Oorspronkelijk bestond onze wereldbol enkel uit rotsen, stenen en water. Grond waar planten in konden wortelen bestond helemaal nog niet. Geleidelijk kwamen er korstmossen die – samen met de elementen – de rotsen en stenen afbraken. Stenen bestaan uit mineralen, voedsel voor planten eigenlijk, alleen zijn deze mineralen niet gemakkelijk bereikbaar.
De eerste mossen haalden zeer traag mineralen – groeistoffen – uit de stenen. Na het groeien, stierven de planten en vielen op de grond. Hier werd de plant omgezet – gecomposteerd – en na miljoenen jaren werd zo onze huidige vruchtbare aarde gevormd.
De mineralen kunnen door de wortels uit stenen gehaald worden omdat ze verschillende soorten zuren kunnen uitstoten die ervoor zorgen dat mineralen in de stenen beschikbaar komen. Via dit langzame proces halen planten een deel van hun groeistoffen dus uit de gesteenten. Stenen die in de grond zitten en lastig zijn wanneer u wilt harken, spitten of hakken, zijn eigenlijk heel nuttig voor planten.
Duidelijk zichtbaar
Zeker op zachtere gesteenten kunt u dit fenomeen heel goed zien. De wortels gaan echt in en door de stenen en halen hier een deel van hun mineralen.
Op de foto’s kunt u duidelijk zien dat deze jonge, witte wortels massaal rond en in het gesteente groeien.
Ideale meststof
Dit principe is ook belangrijk in de natuurlijke tuin wanneer u uw grond wilt aanreiken met een meststof. De gangbare, zelfs de organische meststoffen zijn redelijk snelle meststoffen die kunnen uitspoelen en eigenlijk een overaanbod creëren. Dit leidt tot zwakkere planten die gevoeliger worden voor plagen en ziekten.
Beter is het om te bemesten met een gesteentemeel zoals lavagruis. Lavagruis zijn kleine fragmentjes lavasteen die zo op of in de grond – bij het planten – worden aangebracht. De wortels groeien helemaal in en rond dit gesteente en halen hier de meststoffen in hun eigen tempo, naar hun eigen behoeftes uit.
Het gruis zal snel verbruikt worden in arme gronden, in gronden die veel organische stof en humus bevatten, en dus al redelijk rijk zijn aan mineralen, zal het gruis langer meegaan. De planten gaan immers minder mineralen uit het gruis halen. Ze vinden het veel gemakkelijker gebonden aan humus en klei-deeltjes. Pas bij tekorten in de bodem wordt het gruis aangesproken.
Lavagruis – en andere gesteentemelen – heeft dus vele voordelen:
- een breed spectrum aan sporenelementen
- lange levensduur (afhankelijk van grond verschillende jaren)
- geen uitspoeling
- planten worden niet geforceerd, worden niet zwakker maar juist sterker
- goedkoop
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Jan says
Hoe kan ik heermoes in bestrating, tussen de stenen bestrijden?