderd en daar om heen karton met blad en gras er boven op afgedekt.
Op grote stukken gewoon een gat gegraven door het karton en nieuwe struiken gezet.
Werkt fantastisch en alles onder controle.
composteer nu ter plaatse.
U heeft een zeer informatieve site.
Els Gijsbers says
Ik heb in de tuin veel kweekgras en wil ook proberen karton erop te leggen en hierop te mulchen. Vorig jaar heb ik 1 laag karton gelegd met mulch, maar de kweek kwam er heel snel doorheen. Toen heb ik de grond toch maar met de spitvork bewerkt en de wortels verwijderd. Nu ben ik van plan op een ander stuk tuin 2 of 3 lagen karton te leggen en daarop te mulchen, maar vraag me af of het kweekgras niet te hardnekkig is. Is er nog een andere mogelijkheid om het kweekgras wat in te dammen?
Hilde says
Ik heb een klein stukje gras in m’n tuin dat ik misschien on wil zetten tot moestuin. Kan ik nu nog karton en mulch erop doen (midden februari) om in het voorjaar het als moestuin te kunnen gebruiken? En stro als mulch, waait dat niet je hele tuin door? Ik haf op een ander stukje blad maar dat ligt na enkele dagen weer door mijn hele tuin heen.
Gerdien Wijngaard says
Ik ben een moestuin aan het starten en heb in oktober karton gelegd met stro eroverheen. De ondergrond is een mix van gras en onkruid en groenbemesters. Nu vraag ik me af: Wanneer kan ik het karton en stro eraf halen? En wanneer leg ik dan de laag compost erop?
Judith says
Bedankt voor je heldere artikel! Precies wat ik zocht. Een vraag: ik wil nu (half februari) enkele moestuinbedden starten onder mijn fruitbomen, heeft het nog zin om met karton te werken of kan ik beter enkel mulchen en wieden? Ik zit in Zuid-Zweden, de natuur loopt hier ca 4 weken ‘achter’ t.o.v. NL.
Judith says
Excuus: NL en België <3
Aletta says
Ik heb n stukje grond ong 2mx 2m afgedekt met karton daar laag gedroogd gras op daar boven compost.
Karton had ik nat gemaakt, compost nat gemaakt.
Kan ik nu wat groente plantjes er in zetten of moet ik wachten tot t karton verteerd is ?
Het is trouwens klei grond .
Groetjes Aletta
Borgions Joseph says
Is het gebruik van karton in de moestuin veilig, aangezien karton een laagje polyethyleen coating kan bevatten?