Mulchen met vers materiaal zorgt ervoor dat de planten stikstoftekorten krijgen
Een misvatting die veel mensen hebben en die hen afschrikt om te mulchen in de groentetuin. Nochtans is dit totaal niet waar maar wordt het effect van mulchen verward met het onderwerken van vers plantenmateriaal.
Indien je vers of onvoldoende verteerd organisch materiaal in grote hoeveelheden onderwerkt, dan kan je problemen krijgen. De omzetting van dit materiaal naar compost gaat verder onder de grond en de aanwezige stikstof (noodzakelijk voor de groei van planten) wordt gebruikt door de bodemorganismen om de materialen te verteren.
Gevolg: slechte plantengroei. Maar in een Natuurlijke Moestuin is de situatie enigszins anders.
Mulch ligt óp de grond
Mulch ligt bovenop de grond en de vertering gaat helemaal anders dan onder de grond.
De vertering gaat veel trager en vindt enkel plaats in de zone tussen de grond en de mulch. Dikwijls duurt het redelijk lang vooraleer je effecten van vertering ziet langs de bovenkant, zeker bij een mulchlaag van schors.
Het is een tweede voordeel van mulch – naast de bedekking tegen onkruid – omdat juist onder de laag mulch het bodemleven enorm wordt gestimuleerd. De micro-organismen nemen de nodige voedingsstoffen op uit de laag mulch en beginnen het composteringsproces.
Deze opbouw van bodemorganismen zorgt voor een perfecte structuur en kwaliteit van de bodem.
Indien u op een plaats al enkele jaren gemulchd hebt, moet u de mulchlaag maar eens een beetje openen en eronder kijken. Heel veel bodemleven zult u zien weghollen en daarna komt u een donkere, goedgeurende, vochtige grond tegen.
Deze grond is zelfs rijk aan stikstof want het bodemleven verteert de mulchlaag en bouwt de grond eronder op.
U kunt dus perfect een mulch van levend materiaal gebruiken in uw tuin, zelfs in uw groentetuin.
Mulchen is natuurlijk
Wanneer je kijkt naar de natuur, zie je het overal. Bladverliezende bomen en struiken mulchen de grond in het najaar met al hun bladeren, onkruiden die afsterven vallen op de grond en vormen een mulchlaag, kortom de natuur mulcht constant en overal.
Waarom zouden wij het dan niet doen?
De lelijke bladeren van een savooikool, het blad van een rode biet of het gewas van bonenstruiken die niets meer dragen. Het doet allemaal dienst als mulch en geeft een deel van de opgenomen voedingsstoffen terug aan de grond.
Ondertussen vormt het een perfecte mulchlaag met al zijn voordelen.
Eenvoudig. Tijdbesparend. Natuurlijk.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
jp says
Hallo frank , ik was het vorig jaar al van plan maar was er niet zeker van om het volgende , alle slechte of onbruikbare delen van de planten gewoon laten liggen op het moestuinbed , inplaats van het op de composthoop te gooien . Maar nu is mijn vraag TREK je zo niet meer slakken aan , omdat je toch ook met opkomend zaad zit en de jonge kiemplantjes een lekkernij voor slakken zijn gr jp .
Frank Anrijs says
Dag Jean-Paul,
ik heb je vraag beantwoord in mijn laatste artikel omdat ik veel vragen krijg over dit onderwerp en het misschien de moeite is voor iedereen om te lezen: Antwoord op uw Vragen, Deel II.
bedankt voor je bericht,
Frank
Guy Barré says
Frank,
Wat met verzuring? Ook ik heb mij door mijn voorgangers/collega tuiniers: grootmoeder die boerde, ouders, kennissen die tuinieren, noem maar op… altijd laten wijsmaken dat een teveel aan gazonmulch of bladeren of houtsnippers verzuurd.
Ga je dit tegen door extra sitkstof toe te voegen zodat deze materialen vlugger afbreken.
Of ga dit doen door zoals in de permacultuur geschreven staat om dan planten met diepere wortels in te brengen in de mulchlaag of mulchen met deze zelfde planten
Frank Anrijs says
Dag Guy,
ik heb ooit eens gelezen dat de zuurtegraad van de grond plaatselijk sterk kan verschillen. De zuurtegraad wordt sterk beïnvloed door de verhouding tussen bacteriën en schimmels maar plantenwortels stoten ook stoffen uit die de pH beïnvloeden.
Wij werken al + 15jaar op deze manier en hebben al verschillende malen een bodemstaal laten onderzoeken. De resultaten van dit jaar gaven een ideale grond, organische stof gehalte van 16,..% en een pH iets boven de 7.
