Op Yggdrasil zijn we sinds enkele jaren van het kweken van groenten op een natuurlijke manier, overgeschakeld naar het overdragen van onze kennis over natuurlijk tuinieren.
Ons oorspronkelijk systeem laten we zien, permanente bedden met veel organisch materiaal, met daarnaast ook enkele andere manier van kweken. Onder andere een moestuin in een boomstructuur of een moestuin met een bodembedekking van houtsnippers, stro of een levende mulchlaag van klaver.
De houtsnippers die we gebruiken komen van onze eigen houtkanten, maar voor het stro moesten we toch terugvallen op gangbaar stro. Dit dus met eventuele residu’s van sproeimiddelen.
Ik ging er altijd vanuit dat deze resten zeer beperkt zijn, zeker omdat het enkel over stro gaat en het in de herfst wordt aangebracht. Hierdoor heeft het bodemleven heel de winter tijd om zijn ding te doen en is er al redelijk wat omgezet en afgebroken tegen dat het groeiseizoen aanbreekt.
Maar toch is het verre van ideaal. Er wordt toch behoorlijk wat afgespoten met fungiciden en groeiremmers.
Biologisch stro is niet eenvoudig te vinden
We hebben al op vele verschillende manier geprobeerd om biologisch stro vast te krijgen, met wisselend succes overigens. Maar dit jaar ligt het helemaal anders.
Je herinnert je misschien nog dat er begin dit jaar een biologische boer gestart is met een CSA voor aardappelen en granen? En uiteraard heeft hij na het dorsen van zijn verschillende soorten granen stro op zijn veld liggen :-).
Hij zit met zijn velden in onze omgeving, dus was het een uitgelezen kans om dit jaar biologisch stro vast te krijgen! Na enkele mails en telefoons was dat geregeld en hebben we een 100-tal botjes speltstro kunnen reserveren.
Gisteren is het stro geleverd, wij hebben het met veel plezier in onze schuur opgestapeld. Volgende week wordt het omhoog gestoken in onze hooizolder en zijn we klaar om onze bodem in het najaar af te dekken met biologisch stro.
Effect op bodem en groei planten?
Ik ben benieuwd of er een effect gaat zijn naar plantengroei en of onze bodem en het stro zich anders gaan ‘gedragen’. Gaat het stro sneller verteren? Gaan onze groenten beter groeien …. of slechter?
Het is natuurlijk moeilijk om te vergelijken, zeker met een droog jaar zoals dit. Maar ik verwacht toch positieve resultaten in het voorjaar en de zomer van 2016!
Foto’s
Wil jij ook biologisch stro?
Dat kan perfect en als je in de – verre – omgeving woont van Bierbeek-Lubbeek-Leuven-Aarschot is het zelfs redelijk eenvoudig. Boer Michel zei mij gisteren dat hij nog zo’n 300 botjes biologisch stro over heeft, het lijkt mij een buitenkansje waar je gebruik van moet maken :-).
Wees er snel bij voordat het allemaal op is en neem contact op met Michel via volgende email: lindeveldcsa@gmail.com.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
lode says
Voor zij die aan de andere kant van ‘t Vlaamsche (of begin Waalsche) land wonen :
ik haal al vele jaren bio-stro bij :
http://www.lafermedelaroussellerie.be/ vlakbij Moeskroen (Mouscron). Regio Kortrijk.
De familie Dumortier kweekt al ettelijke jaren bio tarwe & spelt. Ik heb een eigen molentje met stenen en bak al lang brood met granen die ik bij hen koop.
Frank Anrijs says
Dank je wel voor de tip!
Nathalie says
dit is het juiste webadres: https://www.ferme-roussellerie.be/
oceanlotus says
waar kun je bio-strobalen vinden?
lode devos says
waar woon je ?
Stéphane Heymans says
Hallo, waar kan ik bio stro vinden in de buurt van Tongeren/Luik?
Linda says
Beste, ik ben op zozk naar bio stronin de buurt van Lille, 2275, Turnhout, Herentals… alvast bedankt
Mike Souvereyns says
En, is bio stro beter? Composteert t beter? Betere planten en vruchten?
Groeten
Tjitte says
Weet je ook een adres van biostro in het noorden van Nederland?
Dorien van Witteveen says
Wij zijn voor onze biologische moestuin in Nuenen (vlakbij Eindhoven, NL) ook op zoek naar biologisch stro. Heeft iemand een tip? Hoeft niet perse dicht in de buurt te zijn, als de boer het zou willen brengen. We hebben 2200 m2 tuin dus we kunnen een flinke hoeveelheid gebruiken.