Een automatisme dat veel mensen hebben is water geven bij hun vers geplante en gezaaide groenten. Nochtans is dit eigenlijk niet nodig, en zelfs helemaal niet goed. Niet voor u en niet voor de plant.
Water geven moet natuurlijk in sommige gevallen gebeuren. Als u iets plant en het gaat dood van de dorst dan moet u water geven. Ook in een serre is het niet meer dan normaal dat u water geeft, van bovenaf zal er anders niet veel komen.
Voorkomen is altijd beter, dus zorg ervoor dat er een goede mulchlaag is, die gaat de nood aan water sterk beperken. En bij juist geplante en gezaaide groenten moet u simpelweg geen water geven.
Wat wilt een plant?
Ik heb al gemerkt dat goed water geven niet evident is. Veel mensen zijn veel te ongeduldig en nemen niet de tijd om voldoende water te geven. Ze sproeien even tot de grond er nat uitziet en gaan verder. Het probleem hierbij is dat enkel het bovenste laagje water krijgt, maar dat het niet insijpelt.
En het is juist dit bovenste laagje dat snel uitdroogt. Waardoor u snel terug opnieuw water moet geven. Maar zelfs wanneer u beter water geeft en uw tijd ervoor neemt hebt u nog een probleem.
Een plant probeert op de makkelijkste manier aan zijn drinken en eten te geraken. Hoe minder energie een plant in het ontwikkelen van zijn wortels moet steken, hoe beter. Hij kan dan de rest gebruiken om bovengronds te groeien, veel bloemen te maken en massaal zaden te produceren.
Wanneer de bovenste laag altijd goed vochtig is, gaat de plant zijn wortels hoofdzakelijk in deze vochtige laag ontwikkelen. Logisch natuurlijk, hij moet helemaal niet veel moeite doen om dit water op te nemen. Waarom zou hij zijn wortels diep in de grond sturen op zoek naar water als het al overal rondom zit?
Een luie plant
Maar op deze manier creëer je een luie plant. Een plant die verwend is en zich ook zo gedraagt. Het water in de bovenste laag is snel op, de bodem is hier veel warmer en de verdamping gaat snel. Zodra de plant last krijgt van een tekort aan water, gaat hij flauw doen en zijn bladeren laten hangen. U als goede tuinier schiet direct ter hulp en geeft water. De plant zuigt dit dankbaar op en heeft zijn les geleerd.
Hij moet niet gaan zoeken naar water, hij krijgt het op vraag! Zo simpel.
Het probleem hierbij is dat u het hele jaar moet blijven water geven, wat veel tijd kost en ook geld (zodra het regenwater in de ton op is!). De plant blijft oppervlakkig wortelen en blijft het hele jaar door zagen voor water! U krijgt helemaal geen sterke, veerkrachtige en gezonde plant in uw tuin. Hij zal gevoeliger zijn voor plagen en ziektes, zijn netwerk van wortels is niet zo heel uitgebreid en de plant vindt moeilijker zijn voedingsstoffen.
Hoe moet het wel?
U moet zich in het begin hard opstellen zodat de plant zijn les snel leert. Geef hem alle zorgen bij het planten, voorzie compost, gesteentemeel en zorg dat het plantkluitje goed nat is. Daarna moet de plant zijn plan trekken! Laat hem zelf op zoek gaan naar water. Zodra de plant merkt dat er in de directe omgeving niet veel te vinden is, zal hij zijn wortels uitsturen naar grotere dieptes en zo een veel grotere oppervlakte bestrijken.
Bij droge periodes kan hij altijd wel water vinden dieper in de bodem, u moet niets bijgeven. Hij gaat sterker zijn, gezonder en alle voedingsstoffen vinden die hij nodig heeft. Plagen en ziektes hebben geen vat op hem, kortom: er staat een gezonde groente te groeien in uw tuin!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
gerrie says
Beste Frank,
Dit klinkt inderdaad weer heel logisch!
Kan het zaaien dan het beste gebeuren in vochtige grond en daarna niet meer nat maken?
Mijn zaaisels komen vaak niet op doordat de grond een harde korst wordt na water geven. (Denk ik).