Wat er juist voor zorgt dat de pH ideaal blijft weet ik niet zeker, maar ik vermoed dat het bodemleven er veel mee te maken heeft. Het is net zoals in een composthoop. Vroeger zei man dat er kalk moest bij gevoegd worden voor de juiste pH, maar dit klopt helemaal niet. Een composthoop heeft altijd een pH tussen 7 en 8,5, ongeacht de samenstelling. Het is het bodemleven dat hiervoor zorgt.
Groeten,
Frank
Guy Barré says
vervolg,…
Ik ben namelijk de tijd aan het nemen om je website eens door te nemen.
Ik las bij het onderwerp ‘is mijn compost klaar’ een mooie uiteenzetting over het koolstof versus stikstof-verhaal.
Dat riep ook meteen vragen bij op omdat ik ooit volgde link heb bekeken:
http://www.youtube.com/watch?v=O9PbidB0QdA
Deze man plant enkel in brf, bois real fragmenté denk ik dat de juiste vertaling is. Je ziet er wel duidelijk de nuttige schimmels in die overgaan tot afbraak van zijn mulchmateriaal en daarmee de planten gaat voeden.
Deze schimmels zouden wonderen doen mocht je eens verder op youtube zoeken, ze zouden zelfs olievervuilde stukken kunnen capteren.
Dezelfde vraag over verzuring blijft, maar misschien komt er stukje diversiteit aan materialen bij. Wat gebruik je wel en wat je gebruik je niet om te mulchen.
Greetz
Guy
Frank Anrijs says
Dag Guy,
de BRF-methode is eigenlijk de reden dat ik een stuk grond volledig met houtsnippers heb bedekt om daar rechtstreeks ook groenten in te kweken. Ook de film ‘Back to Eden‘ prijst deze manier van bodembedekking aan. Of de grond niet te sterk verzuurd hangt volgens mij ook van de soort houtsnippers af, maar wat ik wel zeker weet is dat de wortels van bomen en struiken zeer diep gaan en zo veel mineralen kunnen naar boven brengen. Mineralen die onze huidige bodems tekort komen.
Wij gebruiken ongeveer alles om te mulchen: bladeren, houtsnippers, oogstresten, stro, compost, rabarberblad, engelwortel, paardenstaarten, smeerwortel, … Alles wat organisch is en geen zaad bevat komt in principe in aanmerking. Zaadhoudende planten gaan op de composthoop en worden zo onrechtstreeks ook gebruikt om te mulchen.
Hooi wordt dikwijls aangeraden om te mulchen maar dit gebruiken wij niet omdat er dikwijls veel zaden in zitten. En onkruid is iets wat we willen voorkomen niet stimuleren …
Groeten,
Frank
Pé says
Dag Frank, in de moestuin bedekken we veel met compost en wat vers maaisel. Ook afgevallen blad van Amerikaanse eik hebben we voor een gans jaar ter beschikking. Haksel gebruiken we in enkele perken en tussen het fruit waar we ook al eens konijnenmest “op stro” gebruiken. Nu wil ik zoals in de composthoop ook rechtsreeks op de bodem “groen” en “bruin” materiaal afwisselend gaan gebruiken en haalde ik bij een buur een volle kar gazonmaaisel op (hebben we zelf niet veel) om gelaagd te gebruiken tussen haksel. Dit maaisel is thans niet allemaal even vers. Her en der zitten er nu dus geschimmelde stukken tussen. Mag dit ook in moes of fruittuin gebruikt worden? Heeft u misschien ook ervaring hieromtrent?
Guy says
Beste Pé,
ik heb ervaring met maaisel zoals je omschrijft.
Gras, dat dikwijls op hopen word gesmeten gaat, als het niet uitdroogt, eerst schimmelen door het vocht dat vrijkomt. Die schimmel op zich kan geen kwaad. Trek het gewoon uit elkaar en verspreid het, boven op je haksel of mulch. Het droogt dan terug wat uit en de schimmel verdwijnt weer. Wat je ten allentijde moet vermijden met grasmulch is dat het in dikke plakken op elkaar ligt zodat er geen zuurstof meer tussenkomt. Zonder zuurstof komen er anaerobe bacteriën in en gaat het vergisten en verslijmen en zoals je soms bij hopen grasmaaisel hebt gaat het stinken. Bij het gistinsproces stijgt de temperatuur sterk en, zo heb ik reeds artikels gelezen waar dergelijke hopen zelfs in de zomer spontaan kunnen in brand schieten, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
Ik gebruik het maaisel van de buren ook in mijn moestuin (ook zoals jij omschrijft) en ga er dan ook van uit dat het ook in een fruittuin kan gebruikt worden