Een vaak terugkerende vraag dit voorjaar ging over het weghalen of laten liggen van de laag mulch die in het najaar of de winter wordt aangebracht. Ik heb toen als reactie een artikel hierover geschreven waarin ik uitleg wat de voordelen zijn wanneer u de mulchlaag laat liggen.
Een puntje waarover ik het toen niet gehad heb, was het vochtregulerende vermogen van de mulchlaag. De mulch werkt als een isolatiedeken naar temperatuur toe, maar heeft hetzelfde effect op de verdamping. De bovenste laag van de bodem wordt niet rechtstreeks geraakt door de zon, de wind heeft nauwelijks invloed op de grond en hierdoor is er nauwelijks verdamping.
Maar is dit belangrijk in een land zoals België waar het om de haverklap regent?
Misschien niet altijd, maar dit jaar vrees ik van wel.
Neerslag in 2014
Als we kijken hoeveel regen er de laatste tijd gevallen is dan is het even schrikken! Het weerstation dat het dichtste bij Tienen metingen uitvoert staat in Geldenaken, zo’n 13 km van ons vandaan.
Uit die gegevens blijkt dat er in maart ongeveer 7.6 mm neerslag is gevallen, voor april staat de teller ondertussen op 9.2 mm. Dat geeft een totaal van 16.8 mm neerslag, terwijl het 30-jarig gemiddelde (wel voor Ukkel, maar zoveel zal dat niet schelen) voor de maanden maart en april afklokt op 121.3 mm! Dat is meer dan 7 keer zoveel!
De grond smeekt ondertussen om water, bij ons in de buurt draaien de sproeiers van de groentekwekers al een tijdje overuren.
En de bodem met mulch op?
Het veld van de boer naast ons ligt keihard. En dan bedoel ik ook werkelijk keihard. Daar geraakt u met een spade niet meer in, mijn vader twijfelde zelfs of de boer er met zijn tractor en ploeg zou door geraken.
Wanneer u nu op onze bedden probeert, dan kunt u zo met uw hand gemakkelijk een 30-tal cm in de grond geraken. Ik geef wel toe, de bedden waarop vooral compost ligt en geen of maar een dun laagje mulch, die bedden hebben ook last van de droogte. De bovenste laag ( 1 -2 cm) compost is ook droog, daaronder is de bodem nog goed vochtig.
Maar vooral bodems die bedekt zijn met een dikke laag mulch van stro, houtsnippers, grasmaaisel, … tonen een opmerkelijk verschil. Deze grond is echt gewoon nog vochtig! Hier kunt u perfect in zaaien en planten. De jonge plantjes gaan heel eenvoudig water vinden, en goed groeien!
Het enige verschil met de keiharde bodem van de boer is een dikke mulchlaag. Maar deze mulchlaag heeft dus blijkbaar een enorme invloed op de waterhuishouding. En water is cruciaal voor alle leven. Een uitgedroogde, keiharde bovenste laag biedt niet echt veel garantie op een gezonde groei. Maar een vochtige, zachte, levendige bodem is ideaal om stevige, gezonde planten in op te kweken.
Maar ik had alles verwijderd na de winter!
Deze lente geeft dus een heel sterk extra element dat pleit voor het laten liggen van de bodembedekking. Ondertussen begint de lijst met voordelen redelijk lang te worden, terwijl de teller voor de nadelen nog op …. juist ja, 0 staat.
Enkele voordelen:
- Geen onkruid!
- Stabielere temperatuur doorheen het jaar
- Minder koud in de winter
- Minder werk
- Veel betere waterhuishouding (nooit water geven!)
Zeker voor mensen met een klei- of zandgrond is een betere waterhuishouding een heel belangrijk argument.
Dus de volgende keer dat iemand u verzekert dat die laag mulch weg moet in het voorjaar, kunt u hem overspoelen met argumenten waarom dat juist heel dom zou zijn!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
jo dobbels says
Ik heb een 6 tot 8 cm dikke laag mulch van gehakseld hout. De grond is idd vochtig. Heb nog geen druppel begoten en de plantjes doen het prima. Het nadeel vind ik nog dat je op deze manier nooit in volle grond kunt zaaien. Domme vraag misschien, maar hoe los je dat op. Werkelijk alles in zaaibakjes? Ik heb hier een bloemenmengeling voor de bijen die ik er graag tussen had staan. Ik heb nu de keuze: delen van de grond vrij maken en vanaf nu wat begieten of alles opkweken en overplanten. Of is er nog een tussenweg? Zelfs een beetje hout gaat de zaailingen tegenhouden. Is een beetje stro of een dun laagje gemaaid gras beter?
