Natuurlijk tuinieren vraagt een andere manier van denken, een andere manier om naar uw tuin en de natuur te kijken. We zijn geconditioneerd om problemen te zien en focussen altijd op het negatieve, zeker in de moestuin. Maar in uw natuurlijke tuin moet u proberen om de positieve dingen te zien, en om bij problemen de positieve zaken eruit te halen.
Ik ga niet beweren dat alles in een natuurlijke moestuin positief is en dat er geen problemen zijn, dat bedoel ik niet. Het is enkel de manier waarop je naar iets kijkt dat het tot een probleem maakt.
En deze andere manier van kijken is eigenlijk een herprogrammering van uw hersenen. Veel mensen hebben bij het opstarten van een natuurlijke moestuin hier de grootste moeite mee. Ze vervallen snel in denkpatronen van bestrijden, slecht, oppassen, beschermen. Dat is helemaal niet nodig, u moet juist openstaan voor alles wat er in uw tuin gebeurt en proberen de voordelen daarvan te zien.
Een voorbeeldje
In de zomer staan er in uw tuin verschillende soorten kolen. Eén plant hiervan zit ineens onder de rupsen. Wat moet u hier nu mee doen? Ofwel ziet u de rupsen als een probleem en grijpt u naar een bestrijdingsmiddel of verwijdert u de plant.
Maar u kunt het ook anders aanpakken. Laat de plant staan en zie de rupsen als voedsel voor vogels. Als zij veel rupsen hebben om hun jongen groot te brengen, dan gaan er volgend jaar meer vogels en dus ook meer natuurlijke vijanden zijn. Zie deze aangevallen plant ook als een teken dat de plant niet gezond is. Denk eraan, plaaginsecten zijn eigenlijk opruimers die zwakke planten opruimen.
De plant kan te vroeg geplant zijn en groeit dan niet in zijn ideale omstandigheden. Of misschien is de bodem toch nog niet goed genoeg en kan daar ook nog wat aan gewerkt worden.
De laatste benadering is veel positiever en bouwt iets op in plaats van enkel te vernietigen.
Een ander voorbeeld
Dit is de periode van het mulchen, de natuur doet volop zijn best en wij doen vrolijk mee :-). De opmerking die ik dikwijls krijg over mulchen is dat vogels vaak in deze laag komen wroeten en alles overhoop halen.
En dan? Wat is nu het probleem?
Er komt inderdaad wel wat mulch op het pad terecht, de mulchlaag wordt opengehaald en je moet af en toe eens rondlopen en deze terug fatsoeneren. Is dat een probleem?
Af en toe zal er wel eens een plantje onder gekrabd worden of een zaailing verdwijnen wanneer een vogel te heftig bezig is. En dan?
Beseft u wel wat de voordelen zijn van deze mulch?
Om te beginnen alleen al voor die vogels. Ze zijn op zoek naar voedsel, in deze periode vooral om te overleven. Doordat bijna overal stenen, beton of asfalt ligt, kunnen ze niet zo gemakkelijk in de bodem geraken om insecten te eten. Ook de compleet dichtgeslagen, onder water staande velden van onze boeren zijn niet echt een paradijs voor hen, dus kunnen ze enkel nog terecht op de bedden die u zorgvuldig heeft afgedekt.
Want onder zo’n mulchlaag is het een waar paradijs voor het bodemleven. Allerhande insecten, regenwormen en beestjes houden daar een feestje, en de vogels nodigen zich naderhand zelf ook uit.
Bodem is een rand
Ik vertel altijd dat je in een natuurlijk moestuin randen moet aanleggen. Deze zijn heel belangrijk voor het aantrekken van natuurlijke vijanden. Maar vergeet dan ook niet dat de bodem onze allerbelangrijkste rand is. De bodem is de overgang tussen de lucht en de aarde! De mulchlaag vormt hierin een heel belangrijke onderdeel en is dus ook een heel waardevolle rand voor vogels.
Bekijk het dus positief als u ziet dat enkele vogels druk aan het wroeten zijn in uw bedden. Geniet van uw kop koffie/thee terwijl u door het raam naar buiten kijkt en geniet van het gewriemel, de onderlinge ruzies en de triomfantelijke bewegingen wanneer ze iets gevonden hebben.
