Er wordt heel veel geschreven en gezegd over de pH van de grond en de ideale zuurtegraad die uw grond moet hebben. U kunt hierover alles vergeten wanneer u een natuurlijke moestuin begint, enkel dat uw tuin de gewenste pH uit zichzelf bereikt.
De pH drukt de zuurtegraad van uw bodem uit in een getal. Een pH van 7 betekent dat u een neutrale bodem heeft, lagere waarden duiden op een zure grond, waardes boven 7 noemt men een alkalische grond. De meeste groenten hebben graag een pH rond 6,5.
In alle brochures van tuincentrums wordt in het najaar luidkeels reclame gemaakt voor kalk. Kalk voor op het gazon en kalk voor in de moestuin, uitermate geschikt tegen de verzuring van de grond. Calcium (kalk) is heel belangrijk voor planten en wordt tot één van de hoofdelementen gerekend die planten nodig hebben voor de groei. Calcium speelt immers een belangrijke rol in de fotosynthese.
Kalk toedienen zorgt ook dat de pH van de bodem omhoog gaat zodat deze ideaal is voor de plantengroei.
Niet nodig!
Er zijn minstens drie redenen waarom u zich hierover in de natuurlijke moestuin geen zorgen moet maken.
Doordat in een natuurlijke moestuin in het begin veel organisch materiaal in de vorm van mulch wordt toegediend, zal het gehalte aan organisch materiaal stijgen. Dit organisch materiaal gaat het pH-niveau al tussen de 6 en 8 brengen en een bufferend effect hebben.
De overvloed aan organisch materiaal gaat ook uw bodemleven stimuleren. En een rijk bodemleven verbetert uw bodem en ook de pH van uw bodem. Regenwormen vreten ongelooflijk grote hoeveelheden grond op en in hun darmen wordt deze grond bewerkt door bacteriën.
Grond die door regenwormen passeert wordt neutraler. Zowel zure grond als basische grond wordt neutraler na bewerking door regenwormen. Veel organisch materiaal zorgt voor zeer veel bodemleven. Dit bodemleven neutraliseert uw grond voor u.
Een derde reden waarom u geen kalk nodig heeft in uw tuin is het vernuft van planten.
De wortels van planten stoten bepaalde stoffen uit – exsudaten noemt men dit – waardoor er bepaalde bodemorganismen worden aangetrokken. Een andere functie van het uitstoten van exsudaten is het aanpassen van de pH rond de wortels. Hierdoor kan de plant plaatselijk zelf de pH perfect verlagen of verhogen naargelang dat nodig is.
Niet op 1 seizoen
Dit is natuurlijk een proces dat enkele jaren nodig heeft en enkel plaatsvindt wanneer u voldoende organisch materiaal toevoegt aan de bodem. Maar na enkele jaren mulchen in uw natuurlijke moestuin, gaat u een perfecte pH bekomen, zonder zorgen en extra kosten voor kalk.
Weeral een job die overgenomen wordt door de natuur, wanneer u maar genoeg geduld en vertrouwen hebt in het kunnen van uw partner in de moestuin.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Pé says
Dag Frank,
Op het terrein dat we gaan inrichten als voedselbos(randen)
staan zoals gezegd thans nog vele sparren met eerder zure grond tot gevolg. Zou ik op zulk terrein om te starten best 1malig wel wat kalk gebruiken? Naderhand spreekt het voor zich dat we volgens de natuurlijke moestuinprincipes gaan werken he. Ook van dit terrein zullen we zeker nog bodemstalen nemen. Groetjes.
guy says
Dag Pé,
weet je al welke planten je gaat gebruiken als voor je voedselbos, misschien moet je dat eerst plannen? Sommige planten kunnen tegen wat hogere zuurtegraad. Extra mulch brengt eveneens balans op termijn, zorgt voor een meer divers bodemleven. Zuurdere grond zorgt in sommige gevallen voor slechtere voedingsopname en dacht meteen aan de gesteentemeel-oplossing van Frank. Misschien helpt deze? (Frank? En wat met andere versies zoals schelpenafval, beendermeel, …)