Frank Anrijs says
Zaaien is redelijk eenvoudig zolang het gaat over groenten die je op een rijtje zet. Je schuift dan de mulch een beetje opzij zodat je een rijtje kan zaaien op de bodem.
Maar om een stuk volvelds in te zaaien met bloemenweide geeft een dikke mulchlaag inderdaad praktische problemen. Ik zou dan de mulch verwijderen, het stuk volzaaien en goed dik zaaien zodat de planten die opkomen een levende mulch vormen. Dit is echter enkel nodig voor bv. een bloemenweide of wanneer je een polycultuur inzaait. Een dunne laagje snippers, compost of gras gaat dan al snel te dik zijn en problemen veroorzaken.
Bij wortelen, rapen, bieten, … zaai je altijd in rijen en kan je de mulchlaag plaatselijk openen.
schwertel frans says
Hoi
Als je de bloemenmengeling voor de bijen , mengelde met wat potgrond/compost en deze dan gewoon over uw houtsnippers zaait .
groetjes franske
Susanne says
Ben jij er al uit wat te doen met je laag mulch van houtsnippers en zaaien?
Het lijkt allemaal eenvoudig maar heel concreet is het niet: Natuurlijke vormen, maar wel in rijtjes zaaien. Munch openen en zaaien (in rijtjes) en openlaten om te komen of toch de mulch terugleggen? Ik heb net dagen takken verzameld en versnipperd, takjes geknipt om aan mulch te komen. Maar eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik mijn goudsbloemen, afrikanen en nu moet zaaien….!!!! Ik houd niet van rijtjes.
Joke says
Hier hetzelfde probleem, het zaaien met de mulchlaag vind ik ook heel moeilijk.
Frank Anrijs says
Ik zal er dit weekend enkele video’s van posten in de jaarcursus. Dan wordt het duidelijk hoe wij het doen, en ik vind het zo redelijk eenvoudig eerlijk gezegd.
Joke says
In de bedden met compost als mulch likt het wel, maar wanneer er stro op ligt vind ik het al iets moeilijker
jan vdb says
Op de jaarlijkse carnavalstocht in Kermt hebben we een regendans uitgevoerd. De regengoden waren ons goed gezind en hebben ons en de natuur een verkwikkende douche gegeven. 🙂
Daniël Maegh says
De mulchlaag open trekken en daar in zaaien, dat lukt wel. Maar dat ziet er dan uit als een autostrade in het klein natuurlijk. Als daar een naaktslakje in terecht komt kun je alles wat er in gezaaid is wel vergeten, ze kan er doorkruipen met haar ogen dicht. En maar knabbelen, de vogels komen altijd net te laat voor die slak te…
En men moet er wel heel regelmatig naar gaan kijken, of de mulchlaag die open getrokken is licht weer terug dicht.
Dit is geen kritiek maar een vaststelling!
Frank Anrijs says
Bij ons hebben we deze ervaring toch niet. Ik zal volgende week een video plaatsen waarin wordt uitgelegd hoe wij zaaien in stro en houtsnippers.
Ik zal ook de evolutie vastleggen en enkele weken later posten 🙂
Thomas Van Roy says
Ik ben ondertussen ook begonnen met mulchen. Twee weken geleden twee balen stro gekocht en uitgespreid over 50 m2 moestuin. Leek allemaal goed te verlopen. De grond bleef goed vochtig eronder. Maar wat zie ik nu. Het zaad in het stro begint nu te kiemen en over heel mijn moestuin verschijnen frisgroene plantjes rogge, tarwe of iets gelijkaardigs. Wel leuk om een paar te laten staan, maar toch wel lastig in mijn zaaibedden. Wat doe ik hier aan, nu en in de toekomst om dit te vermijden?
Susanne says
Komen gezaaide doperwten, tuinbonen, uien ed nu wel of niet door een mulchlaag van housnippers heen?