[mashshare]
Een vraag die ik dikwijls via mail krijg en die ook vaak op fora en Facebook passeert, is welke planten je best kan combineren en welke elkaar helemaal niet verdragen. Welke plantencombinaties je dus best gebruikt in je tuin.
Het korte antwoord hierop is: geen.
Maar dat helpt natuurlijk niet veel, dus hieronder volgt het lange antwoord 🙂 .
Tabellen en boeken
Wanneer je op internet gaat zoeken naar combinatieteelt, dan zie je al snel dat er heel veel over geschreven wordt. Met meer dan 200.000 resultaten zou je toch wel wat informatie en goede combinaties kunnen vinden.
Maar al heel snel ga je merken dat het toch niet zo eenvoudig is! Zodra je ergens op klikt, krijg je direct een overzicht van plantencombinaties, vaak zowel de goede als de slechte. Hieronder vind je zo’n voorbeeld:
Zo zie je hier dat aardappelen een goede combinatie vormen met Oost-Indische kers. Heel goed om te weten, misschien ben je zelfs al direct aan de slag gegaan en heb je op je teeltschema al notities gemaakt met de combinaties die je hierboven gevonden hebt.
Maar uit nieuwsgierigheid ga je toch nog eens ergens anders kijken en zo kom je bij de onderstaande tabel terecht:
En jawel, hier staat juist de tegenovergestelde combinatie in. Wat moet je nu geloven? Welke tabel is er juist?
Het is echt geen uitzondering
Nu denk je misschien dat ik vele uren bezig geweest ben om zo’n tegenstelling te vinden, maar het zijn de 1ste en de 3de link van de google resultaten die ik heb aangeklikt en het is de eerste combinatie uit de tabel. Ik heb dus maar enkele seconden moeten zoeken om een eerste tegenstrijdigheid te vinden.
En er zijn er heel veel. Ook in boeken ga je heel vaak tegengestelde adviezen vinden, wat je dan wel moet combineren om de juiste combinatie te hebben wordt zo een groot mysterie. Misschien daarom dat de vraag naar goede combinaties zo vaak gesteld wordt!
Uitproberen
Mijn ouders waren in het begin ook op zoek naar zulke combinaties en stelden vast dat boeken (voor het internet 🙂 ) elkaar zeer vaak tegenspraken. Ze zijn dan begonnen met combinaties uit te proberen, zowel de goede als de slechte. Verschillen hebben ze nooit echt vastgesteld, duidelijke voordelen of nadelen waren er eigenlijk nooit.
Na enkele jaren zo combinaties uit te proberen was de conclusie eigenlijk heel waardevol. De tabellen in boeken, en ondertussen ook op internet, kan je allemaal weggooien. Ze hebben misschien gewerkt in de tuin van de persoon die ze opgesteld heeft, maar universeel zijn ze niet.
Wat je wel moet doen in je tuin is combineren!
Want dat helpt wel. Maar dan niet volgens bepaalde tabellen maar gewoon het feit dat je planten door elkaar zet heeft al heel veel voordelen. Wat er dan samen staat is niet zo belangrijk.
Toch enige structuur
Maar alles zomaar door elkaar zetten, is voor velen ook niet de juiste oplossing. Je krijgt zo een chaotische tuin waarin oogsten bijna onmogelijk wordt en veel tijd gaat kosten.
Na vele jaren zoeken en experimenteren zijn we bij Yggdrasil zo uitgekomen op een manier van combineren met 4 regels, maar wel regels die universeel gelden, in elke tuin. Het belang van combineren wordt meegenomen, maar er wordt toch iets van structuur in voorzien, er zijn enkele regels zodat je een houvast hebt om eraan te beginnen.
De naam voor deze manier van combineren is ‘Schijnbare Chaos’, meer uitleg hierover vind je hier: Schijnbare Chaos.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geert says
Beste Frank,
Bedankt voor al jouw informatie, ik werk nu voor het 4e jaar volgens jouw methode en ik zie elk jaar dat het beter gaat.
Ik heb ondanks dat toch nog een vraag. Geldt de schijnbare chaos ook voor de aardappelen, want officieel moet je daarmee toch een wisselteelt 4 jaar hanteren?
P.S. er komen steeds meer mensen informeren hoe ik het allemaal doe omdat ze zien dat alles goed groeit. Ik geef ze dan het adres van jouw site.
Groeten, Geert.
Frank Anrijs says
Dag Geert,
via de volgende link vind je een antwoord denk ik: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/uiteraard-zijn-er-uitzonderingen-op-de-regel/