Bedenk ondertussen dan ook dat het een goed teken is als die vogels uw bedden uitkiezen, want het betekent dat je een actief bodemleven hebt! En weet dan ook dat die vogels blijven en in het voorjaar een nest hebben met hongerige jongen die grote hoeveelheden rupsen gaan opeten.
Blijf positief in de tuin!
Valt dat beetje mulch op uw pad nu niet in het niets met alle voordelen die het oplevert? Bent u ondertussen niet blij geworden met het feit dat er vogels zijn die uw mulch wat opwroeten?
Ik alvast wel :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Brigitte Martens says
Bedankt voor zoveel wijsheid 🙂
Marian van Elleswijk says
Helemaal mee eens Frank! Het is genieten op dit moment, al dat gewroet van de vogels in de grond. Hoe meer er langskomen, hoe liever het mij is! Dit is inderdaad een bevestiging van het met de natuur mee tuinieren.
Pé says
Zo juist en zo mooi. Weer iets dat me blij maakt. Simpel – maar inderdaad, zo is het !!!
Joke says
Hier ontsnappen de kippen regelmatig, al de mulch in de bloemenperken is dan overhoop gehaald en de graspaden zijn niet meer te zien. Even de rijf bovenhalen alles terug van de paadjes op de perkjes, desnoods wat bijmulchen (ineens van profiteren dat de kippen alles proper gezet hebben) En even later weer een kakelverse tuin 🙂 waar even later als het terug rustig is de vogels massaal opbaf komen om beestjes te zoeken. Want verse (losse) mulch vinden ze onweerstaanbaar. Heerlijk zoveel leven in de tuin.
lode devos says
Beste Frank en medelezers,
Ik moest rustig glimlachen toen ik het stukje las over het gewriemel van de vogels in de mulchlaag en nog veel meer toen ik de paar reacties hierboven zag. Frank, ik moet je proficiat wensen met zo’n flinke en volgzame lezers/studenten. Ik had stilltjes gehoopt dat er toch minstens één reactie zou geweest zijn in de zin van : jah, al dat positief gedoe is best leuk maar ik heb een gans jaar geprobeerd om allerlei groenten gezaaid te krijgen en telkens weer werden het kiemen en de eerste groei zwaar verstoord door dat gevederd krapuul dat al m’n wormen komt stelen en mijn gezaai zo hermetsch met mulch afdekt dat er zowat niks gekiemd geraakt. Ik zie ze graag maar ze maken me horendol.
Ik ben gek op vogels en al zeker op jonge vogels die massa’s rupsen verorberen.
Alles heeft twee kanten. Een voor- en een achterzijde. Alleen als we naar beide kijken zien we ‘t geheel. Mulch heeft voor en tegen en daar is niks mis mee want de konklusie is duidelijk : doen, doen, doen. Daarbij het vogelgemorrel zeker niet minimaliseren maar gewoon op z’n terechte plaats zetten.
Verliefd worden maakt je vaak zeer kwetsbaar en afhankelijk naast doodgelukkig en stekeblind. Ook de natuurlijke tuin heeft twee kanten en da’s schitterend want dat maakt hem echt .
Het ergste wat er is zijn volgelingen. Want dat gebeurt vaak te blind op het gezag van de voorganger.
Leve de vogels, leve de mulch, leve door ‘t venster kijken met koffie of thee. Leve Frank maar (nog meer ?) leve z’n ouders.
Ger van Dorst says
Ook een prachtig stukje tekst van u, Lode.
Ik merk wel dat ik aansla op volgelingen. Die heb je in maten en soorten. Blind op het gezag van de voorganger (mooie formulering) mogelijk (moes)tuin technisch nog wat groen achter de oren. Niet erg, gewoon van genieten. Verliefdheid gaat over en transformeert naar echte liefde, wat voor mij respect voor ieders eigenheid is. Voor mij zijn de stukjes van Frank gewoon genieten. Ik pik er uit wat bij me past en wordt zo stap voor stap wijzer in het grotere geheel van in dit geval natuurlijk tuinieren. Frank heeft voor ons volgelingen een wereld gecreëerd die we alleen niet voor elkaar kregen. Ik ben gelukkig daar deel van uit te mogen maken.