Mijn kleigrond heb ik gemulchd in de winter, maar er was meer nodig denk ik, want het is toch behoorlijke harde grond geworden de afgelopen droge periode.
Nu heb ik eigen compost en wat zakken peperdure biologische compost gekocht en ga dit over de bedden verdelen. Daaroverheen dan weer mulchen en hopen dat dit alles weer wat luchtiger en zachter maakt.
Bedankt weer voor al je interresante info!
Met vriendelijke groet,
Gerrie
friedel herbosch says
Planten bij de voorbije droogte : Ik heb de kluit van het plantgoed goed natgemaakt en ook het plantgat : giet het vol water, na een 10tal minuten nog eens en plant dan bloemen of groenten. Giet het gat dicht en breng rond plant compost aan. Al mijn plantjes staan prima bij zonder dat ik nog gegoten heb, zelfs sla. Lukt prima (heb nieuwe tuin in samentuinproject ‘Schootsveld’) Heb om te zaaien gewacht op de regen(wortel, rode biet…)
Daniël says
Hallo Frank,
Ik heb echte zandgrond, en de voorbije jaren heb ik dikwijls bloemkool geplant.
Ze kregen telkens een compost gift en daarna een mulchlaag er boven op. Als ik geen water gaf had ik kleine bloemkool, als ik regelmatig water gaf bij droogte dan had ik dikke bloemkool.
Nu doe ik zoals jullie het zeggen. Het verschil : vroeger gaf ik een compost gift, nu een laag van 10 cm dik. Vroeger gaf ik een dunne mulchlaag , nu een dikke laag.
Nu moeten we nog het verschil afwachten, maar voor alle zekerheid heb ik enkele planten onder net staan en enkele zonder net. Van die zonder net zijn er nu al wel enkele helemaal afgegeten door de slakken.
immy says
Het is niet altijd makkelijk om in te schatten hoe men het moet aanpakken. Als beginnend tuinder blijft het een zoeken. Zelfs een meer ervaren tuinder krijgt zaken te bedenken, die anders zijn dan anders… Water geven heb ik in het begin niet goed gedaan. Ik was iemand die te oppervlakkig water gaf. Nadien de betere methode gebruikt (langduriger en ‘s ochtends). Bij Peter Bauwens gelezen, dat water geven niet zo vanzelfsprekend is… Uiteindelijk heb ik de extra watergift gestopt en liet de watergift aan het hemelwarter over. En dat ging ook (weliswaar hier en daar gesneuvelde planten). Maar… Zoals Frank schrijft: ik kweekte eigenlijk luie planten! Met mulchen ben ik later begonnen en ik zag dat het de planten een extra bescherming gaf tegen uitdroging in regenarme periodes. Nu heb ik geleerd, dat de mulchlaag dikker mag. Tuinieren is een voortschrijdend leerproces, dat nooit helemaal af is. Maar ik vind het nog steeds een fijne ontdekkingstocht, zelfs na zovele jaren eigen groenten kweken.
Aan Frank ook van mij een heel hartelijk dank om zijn kennis te delen. Ik heb er al veel van opgestoken en geniet telkens weer van zijn schrijfsels en de reacties erop.
Aan alle tuinders van deze site succes toegewenst in de ontdekkingstocht van hun natuurlijke moestuin.
Daniël says
Hallo Frank,
En tussendoor, ik heb gelezen dat je ook je verhaal komt vertellen in het mei nummer van V.E.L.T. Goed zo, er zijn nog wel mensen die nog nooit van permacultuur gehoord hebben zoals ik ! Nog meer mensen sturen in de goede richting.
Ik ben al 36jaar lid van velt, heb er in al die jaren veel van opgestoken. Maar het voorbije jaar heb ik toch nog bij geleerd dat ik nog veel meer aandacht moet besteden aan mijn grond. Spitten heb ik al die jaren niet gedaan, maar wat ik moet doen is nog veel veel meer compost maken. Om overal 10 cm compost te kunnen geven moet je heel wat hebben. Nu heb ik op heel veel plaatsen 10 cm gegeven, met als gevolg dat ik voor sommige plaatsen niets meer heb. Maar dat zal dan voor het volgende jaar zijn. Alles of niets, geen half werk niet meer ! Ik ben al benieuwd wat dat gaat geven binnen enkele jaren.